Sommerminner fra vår spanske hage...

Nå i mørketiden setter jeg stor pris på å gå gjennom bilder fra året som har gått, så derfor fortsetter jeg på min års- kavalkade. Denne gangen tenker jeg å trekke frem noen bilder fra vår spanske hage i sommer.

Siden vi denne gangen var der nede for å feire vårt eget bryllup sammen med familie og venner var det ikke hagen som sto mest i fokus, men vi var veldig glade for å komme ned og oppdage at den var nær sagt ugressfri og at nesten alle plantene hadde overlevd. Spania har jo vært gjennom en av de tørreste somrene på mange tiår dette året!

Stort sett trengte vi bare å gi hageplantene en skikkelig rotbløyte noen dager, så var eiendommen igjen grønn og frodig. Vi plukket vekk litt dødt løv og kjøpte ferdige sommerblomster på nærmeste hagesenter og vips, så føltes hagen frodig og fargerik!




Allerede før vi bygget bolighuset vårt i Spania bestemte vi oss for at uteområdene for det meste skulle være fliselagte. Terrasser ble anlagt i flere nivåer mellom det gamle og nye huset og et svømmebasseng ble plassert som midtpunkt. I terrassenes bakkant laget vi bed. Det har vi adri angret på, for eiendommen er utrolig lettstelt. Vi trenger nesten aldri å luke noe særlig ugress. Det er jo en kjempefordel når vi bare har noen få uker å være der av gangen.


Siden vi ligger i fjellsiden og er omgitt av en nåletreskog med nedenforliggende appelsinlunder og Middelhavet i bakgrunnen får hagen en kjempebonus med at omgivelsene alltid føles grønne og friske, selv i de aller tørreste somrene!
I skyggesiden på det nyeste huset har vi anlagt en krukkehage med klatreplanter, kaktuser, sukkulenter og fargerike potter. Da føles også terrassen frodig og livlig.

Det meste av beplantingen i krukkene står der året rundt. Vi fyller bare på mer frisk jord hver gang vi ankommer. Litt friske sommerblomster blandes inn og dermed har vi alltid en hage jeg trives i. Mer skal det faktisk ikke til i vår spanske hage!

Bildet nedenfor:
Cycas Revoluta er egentlig ikke palmer, men tilhører nåletreslekten. De er utrolig tørketålende, har et kort og kompakt rotsystem og er derfor usedvanlig godt tilpasset et langt liv i en og samme potte. Vi bruker dem slik over hele eiendommen.
I pottene ved svømmebassenget har vi et oliventre i potte, litt lenger bak, enda en Cycas revoluta.



Noen potter tømmes når vi drar hjem. De finner vi frem når vi ankommer, vasker dem og fyller dem med litt "instant fargeprakt". 


Middelhavslandene har forresten et rikt utvalg av sukkulente planter som stort sett alltid blomstrer. Fordelen med disse er at de trives veldig godt i potter og gjerne klarer seg uten stell i mange måneder av gangen. 


Nedenfor: Her fusker vi litt. En Bougenvillea gren er ledet bortover en mur og er deretter klippet rundt en balkongkasse i terracotta. Der har vi bare sukkulenter, men bougenvilleaens blomster får potten likevel til å virke frodig?


Slik ser resten av denne bougenvillea planten ut. Vanligvis er den langt mer fargerik, men som sagt var det en ekstra tørr sommer for vår Spanske hage i fjor.
Bougenvillea er en veldig takknemlig klatreplante som nærmest kan vokse i hva som helst og som dessuten pleier å være en fargeklatt stort sett hele året. Bakdelen med den er hurtig vekst, piggete og stive grener og at den dessuten "røyter" veldig mye visne plantedeler. - men det må den jo få lov til, så vakker som den er!?

I det hele tatt er det veldig mange typer klatreplanter som er veldig takknemlige å bruke i en spansk feriehage.
Vi har mange typer som får vokse stort sett over alt langs fjellvegger og bakgrunner. De er ideelle til å gi både farge og frodighet!

Ha en fortsatt riktig fin vinterdag! 





Kommentarer

Populære innlegg