Woodland hagen. Tilbakeblikk og plantebestilling.. Del 2.
Jeg fortsetter mitt lille tilbakeblikk på Woodland hageprosjektet. Bildene er hentet fra ulike årstider de siste to årene, så om du føler du har sett flere av dem før, så er ikke det så rart ;-)
Jeg kjøpte et "Laburnum x Walterei Vossii" og det blomstret frodig allerede første våren.Og dermed var jeg helt solgt, for disse trærne er virkelig et syn med sine blekgule, hengende blomsterklaser om våren!?
Vi har jo ikke barn, så derfor våger jeg meg på denne typen tre. Planten er nemlig giftig. Om høsten får den mengder av ertelignende, hengende belger som kanskje kan være fristende for barn. Siden de er giftige vil jeg nok ikke anbefale treet i en småbarnfamilies hage.. Ellers har dette treet mange flotte egenskaper for en villahage. Det blir ikke høyere enn 5-7 meter, kan lett beskjæres til et skulpturelt prydtre. Blomstringen er et syn om våren, bladverket er fint og elegant og om høsten får treet som sagt mengder av hengende "ertebelger". Jeg har plantet mitt L. Vossii i skråningen ved huset. Den nye planten skal få vokse i utkanten av Woodland hagen, ved min planlagte hagedam. Dette er et fint tre i en Woodland hage siden det trives i halvskygge. Det kan vokse i de fleste typer jord og er herdig til sone H4/H5.
Bildet til venstre er fra min egen Woodland hage. Det er nok en plante de aller fleste drar kjensel på. Den er jo ofte kjent som en skikkelig bølle i de hagene som introduserer den; Praktlysning, eller Lysimachia Punctata som den heter på Latin. Den er kjent for å være invasiv, men i min skog plasserer jeg den på tørre områder med skygge. Der er den en av de få blomstrende plantene som overlever og den viser ikke en gang invasive tendenser under slike forhold!
Lysimachia Punctata blir mellom 30-100 cm høy og brer seg i bredden. Vanligvis blomstrer den i Mai- Juni.
Når vi først er inne på planter med gule blomster ønsket jeg å vise en annen plante som også ser ut til å trives og bli større for hvert år, nemlig Uvularia Grandiflora. Stornikkeblom på norsk. Dette er en Woodland plante som har sitt opphav i USA. Der vokser den stort sett over store deler av det østlige Nord Amerika. Planten sprer seg sakte med rotskudd. I Mai- Juni får den kremgule, hengende klokker. Planten blir 40-50cm høy og trives best i halvskygge/ skygge. Den er herdig til sone H4. Jeg har også en variant med enda lysere blomster; Uvularia Perfoliata. Til tross for at jeg har disse et par steder i skogen kunne jeg ikke unngå å bestille noen flere planter av dem fra Eurobulb.nl denne vinteren. Jeg har jo en ganske stor skog å beplante. Mer om den plantebestillingen kan jeg jo gå nærmere inn på i et senere innlegg.
Valget falt på Hydrangea Arborescens "Annabelle" (Vierhortensia) siden denne naturlig vokser i skogsområder i vill tilstand.
Egentlig føler jeg den er litt for "showy" i en skog, men jeg trenger noen busker som kan bringe litt farge. Nå vil du kanskje påpeke at hvitt egentlig ikke regnes som en farge. Ok da, men den bringer lys inn i skogen og hvite blomster får jeg aldri nok av! :-)
H. Annabelle blomstrer i Juli- September. Da får den grønn-hvite blomster i store kuleformete blomsterklaser. Den trives i sol/ halvskygge, så jeg vil plassere den i et litt åpent område - antakelig ved sirkelhagen hvor jeg stort sett har hvite, bunndekkende Kent roser og blå iris for tiden. Busken kan bli opp til 2 meter høy og er herdig til sone H5.
Bildet til venstre:
En annen busk jeg har et par ulike sorter av fra før, er Mahonia. Denne gangen har jeg bestilt en Mahonia Winter Sun. Den er en vintergrønn vekst med glinsende, grønt bladverk og kan bli opp til 1,5 meter høy. I Mars- Mai får den spir med mengder små, lysegule blomster.
På høsten får den blå bær som er populære hos fugler. I USA har disse bærene tradisjonelt vært brukt til å lage syltetøy og vin.
Planten trives i halvskygge/ skygge. I min skog er desverre veldig populære av rådyr om vinteren, så til våren er de som oftest stort sett snauspist helt ned til roten. Likevel kommer plantene med nytt bladverk ut over våren.
I et senere innlegg drister jeg meg til å ta for meg enda et innlegg om noen av plantebestillingene jeg har gjort til Woodland hagen denne vinteren, så skal jeg heller prøve å skifte tema så du ikke blir lei av temaet.
Ha en fortsatt riktig fin kveld!
Det er morro å se hva du legger vekt på for framtiden Stein. Noe er velkjent, og andre er helt ukjent for meg.
SvarSlettJeg nevner bare at Sibirlønna mi ikke har slått til med særlig fargeprakt om høsten. Antagelig trenger den mere sol enn den får der den nå står.
Riktig godt nyttår! For en fantastisk woodland-kavalkade. Bare å fortsette. Ingen fare for at kjedsomhet skal oppstå. Jeg er imponert over hva du har skapt disse årene. Et frodig og spennende woodland med mange spesielle og sjelde skjønnheter. Gullregnet blir nok staselig. Gelder meg til å se resten av plantebestillingene.
SvarSlettJeg koser meg med disse innleggene dine. Dette temaet blir ikke oppbrukt for min del. Jeg suger til meg idéer, kunnskap og inspirasjon.
SvarSlettGullregn er fantastisk vakker. Jeg tror at det er noen hybridvarianter som ikke danner så mange skolmer heller...med tanke på barn og gift og slikt... Foreløpig har jeg ikke gullregn i hagen min, men jeg er veeldig fristet!
Godt nytt år, og takk for at du deler bilder og informasjon, jeg har drømt meg bort og gleder meg til å ta fatt på hagearbeid igjen om ikke så altfor lenge.
SvarSlettSelv har jeg også bestilt litt til hagen, men foreløbig kun av den spiselige sorten. Jeg forbereder kjøkkenhaven, selv om jeg ikke har fått tilbakemelding fra forsikringsselskapet ang erstatning for ødelagt drivhus og bod ennå, så satser jeg likevel på å starte med såing inne/på terrassen i minidrivhus e.l. for å komme i gang med grønsaker så fort som mulig. Fra Pennard Plants i UK har jeg mottat Heritage/Heirloom frø til bønner, paprika, squash, salater, reddiker, tomater, gulrøtter i forskjellige farger, chili, fennikel, mais. Og så skal jeg bruke "Anastasia-metoden" når jeg sår. Om du ikke kjenner til Anastasia bøkene, kan jeg kort fortelle at hun beskriver hvordan man forbereder frøende ved bl.a å ta dem under tungen en stund før man sår, slik at de tar opp informasjon om din kropp, og at det du da planter vil inneholde stoffer din kropp trenger. Høres kanskje sprøtt ut, men jeg tror på det, og skal i hvert fall følge hennes råd.
I mellomtiden skal jeg fortsette å lese din blogg, og kose meg med den og morgenkaffen, samt nydelig soloppgang og utsikt fra stuen
Hei!
SvarSlettJeg tittet inn hit for første gang og blir litt stum av beundring..håper det er greit at jeg legger meg som følger til bloggen din ! Så får jeg studere de innholdsrike innleggene dine med tiden til hjelp!
Mvh Eli
Sikke en skøn udsigt der er over vandet fra din skovhave :-)
SvarSlettSpændende læsning. Vi bor også på sandet jord, så her bliver arbejdet med jordforbedring, men vi er her hver dag, og har mulighed for at vande vores have.