fredag 28. november 2014

Avstandshaging...

Det kan være både spennende og utfordrende nok å planlegge en hage som befinner seg like utenfor stuedøren hjemme. Det er ikke mindre spennende, men kanskje mer utfordrende å skulle administrere det på over 300 mils avstand.
Heldigvis har jeg god kommunikasjon med gartneren vår. Han sender nesten daglig forslag på planter som kan benyttes, priser, høyder og behov for stell. Tanken er jo å gjenoppbygge deler av hagen omtrent som den var, men forhåpentlig gjøre den litt mer praktisk og lettstelt når vi først er i gang.

Jeg kommer til å erstatte frukttrærne jeg mistet med en del tilsvarende, som Valencia appelsin, Qumquat, Granateple, Fiken og Nektarin, men bougenvillea vil jeg også ha tilbake. Nerium Oleander har jeg jo alltid hatt mellom min og en naboeiendom som ligger litt nedenfor oss. Der skal jeg også ha slike tilbake. Oleander er jo enestående på den måten at de stort sett blomstrer vår, sommer og høst.
Treet ovenfor kommer jeg til å ha bak huset. Det er et Citrus Sinensis, altså appelsin.
Til venstre:
Dette er et Ficus Carica Napolitan, altså et fikentre. Også dette skal få plass bak huset. Jeg kan ikke spise meg mett på solmodne fiken når de kan plukkes rett fra treet i August September.
Når jeg har kjøpt Bougenvillea før var de langt fra ferdige med stamme, men de vokser fort, så for å være tilbake omtrent der plantene hadde vokst seg i størrelse må vi altså kjøpe dem mer eller mindre utvokste. Mine trær hadde ikke alltid like kraftige stammer som erstatningsplantene, men var som oftest både høyere og med kraftigere rotsystem, så jeg er spent på å se det hele på plass. Jeg må nok reise ned til Spania før bed gjenoppbygges og planter skal i jorden, for jeg vil jo gjerne ha ting slik jeg føler er riktig, for slike store planter er jo temmelig permanente når de først er plantet!

Bildene nedenfor:
Jeg er på jakt etter en palme som skal erstatte en jeg hadde hatt i hagen i snart 15 år. En dvergviftepalme. Det hadde etter hvert fått en veldig flott og kraftig stamme og riktig høyde. I de senere år har det kommet flere andre sorter palmer på markedet. Mange av disse blir ikke angrepet av den beryktede palmetrebillen: Rhyncophorus Ferrugineus, som herjer i daddelpalmer og viftepalmer rundt om i Spania, så hvorfor ikke være "føre var" og heller velge en av disse variantene? Opprinnelig hadde jeg bestemt meg for palmen på bildet, en Ravenea Rivualis, men har siden fått informasjon om at det kan være litt for sart for spanske breddegrader, så jeg må tenke litt mer på akkurat det ;-)
Treet til høyre skal stå på siden ned mot naboen og er et granateple: Punica Granatum.Ha en fortsatt riktig fin helg! 

tirsdag 25. november 2014

Vinterblomstring

Nå er det ikke så mye igjen i hagen som blomstrer, men en del roser står faktisk fortsatt i knopp.
Ennå har ikke frosten fått overtaket over hagen. De fleste nettene er fortsatt over 0 grader, men det fuktige været gjør likevel at plantene virker litt pjuske og reduserte ut.

Helleborus har blomstret rundt om i skogen i flere uker alt. Bare de hvite variantene riktignok, men jeg klager ikke :-)
Floks er jo kjent for å holde ting gående langt ut på høsten. Det samme gjelder høstlyng, så det er vel ikke så uventet å se denne kombinasjonen i et steinbed. Jeg er likevel fornøyd, for jeg har ikke tall på alle de Calluna Vulgaris plantene jeg har forsøkt å få til å etablere seg i mine bed både i skogen og steinbed. Dette er første gang jeg har lykkes! Floksen er en Phlox Subulata, eller krypfloks som har sin andre blomstring nå. Den har jo sin glanstid på våren. Da er den litt av et syn med mengder av rosa blomster!


Ved inngangsdøren blomstrer to typer clematis ennå. En Matka Ursula Leochowska pleier vanligvis å blomstre overdådig i Juni- Juli, men får også litt gjenblomstring nå på høsten.
Bladverket har forlengst blitt brunt og vissent, men planten kommer stadig med nye blomster!


En annen klematis: Jeg tror denne heter C. Alpina "Violet Purple". Også denne har sin andre blomstring nå. Løvverket er dessuten mye friskere, men planten er ikke så stor og frodig som sin slektning ovenfor.


Denne nelliken (Dianthus Speciosus) har heller ikke helt gitt opp, men er full av knopper og løvverket er fortsatt ganske grønt. Med andre ord er der ennå små punkter av farge i min hage, selv om de stadig blir færre etter hvert som dagene blir kortere!

Ha en fortsatt fin kveld!fredag 21. november 2014

Grønn vinter i hagen.

Snart én måned igjen til Jul og fortsatt er hagen overraskende grønn. Joda, det meste skyldes eviggrønne innslag. Spesielt gjelder dette Woodland hagen. Nå ser jeg virkelig at deler av den begynner å bli mer etablert. Rhododendron som ikke har blitt spist opp av rådyr har rukket å legge godt på seg denne sommeren.


Nærbilde av skogsbunnen: Pachysandra Terminalis har begynt å spre seg, selv om det ikke går så veldig fort. Bak dem vokser en Polystichum Aculeatum, en vintergrønn bregne med friskt, grønt bladverk hele året. Den kan bli opp til 60cm høy og 90cm bred. Mine eksemplarer er ikke så store ennå,

Nærbilde:
Til venstre, en Rhododendron Germanicum. Kjeglen er en buskbom "Buxus Sempervivens" og i forgrunnen, en Helleborus "Atrorubens", eller Julestjerne med burgunderfargete blomster. Den lille planten til høyre for buskbommen tror jeg er en pieris variant. Alle disse er vintergrønne.


Skogsbunnen har nå virkelig begynt å få moselaget jeg har drømt om. Jeg fjerner høstløvet fra skogsstier og veier, men beholder det i bedene. På den måten får meitemark mat i løpet av høstsesongen og skogsplantene litt jordforbedring. Til våren fjerner jeg løvverket fra bedene og erstatter med litt ferdig kompost. Sykkelen ble funnet i ruinene der det nye drivhuset nå står. 


Bildet til venstre: Planten ytterst til høyre er en Rhododendron Catawbiense "Grandiflorum" som får lilla blomster om våren. Busken kan bli rundt 2.5 meter høy og like bred. Jeg kommer nok til å stamme mine planter opp så de vil se ut som små trær etter hvert, men det begynner jeg først med om noen år.
Til venstre for den, en Mahonia "Winter Sun". Også denne er en vintergrønn busk som ikke blir høyere enn 1,5 meter. Den får friskt, gule blomster om våren- og saftige, blå bær, populære blant fugler om høst og vinteren.
Ytterst til venstre kan en se en Helleborus "Niger". Disse har jeg plantet i grupper flere steder rundt om i skogen.
Den lille planten nedenfor denne til høyre er en Omphalodes Verna.

Bildet nedenfor:
Flere steder i Woodland hagen har jeg tenkt å sette opp bueganger og pergolaer av trestammer til våren. Foreløpig går jeg rundt og tester plasseringen ved å sette ut jordspyd. Da blir det litt lettere å forestille seg hvor buene skal plasseres. I bakgrunnen til venstre skimtes jordsekker jeg har fylt med høstløv. Tanken er at jeg skal fylle komposten som dannes i disse rundt om i skogens bed.


Ha en fin helg! 

onsdag 5. november 2014

Berlin Zoo, en hagevandring.

Tiergarten, BerlinJeg må innrømme at jeg vanligvis ikke er særlig glad i zoologiske hager. Om dyr skal være i fangenskap, så bør de ha god plass å boltre seg på- og forholdene bør være mest mulig lik dem de finner i sine naturlige opprinnelsesplasser.
Tiergarten i Berlin ble derfor en gledelig overraskelse, for til tross for at den befinner seg midt i en storby, så har de fleste dyrene fine forhold, bra omgivelser og godt stell. Dyrehagen er forresten, i seg selv verdt et besøk av oss hageglade.
Der er rikelig med grøntområder som er godt vedlikeholdt, frodige og fargerike.

Woodland delen er spesielt interressant for meg som selv holder på å utvikle en skogshage. Her var det nemlig rikelig med inspirasjon, både når det gjelder plantevalg, oppbygging av bed og bygninger og figurer rundt om i parken!

Som de fleste zoologiske hager i storbyer kan dyrene betraktes bak glass i innendørs bygninger, men ofte ser du at disse "burene" er tomme. Dyrene kan nemlig gå uhindret inn og ut i dedikerte områder. Du må derfor ofte speide godt før du får øye på mange av dyrene. De gjemmer seg gjerne i trær, huler eller blandt vegetasjon.

Tiergarten, Berlin

Nedenfor: En nærmere titt på skogsbunnsvegetasjonen: vakre samplantinger av heuchera i ulike fargevariasjoner. Jeg tror jeg må begynne å så disse til våren... ;-)


Denne kjenner du kanskje igjen fra Freia logoen? Fuglen er en Marabou stork. Jeg kunne selvfølgelig ikke la være å fotografere et av våre nasjonalsymbol
Tror det er første gang jeg har sett den i virkeligheten.

Nedenfor:
Bregner har jeg i rike mengder på eiendommen, så nå gjenstår det bare å følge eksempelet nedenfor og plante mengder av dem i større grupper. Kanskje jeg skal plassere dem sammen med lavtvoksende rhododendron og azalea typer, slik som de gjør i Tiergarten?
Gress i skogen vil nok ikke fungere like godt hos meg simpelthen fordi det krever for mye vedlikehold, men hva med et dekke av tykk, grønn mose?

Flere bilder fra Berlin Tiergarten i et senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag!