Høstrengjøring. Del 1

Det kommer vel ikke akkurat som en overraskelse på noen at en hage omgitt av skog på tre sider vil få mye løv på plener og i bed... 
Denne helgen har vi derfor brukt mye tid på å rake løv rundt om på eiendommen. Nå er det nok mange av dere som spør seg hvorfor vi ikke venter med dette til våren? Vel, innkjørselen gjennom skogsveien blir glatt og gjørmete å kjøre på om ikke løvet fjernes.

Plener får også såpass mye vissent løv at vi synes det er bedre å fjerne det meste på forholsvis tørre høstdager, heller enn når alt er vått og vanskelig å fjerne om våren.
Jeg kaster ikke løvet. Det meste fylles i vanndammer som spontant danner seg om høsten. Håpet er at jeg får fjernet alle slike dammer for å forhindre mygg å klekkes der om våren. En god del løv blir dessuten fuktet og tettpakkes deretter i sekker og stables ved kompostbingen i skogen. Forhåpentlig vil vinteren forvandle dette til fin jord jeg kan bruke i bedene til våren.


Mens løvet på plenen er stort sett friskt og fint er det ganske annerledes i skogen. Der har forråtnelsesprosessen alt kommet godt i gang. Alle skogsveiene blir raket for løv og fylt i sekker. Om noen måneder vil skogsplantene mine få et fint lag med muldjord rundt røttene!


Selv om det meste nå har gått i dvale rundt om på eiendommen har jeg likevel ikke problemer med å finne blomstring- hvis jeg bare ser litt etter. Mange av Julerosene er for eksempel veldig tidlig ute i år. Spesielt varianten Helleborus "Niger". De tåler jo både frost og snø, så dem får jeg nok glede av lenge utover høsten.

Nedenfor:
Noen primula har forresten bestemt seg for å ta våren på forskudd og begynner nå å strekke på sine sarte blomsterhoder. De er jo også robuste planter, så jeg gleder meg over de fine fargeklattene mens de er her.

Nedenfor:
Høsten er den årstiden hvor mosen ser ut til å trives best. Den sprer seg ivrig på skogsveiene og lyser nærmest irrgrønt i det fuktige været vi har hatt den siste måneden!
Jeg er jo veldig begeistret for mose i woodland hagen og kan ikke få nok av den, så jeg gleder meg stort over den fine spredningen!


Ha en fortsatt fin dag! Kommentarer

 1. Hei! Jorda fra løv er en fornøyelse. Mørk og fin. Det er ikke så mye næring i den, men den er luftig og fin.
  Spennende å se igjen formen på trærne. Liker denne oppryddingen, og gjøre klart for neste vår.
  God høst! Anne

  SvarSlett
 2. Løv blir fin-fin muld. Bare litt styr å ordne det til.. Fin blomstring!
  Hilsen en som bor med skog på tre kanter

  SvarSlett
 3. Jeg er vild med dine stier - hvor er de hyggelige!

  SvarSlett
 4. Så ut som dere fikk fantastisk vær for høstrengjøring=) Det er bare å nyte de hagedagene man får så sent på året=) Håper dere har det bra, og fin søndag til dere=) Vibeke

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg