En hilsen fra vår spanske hage

Det har vært litt stille fra min kant de siste dagene. Grunnen er vi dro til vår spanske hage. Denne vinteren har, etter lokale meteorologers utsagn vært den tørreste og mest vindfulle på over 50 år. Tørke og vind er ingen god kombinasjon. Store trær som har levd i titalls år står nå visne stort sett langs hele kysten, så det har gått hardt ut over mye natur. Nå er det ikke slik at det virker som en ørken her nede. Vi bor jo i en åsside med nåletreskog nedenfor oss. Den er like grønn og fin som alltid- og vår egen hage har klart seg bemerkelsesverdig godt.


Inntil husveggen ved inngangspartiet vokste der en hittil ukjent plante. Nå er jeg ikke lenger i tvil hva den er. Dette er et fersken- eller nektarin tre. Denne gangen er det fullt av rosa blomster. Det har nok blitt til ved at jeg har spist en frukt og plantet steinen i bedet. Jeg pleier å gjøre akkurat det om jeg synes frukten smaker godt.
Når jeg er inne på frukter er det mange modne fristelser rundt om i hagen for tiden. Blant annet Nisperos. Disse trærne har søte, plommelignende frukter som smaker en mellomting mellom citrus og plomme, men er fastere i kjøttet. De er veldig populære å lage syltetøy og saft av, men jeg spiser dem helst rå- rett fra treet. Jeg har plantet en del av disse steinene i jorden, noe som medfører at vi nå har nisperos trær over hele eiendommen. 

Nedenfor:
Appelsintrær har vi også en del av, men disse har vi kjøpt som planter. "Valencia appelsinene" er de som er modne i vår hage for tiden og de smaker så saftig og søtt at de nesten ikke minner om appelsin. I alle fall ikke slik vi er vant til å kjøpe dem i butikken i Norge. Der er de som oftest mer syrlige og ikke fullt så saftige som rett fra trærne i hagen vår. 
Vi har mange andre sorter appelsin i hagen, men de er ikke begynt å få frutker ennå.


Mandeltreet blomstret allerede i Januar i år, så det har allerede rukket å danne årets frukter. De er fortsatt grønne, men vil snart bli ferskenfargete. Om du ser nøye etter ser du noen mørke og tørre frukter rundt om på treet. Det er de modne mandlene som har hengt et år nå. Mandlene er jo egentlig fruktsteinene og befinner seg inne i et "nøtteskall" De ferske fruktene har mandler med saftig og søt konsistens som minner lite om det vi bruker til å lage marsipan oa. Det er først når frukten er tørket bort og nøttene inni har mistet sin fuktighet at de er klare for innhøsting. De blir hengende på treet lenge etter at fruktene er borte.

Nedenfor: Sitron har vi også nok av i hagen. De er alt modne. Sitrus trær har jo den egenskapen at de blomstrer og bærer frukter stort sett hele året i Middelhavsregionen. Men det er om vinteren/våren en kan høste de største ladningene med frukter fra dem. Mine sitroner er kjempestore og faktisk veldig saftige. Utrolig nok, med tanke på at jeg aldri vanner frukttrærne i hagen! Ha en fortsatt riktig fin vårdag! 

Kommentarer

 1. Hei Stein! Nå ble jeg helt grønn av misunnelse her jeg sitter. Det må være helt uvirkelig å kunne hente sitroner og appelsiner fra egen hage!

  Kos deg i syden!

  SvarSlett
 2. Åhhh, så koselig å dra til Spania! Jeg må bare si at jeg er skikkelig misunnelig. Skulle veldig gjerne vært der jeg og=) Koooos dere, og nyt livet=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Så herlig solfylte bilder. Det må være fantastisk å spise frykt som er modnet under sola.

  Kos dere! Vivi

  SvarSlett
 4. Finnes ikke misunnelig,,,, Å plukke appelsiner i egen hage, solmodneappelsiner smaker fantastisk! Spennende frukttrær du har i Spanskehagen din! Jeg kunne utmerket funnet meg vel tilrette på hagevandring der!
  Håper premierehelgen på Hamar svarte til forventningene og at oppholdet i din herlige, solfylte sommerhage blir et herlig påfyll av D vitaminer :) Kos deg!

  SvarSlett
 5. Herlig :)) Hilsen hun som sitter i dyp snø fortsatt.

  SvarSlett
 6. Ok - jeg unner deg all mulig godt, men nå ble jeg jammen litt grønn her :) Nyt dagene og appelsinene.

  Klem

  SvarSlett
 7. Så flott Stein. Åsså la jeg merke til klatreplanta på lampa :-)

  SvarSlett
 8. Det er jo dette som er drømmen, egen fruktavling. Nydelige bilder, det er så jeg nesten kan kjenne varmen fra sola.

  SvarSlett
 9. Neida, vi er ikke misunnelige.. Joda det er vi! Herlig :-)) Kos deg!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg