Et lite helgeprosjekt. Vi samler stein til steinbedet.


Jeg har vel nevnt at jeg, sommeren som var, begynte å lage et steinbed - i et område helt uten stein. Plantene trivdes godt og det ble etter hvert litt farger på det hele. Men steinbed var det jo overhodet ikke. Denne helgen bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Vi merket oss at veivesenet hadde sprengt et stein i et område hvor de bygget ny vei. Steinmassene som var til overs hadde de dumpet i en skråning i nærheten. Jeg vet ikke om det er lov, men vi tok bilen og kjørte bort for å plukke med oss noe stein. Det er jo helt tydelig at de ikke har planer om å bruke steinmassene til noe selv... To turer senere hadde "steinbedet" vårt begynt å ta litt mer form. Vi har bare lagt steinen helt tilfeldig rundt om foreløpig.
Jeg vil se hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren. De skal jeg grave opp og ta vare på. Deretter skal jeg dekke haugen med fiberduk og stable stein. Deretter vil jeg lage en blanding av jord, sand og grus/skifergrus som jeg kommer til å fylle i alle sprekker og mellomrom. Så vil jeg plante alle steinbedsplantene tilbake i haugen. Men før den tid må jeg nok kjøre mange turer bort til veiprosjektet for å hente mer..!? - Med andre ord; Enda et prosjekt jeg har igangsatt, men ikke regner med å ferdigstille med det første...
Det ser faktisk veldig lovende ut med hensyn til hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren og jeg tror faktsik jeg kan dele flere planter opp i mindre biter ved omplanting, for de vokste så det knaket sin første sommer i fjor!


Noen "samlerhage" blir det nok ikke i steinbedet. Jeg har satset på planter som er velkjente, hardføre og som gir farge og karakter. Så får vi heller se om det sniker seg inn en og annen sjeldenhet om noen år når det hele har blitt ferdigbygget... Jeg ser at det kan bli et problem med ugress i slike steinbed, så jeg er spent på om fiberduk, sand og planting i sprekker kan være med å forhindre dette.

Har du erfaring med steinbed? Jeg er veldig åpen for tips! :-)

























Kommentarer

  1. Hei Stein :) Så spennende prosjekt! Og så er det så morro og farte rundt og samle stein, så blir det til litt etter litt. Jeg synes det er utrolig morro og holde på slik. Vi har vært på byggeplasser og hentet noen tilhengerlass med stein som vi skal bruke til murer rundt omkring. Det kommer til å bli kjempefint slik du tenker med å fylle på jord og plante innimellom steiner og sprekker. Blir nok steinbed hos oss også etter hvert så jeg følger prosjektet med spenning. Lykke til!
    Fortsatt fin kveld :)

    SvarSlett
  2. Hei. Har fulgt med på bloggen din en stund, og synes det har vært mye interessant å lese.Vi har (mye stein og) noen steinbed i hagen. Og vi tenkte som deg da vi laget dem: Først og fremst planter som trives og fungerer sammen når det gjelder form og farge, og så får eventuelle sjeldenheter komme siden. Fiberduk har vi faktisk ikke så positive erfaringer med i bed. Vi la fiberduk (og bark) i alle bed og rundt busker og hekker når vi startet, men etter noen år har alt blitt fjernet. Bortsett fra under singelstier og beleggningsstein - der vi har lagt to lag "jordbærduk" (presenning). Tynn fiberduk har dårlig virkning og går lett i stykker. Solid/tykk fiberduk er ofte håpløst i veien når en skal flytte-, eller sette ned nye planter. Det ble også litt tullete å ha fiberduk i bedet der vi hvert år la på et godt lag med ny næringsrik jord på toppen. Og det var irriterende at spaden buttet mot fiberduken hver gang vi skulle grave hull til en ny staude eller busk. Den hindrer riktignok ugress i å komme opp nedenfra, men gir utrolig godt feste til røttene fra ugress ovenfra. Nesten umulig å luke skikkelig hvis røttene harførst har fått feste seg i den solide fiberduken. Jeg synes at det beste med tanke på å hindre ugress er å plante veldig tett. I våre steinbed har vi foruten masse steiner i ulike størrelser, veldig mye grus i jorda. Og ide øverste 5 cm. er nesten bare småstein/singel/akvariegrus. Dette gjør både at det er lite luking og enkelt og luke. Dette ble litt langt, men jeg håper det også kan være litt nyttig. Forøvrig ligger det en del bilder og omtale av steinbedene våre på bloggen vår.
    Lykke til. Hilsen Lars

    SvarSlett
  3. Spennende. Har ingen erfaring med steinbed, så da er det ekstra stas å følge andres og høste erfaring ;)

    SvarSlett
  4. Hej Stein! Spännande projekt och det är så roligt att jobba med stenar i trädgården. Vi har hela trädgården full med sten, dels naturligt men vi hämtar även stenar utifrån t.ex. kullersten som vi inte har här i marken.

    Jag skulle inte sätta fiberduk under för förr eller senare blir det problem. Många av de torktåliga och solälskande växter har också pålrot som går djupt ner för att söka fukt. De vill alltså ha tillgång till fukt men väldränerat och torrt runt rothalsen.

    Om du inte vill gräva bort ogräset är det bättre att sätta lager med tidningar under eftersom tidningarna förmultnar efter ca 3 år och då har ogräset dött men växterna får tillgång till djupare fukt.

    När jag gjort gruspartier har jag blandat ca häften bra matjord och hälften grus eller kross. Ytan täcker jag med grus så växterna framhävs maximalt och har det väldränerat runt rothalsen.

    Lycka till och ha kul!

    SvarSlett
  5. Kanskje du kan lage et rent sandbed i god Peter Korn ånd?! Veldig lett å luke :-))

    SvarSlett
  6. Ikke så rent få av oss hagegale er steingale også!
    Grus og sand som er nevnt over her skal duge bra til steinbedplanter. Blir spennende å følge med dette prosjektet også!

    SvarSlett
  7. Stein er moro :) Jeg bærer og bærer stein, men får visst aldri nok i hagen. I gamlehagen hadde jeg litt 'svaberg' som jeg anla steinbed i og rundt. Den gang tenkte jeg ikke på å dekke med grus så jeg strevde endel med ugress. Jeg kommer helt sikkert til å lage meg et steinbed her også etterhvert og tror jeg vil satse på å gjøre det øverste skiktet så karrig som mulig med sand og grus. Da blir det nok lettere å ha kontroll på ugresset.
    Lykke til med bedet ditt. Det blir nok kjempefint! Det kan sikkert være lurt med noen virkelig store steiner også som kan stå delvis nedgravd, så ser det mer naturlig ut med det samme.

    SvarSlett
  8. Åh, jeg har et steinbed i magen...ved dammen er det overskuddstein. Fiberduk er noe jeg bruker under bark, bare hvor ingenting skal gro. Ved nyanleggelse bruker jeg aviser som holder ugress borte til plantene har fått etablert seg. Siden forsvinner det jo, og ingen problem å grave. Selv om dette landet har mer enn nok stein , Stein, så er jeg litt redd for kjeft..Hehe, men bonden har en rydningsrøys jeg skal spør om å ta av...

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg