Tilbakeblikk på sommerhagen...

Jeg prøver ikke antyde at sommeren på noen måte er over ennå. Dette blikket på ukene som var dreier seg om sommerens opphold i feriehagen :-)
Allerede i fjor høst bestemte jeg meg for at denne sesongen ikke skulle dreie seg så mye om nye planter eller prosjekter i Svenskehagen.

Fokus skulle ligge på å fullføre prosjekter jeg alt hadde påbegynt. Jeg føler faktisk jeg har klart å holde meg til det. Akkurat det skyldes nok at jeg hadde påbegynt prosjekter stort sett over hele hagen.... ;-)

Det har på mange måter vært en befrielse å ta seg tid til å se hvordan plantene oppfører seg i de ulike bedene våre.

Jeg har jo brukt veldig mye av min tid på å teste ut ulike planter på en eiendom som ofte må klare seg i lengre perioder uten stell og vanning. Det har satt sine spor på mine bed. Jeg har en mengde ulike planter, men få store sammenplantinger hvor plantegrupper gjentar seg og skaper ro og harmoni.

Neste år vil jeg derfor fokusere veldig mye mer på akkurat det. Altså mye mer gjentagelser av en eller et par grupper planter!


Bildet ovenfor er forresten tatt ved elvehagen vår- på vei mot Woodland hagen.
Denne delen av eiendommen er jo relativt nyplantet og som så mange andre steder virker den kanskje litt uferdig. Et annet stort problem er min stadige kamp mot ugress i akkurat dette området! Her kjemper jeg mot gress, villbringebær, kjempespringfrø og mye annet.  Det har fått oss til å dekke det meste av jorden med aviser og papp, som deretter har fått et lag bark. Hele 40 sekker gikk med i dette området.

Denne delen av eiendommen utgjør et område på omtrent 30 meter x 50 meter. Her har jeg plantet mange forskjellige busker, og trær


Nedenfor: Siden bedene er såpass dype har vi prøvd å plante slik at trær står bakerst. Deretter busker og prydgress og høye stauder. Helt i fremkant har vi plantet lave stauder, som heuchera, hosta og lignende.


Til venstre.
Elvehagen sett fra woodland delen mot "det nye" drivhuset.
På hver side av "gangbroen" har vi klatreroser av sorten "Flammentanz".
De er hardføre planter som skal kunne vokse til sone H6. De blir opp til 2-3 meter høy og blomstrer vanligvis frodig i Juli måned. Desverre pleier de ikke å remontere. Duften er svak. Vi har oppført en rosebue i tre etter at dette bildet ble tatt.

Resultatet kan ses på bildet nedenfor. Vi har jo etter hvert fått en del slike rosebuer i tre rundt om på eiendommen, men i motsetning til de øvrige kommer denne ikke til å bli malt svart. Tanken er at den etter hvert skal bli gråpatinert av vær og vind slik at den passer bedre med gangbryggen.
Bildet til høyre:
Det synes ikke særlig godt her, men vi har faktisk nesten gravd ut hele hagedammen som en gang skal strekke seg ut under gangbryggen. Dette har blitt gjort for hånd. Ikke fordi vi ønsket å bygge dam nå, men fordi denne delen av eiendommen har veldig god jord. Den bruker vi flittig i bed rundt om på eiendommen.
Vi har derfor gravd ut et hull som er 1,5 meter dypt, rundt 5 meter bred (på det bredeste) og 7 meter lang. Foreløpig er dammen tom og det kommer den nok til å forbli reste av året.
Vi trenger mer jord i bedene, så den blir nok større før vi er fornøyde..... ;-)

Det har faktisk vært veldig tilfredsstillende å ikke fokusere på nyanskaffelser og planlegging av nye prosjekter. Dette tror jeg faktisk vi kommer til å gjenta neste år også!



Nedenfor:
Nærbilde av noen planter langs elvebredden:



Kommentarer

  1. Så koselig å få kikke inn i hagen igjen, jeg syns den ser veldig fin ut, kan ikke se av bildene at den virker uferdig. Lurt å fokusere på å få ting ferdig, det prøver jeg på også, men det er ikke lett når nye ideer stadig popper opp. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  2. Kjekt å se hvordan dere koser dere i denne flotte hagen. Smart å benytte den jorden som likevel må graves bort om det skal bli dam. Så kjekt å få fullføre prosjekter man har satt i gang. Lykke til videre. Hilsen fra Liv

    SvarSlett
  3. Det ser ju jättefint ut Stein, det krävs en del tankearbete att ha en trädgård där man inte vistas hela säsongen. Ni verkar i alla fall ha fått regn, här har det knappt regnat under hela sommaren och utan bevattning skulle det inte finnas mycket kvar.

    Hälsningar

    /Gunilla

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg