X-faktor i min hage

Du har kanskje fått med deg at Anne på Moseplassen  har lansert en X-faktor konkurranse?
Temaet er, "Hvilken av alle rosa blomster har det lille x-tra?"

Jeg har veldig mange rosa blomster i min hage, så jeg tenkte at hvorfor ikke delta?
Litt verre er det når jeg skal plukke ut en favoritt, for der er jo så veldig mange som jeg finner vakre!

En selvskreven kandidat bør jo være en rose. Når jeg blar gjennom bildene fra fjorårets blomstring er det kanskje denne jeg fester meg mest med. Hennes navn er "Robusta"; Pink Robusta for å være helt korrekt. Ikke et navn som skriker  balldronning akkurat, men navnet skjemmer ingen. Hun står  der og formelig strutter av glede, sensualitet og enkel eleganse. Så hvorfor skulle hun ikke få lov å være ballerina?


"Pink Robusta" er en "Rugosa",  medlem av den store "Kordes" familien. Første gang hun ble fremvist for offentligheten var i 1986. En ganske ung og vakker dame, med andre ord. Hun er ingen overparfymert eller fyrrig middelhavsskjønnhet, men dufter lett og trives i vårt skandinaviske klima. I min hage dukket hun opp sammen med to søstre for  snart 3 år siden. Hun trives tydeligvis godt, for allerede i Juni pleier hun å kle seg i sine rosa ballkjoler og fortsetter med det stort sett hele sommeren. Hun er ikke så høy, rundt 90- 120 cm og tåler både frost og regn )Sone H4/H5), men trives best om hun får 6 timer sol eller mer i løpet av dagen.

Hva mener du? Er hun ikke en vakker liten dame?

I rosehagen, bak drivhuset mitt trives hun sammen med sine mange venninner.
Noen av dem er søstrene "Cartier". "Jacques Cartier" for å være helt korrekt. Du ser bilde av dem til høyre. Jo, de har et navn som virkelig er en ballerina verdig! Vakre, med store, fylte ballkjoler, herlig parfyrmert med sommerminner om sitrusblomster og liljekonvall bringer de tankene over på litt varmere land. De kommer dessuten fra en fin familie i Portland helt tilbake til 1868 og til tross for sin fine avstamming fra foredlerne Moreau/Robert, så er de overraskende tøffe damer. De er ikke redd for litt skygge og kan saktens trives så langt nord som til sone H5! De raver derfor litt høyere enn frøken Robusta, der de strekker seg helt opp på tå så de rekker å bli hele 150cm høye på det vanligste! De mener derfor De burde få være frøken X-faktor!?

En tredje venninne, Frøken "Grootendorst" våger ikke å si det høyt, men burde ikke hun også regnes som en kandidat? 
Hun har riktignok ikke like store kjoler som de to andre, men til gjengjeld har hun usedvanlig mange av dem! De skifter hun i hele Juni- Juli og elsker dessuten å ta dem på seg igjen litt senere på sommeren!
Hun kommer fra "de Goey" i Nederland og er en ekte Rugosa, født i 1923.
Mens frøken Robusta bruker moderat med parfyme er det noe vår kjære Grootendorst slett ikke bryr seg om. Hun er duftløs og trives med det!
Og her er en jente som virkelig ikke er redd for å fryse. Som den eneste i venninneflokken kan hun nemlig fortelle at hun har søstre over absolutt hele Norden (Sone H7/ H8) Burde ikke det telle litt?


Over dem alle troner frøken Rosemandel. (Prunus Triloba) 
Visst er alle hennes venninner vakre, men om våren er det hun som er ballets prinsesse. 
Mens de andre så vidt har våknet av vinterdvalen priser hun våren og kler på seg sine aller fineste kjoler, tynnere, mer delikate og renere enn noen av de andre. Hun vet det nok. Om våren er det hun og ingen andre som er ballerina i min rosehage! 


Og jeg? Jeg kan selvfølgelig ikke si meg uenig med noen av dem. 
For meg har de alle dette lille ekstra som gjør at de fortjener å være prima ballerina. I alle fall i min hage

Hvorfor ikke delta i Moseplassens konkurranse du også? 

Kommentarer

 1. Hei Stein. Nydelige roser du bidrar med og en underholdende tekst! Jeg deltar også i konkurransen, med min fineste peon. Morsomt å være med for en gangs skyld. Lykke til! Anne-Kristin

  SvarSlett
 2. He-he. Livat i rosehagen din, tenker jeg! Heia Robusta!

  SvarSlett
 3. Flotte kandidater alle sammen!

  SvarSlett
 4. Rosemandelen var usedvanlig vakker, Stein . Gleder meg til fortsettelsen, for hva mer har du i fotoarkivet?

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Hei Stein

  Lækre billeder - og super information

  Held og lykke i X-faktor!

  SvarSlett
 7. Berre lekkert! Spesielt likte jeg kirebærblomstene :-)) Gleder meg til å følge hagen din ut over våren!

  SvarSlett
 8. Fantastiskt fina allihopa.

  SvarSlett
 9. Nydelige bilder. Falt pladask for den siste skjønnheten :-))

  SvarSlett
 10. Er jo umulig å ikke smelte her jeg sitter :) Jeg har i mange år tenkt at jeg skal ha en liten rosehage, men så tar det ene året det andre, og ingen roser er det blitt. Har 2-3 stk da, men de går litt for lut og kaldt vann. De er ikke like flotte som dine, men roser fortjener uansett plassen sin! Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 11. Herlige rosa blomster :)
  Veldig hyggelig at du blir med i år også Stein!

  SvarSlett
 12. For en nydelig rosa kandidat! Har selv en Robusta, den er rød og må nok bare ha en i rosa også, for denne var praktfull :-)
  Nydelige bilder og spennende fortalt. Og en rosa Grootendorst står allerede på ønskelista hos meg.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 13. En flott kandidat med nydelig rosafarge! :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg