Vakkert hodebry!

     Bildet har jeg lånt på www.adonline.id.au.

Nå er det bare en måned igjen til Påske! I vinter følte jeg slutten av Mars måned var eviglangt unna og siden jeg endelig fant en del planter jeg absolutt ikke kunne "leve uten" hos Eggert Pflanzenschule", så måtte jeg jo bestille dem... - og siden jeg først var godt i gang med plantebestillingen derfra, så kunne jeg jo unne meg noen planter til...
"Plantene vil jo ikke ankomme før til Påske...." Jeg vil jo få masser av tid til å planlegge hvor de skal stå - og ikke minst til å ha gravd ferdige huller til dem før ankomst...!?
Som du forstår- så går tiden fortere enn en forventer - og i Mars er det slett ikke sikkert det er mulig å plante noen trær i bakken....!? Med andre ord har jeg nå et lite hodebry.... men jeg trøster meg med at det i så fall er et vakkert, lite hodebry...?

Et absolutt "må ha" tre var det ovenfor viste; et Blodkirsebær. På latin: "Prunus Cerasifera Nigra" Jeg synes blomstringen er usedvanlig vakker om våren, men også det burgunderrøde bladverket er et syn i seg selv!?

Jeg så for meg dette treet ved grinden til inngangen ved drivhushagen...!? Eller kanskje på siden av drivhushet, elller.....
Bildet til høyre er av samme tre, men med bær om høsten. Jeg vet ikke om de er særlig interressante for oss mennesker, men slike trær og bær er jo veldig populære hos fuglene...!
Planten jeg bestilte leveres med en 130cm høy stamme og skal være herdig til sone H4. Er det noen av dere som har erfaring med dette treet selv?

Bildet nedenfor:
Denne busken har jeg også vært litt på jakt etter; en Svarthyll, eller Sambucus Nigra "Atrorubens" Jeg planlegger å ha denne i samme området av hagen som treet ovenfor.
Også denne har burgunder bladverk og rosa klaser med blomster i Mai- Juni.
Busken blir opp til 2-2,5 meter høy og skal takle min sone: H3/H4. Også disse bærene virker fuglelivsfremkallende.


Til høyre:
En annen busk jeg har stor sans for:
Denne har imidlertid sølvfarget bladverk, og har en lav vekstform som gjør at den passer flott mellom rosene mine i drivhushagen. Claus Dalby bruker den en del i sine bed og det var der jeg fikk ideen om å kjøpe inn og plante inn denne i mine rosebed hvor den skal leve med stauder som har sølvfarget bladverk. (For eksempel: Lammeøre; "Stachys Byzantine", Lychnis Coronaria- toårig plante, Cerastium Tomentosum, Artemisa Ludoviciana "Silver Queen" og Anaphalis Triplinervis.)
Planten heter Ullvier på norsk. Latinsk navn er Salix Lanata, en nøysom plante som takler våt jord like godt som tørke. Den skal takle sone H5, så den bør ikke få noen problemer med min hage.

Bildet til venstre:

Litt usikker på hvor jeg skal plante denne. En "sølvpil", eller på latin "Salix Alba Cericea" I likhet med vierpæretreet som forårsaket bestillingen hos Eggert, så minner sølvpil meg om oliventrær i bladverket, men mens vierpæren (Pyrus Salicifolia Pendula" også i stammen minner om oliven, så føler jeg sølvpilen skiller seg litt mer ut. Den kommer nok likevel til å bli plantet i bakkant av muren som skiller frukttrehagen fra drivhushagen. Jeg planlegger at plante treet bak et av de store smijernsvinduene i muren. Håpet er at dette vil forsterke følelsen av middelhavshage ;-)

Min sølvpil blir levert med en stamme som er 1,80 m høyt, så treet er i mine øyne ferdig utvokst og skal heretter bare holdes i "sjakk" med årlige beskjæringer. Uten årlig beskjæring kan dette bli et veldig stort tre, så her må jeg passe på!
Sølvpil er forresten et ganske herdig tre som kan plantes helt opp i sone H6!

Mer om andre planter jeg bestilte hos Eggert denne våren kommer i et senere innlegg.
Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

 1. Smukt træ, her i Danmark kalder vi det for Blodblomme(plomme).
  Vi har et fugle-kirsebærtræ, Prunus avium, med hvide blomster, et flot træ som nu er ca. 20m højt. Fuglene sidder i flokke og spiser kirsebærene og det er et saligt leben..:-)
  Samme med vores gamle æbletræer der vokser ved siden af, de aller fleste æbler lader vi fuglene få..:-)

  God onsdag til dig..:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth. Takk for hyggelig informasjon :-) Det norske navnet "Blodkirsebær" fant jeg på en hagesenter- URL her i Norge. Jeg har aldri sett fruktene, så jeg er faktisk ikke sikker på om det er plommer eller kirsebær på det? Jeg kjøpte det på impuls fordi jeg liker kombinasjonen bladverk og blomster ;-) Jeg har faktisk bestilt en del prunus avium også, som jeg tenkte å plante i lysninger i skogen :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag :-)
   Stein

   Slett
 2. Flotte trær og busker du har bestilt! Jeg kjøpte Prunus cistena, dvergblodplomme, i fjor. Den fikk nydelig høstfarge. Nå er jeg spent på om det blir blomstring til våren, hvis treet har overlevd vel å merke. Sambucusen er jo bare lekker.
  Ha en fortsatt fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Jeg ser du kaller treet blodplomme. Andre steder på nettet leser jeg at det kalles blodkirsebær. Et plommetre hadde jo vært midt i blinken! Da fant jeg jo ut hvor det kan plasseres også! :-D
   Gleder meg til å følge dine blogginlegg og forhåpentlig se blomstringen på din blodplomme!
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Beautiful photos today. I can not find a translator tab. Can you help me. I'd like to follow you. Jack

  SvarSlett
 4. Nydelige og spesielle sorter du har bestilt.Ja, vakkert hodebry var et godt og dekkende uttrykk:) Ha en fin uke!

  SvarSlett
 5. Mmmmm, her var det mye vakkert ja. Verre slags hodebry kan man jo ha:-)

  SvarSlett
 6. Dette er jo heldigvis koselig utfordring. Lykke til med beslutningene. :)

  SvarSlett
 7. Hei på deg! Ja, snart er det påske og plutselig skal alt gjøres på en gang, trærne dine greier seg sikkert i pottene mens vi venter. Blodkirsebær har jeg ingen erfaring med, men vakker farge og det blir sikkert flott uansett hvor det ender opp. Jeg liker trær med så høy krone, som gir vandrende skygge men uten å ta opp så mye plass på bakken.

  Må jo le litt av alle dine bestillinger, men vi vet jo alle hvordan det der funker, det skal godt gjøres å bestille bare det man egentlig skulle ha. Selv har jeg verken bestilt frø eller planter i år, men nå kjenner jeg at hagegenet er i ferd med å våkne, så kanskje jeg bestiller noen planter likevel.

  Ullvier ser ut som en tett og fin utfyllingsplante, hm...

  Ha en fin søndag, Stein!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg