En hvit skjønnhet fra Russland. Moseplassens X-faktor Hvit.


Få syriner er vel så vakre som skjønnheten "Beauty of Moscow"!? Tidlig på våren står hun proppfull av vakre, rosa knopper. Men etter hvert som hun åpner sine fylte kronblader er det ikke rosa blomster hun fremviser. Nei, de er hvite!

Vakre, velduftende hvite blomster i klasevis med bare en anelse rosa på baksiden.

Hennes botaniske navn er Syringa Vulgaris "Krazavitza Moskvy", men i vesten kaller vi den altså for "Beauty of Moscow".

Planten, som jo er en busk, eller et lite tre kan bli opp til 2-3 meter høy og blomstrer vanligvis i  Mai- Juni. Duften er, som på de fleste andre syriner, ganske fremtredende.
Hun trives best i kalkholdig, helst næringsrik jord, men tar til takke med dårligere forhold og vokser både i sol og halvskygge. Hun er forresten dessuten en ganske sterk dame og kan klare seg så langt nord som til sone H5! Det er jo ikke verst for en skjønnhet som henne!?

En annen hvit favoritt i min hage er den hvite irisvarianten, Iris Germanica "Lacy Snowflake". De store, hvite blomstene på denne er et syn om forsommeren! Snowflake blir rundt 50-60cm høy og sprer seg ved at jordknollen vokser og får flere skudd. Om du vil være sikker på frodig blomstring er det viktig at toppen på rotknollen får sollys på seg.


Nedenfor:
Klatrerosen "White Dorothy Perkins" er også en vakker, hvit kandidat. Den trives best om den får vokse opp et espaliere og blir vanligvis ikke høyere enn 2-3 meter. Rosen trives med minst 6 timer sol om dagen. Da blomstrer den til gjengjeld store deler av sommeren. White Dorothy Perkins får først rosa knopper som etter hvert blir til mengder av hvite, halvfylte roser.
Duften er av medium styrke. Desverre tilhører den ikke de sterkeste rosene, men fungerer fint opp til sone H3.


Bildet til venstre er kanskje av en plante de fleste ikke stolt innrømmer å ha i sin hage. Sølvarve (Cerastium Tomentosum) er nemlig på norsk svarteliste over planter som er uønsket i norsk natur. Ikke så rart kanskje, for om den trives formerer den seg fint. Jeg har derimot aldri opplevd at denne er invasiv i min hage. Sølvarve er en bunndekkerplante som har en krypende/ hengende vekstform. Bladverket er vakkert og sølvfarget. I Mai-Juni får den hundrevis av små, hvite blomster som virkelig lyser opp i et bed. Planten trives best i full sol og har ingen problemer med å vokse i tørr, mager jord.Ha en fortsatt riktig fin dag! 

På bildet over: En kjent, men ikke fullt så kjær ugressplante i nordiske hager. Variegert Skvallerkål (Aegopodium Podagraria Variegata) er en fin bunndekkende plante med grønt og hvitt, variegert bladverk. Jeg har denne i Woodland hagen. Heldigvis viser den ikke samme invasive tendenser som sin mer agressive "bror".  Skvallerkål trives best i halvskygge/skygge, Den klarer seg i de fleste typer jord og er i tillegg spiselig.Kommentarer

 1. Fina vita blomster, och syrenen blev en klar favorit för mig.
  Ha det gott!

  SvarSlett
 2. Den syrinen var aldeles nydelig! Hvite blomster kan være fantastiske, og jeg synes det bør være noen i enhver bukett! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 3. Syrinen var nydelig! En verdig kandidat. Lykke til!

  SvarSlett
 4. En fantastisk vakker syrin!

  SvarSlett
 5. Många vita skönheter. Lycka till!

  SvarSlett
 6. Ooooops, denne hadde jeg på ønskelista for flere år siden, men datt ut av lista av en eller annen grunn, men der kom den jammen på plass igjen:) Denne er bare så utrolig nydelig!
  Ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 7. Så mycket fina och kraftiga vita blommor du har
  syrenen finns hos mig med hoppas den blommar mer i år än den gjorde förra sommaren
  Ha en fin och skön fredag
  Lycka till
  Kram Meta

  SvarSlett
 8. Den syrinen røk rett opp på "må ha" planter :-)) Griselekker!

  SvarSlett
 9. Har du sett noe så nydelig! Blir helt andektig her jeg sitter. Visste ikke at det fantes slike syriner :-)
  Lykke til!

  SvarSlett
 10. For en nydelig Syrin - det var et godt valg! Lykke til!
  Jeg visste ikke at Sølvarve er svartelistet i Norge. Jeg har den i hagen og synes ikke den er det minste problematisk så den får bli værende her:-)
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 11. Syrin er så utrolig vakker, og ditt eksemplar er nydelig. Kan nesten kjenne duften. Lykke til :-)

  SvarSlett
 12. Mmmm, syns jeg kjenner syrinduften helt hit! Lykke til med en flott kandidat!
  God helg:-)

  SvarSlett
 13. Ååå, så nydelige hvite i din hage :-) Syrinen var helt uimotståelig, så vakker! Lykke til :-)

  SvarSlett
 14. Hvit syrin, det har jeg ønsket meg lenge. Synes den hvite Irisen var super lekker.
  Klem Vivi

  SvarSlett
 15. Ja, hun var uvanlig skjønn!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg