Den grønne tid 2.


Som jeg viste i mitt forrige blogginlegg er min hage fortsatt stort sett grønn på denne tiden av sommeren. Men det betyr ikke  at absolutt ingenting blomstrer, så derfor tenkte jeg å vise dere litt av de plantene som fylte hagen med litt farge helgen som var. Jeg vet mange hageglade ikke er så begeistret for gult. Jeg må ærlig inrømme at jeg faktisk kan ha sans for gammeldagse narcisser i full blomst. Spesielt om de vokser i ellers grønne omgivelser, som deler av skogen min.

Nedenfor:
Jeg er veldig glad i bunndekkende planter og skulle gjerne hatt mange flere som trives på en skogsbunn. Denne vinteren gikk desverre hardt ut over mange av mine bunndekkere, spesielt mine brunnera sorter. Jeg gir imidlertid ikke opp og setter pris på dem som fortsatt lever- og kommer nok til å prøve meg et par ganger til på dem som ikke klarte det i år.


Sommeren 2010 kjøpte jeg et eksemplar av Fritillaria Camchatcensis. Jeg trodde den ikke overlevde når jeg ikke så den igjen våren etter, men i år gjenfant jeg den plutselig. Ikke nok med det, men mange små "barn" omga den. Kanskje de vil danne en fin klynge med blomster om et par år?

Nedenfor:
Noen ganger kjøper jeg frø av planter jeg tror vil takle et liv i skogen. Jeg har ikke plass hjemme til å så dem i potter og dyrke dem frem, så i stedet drysser jeg frøene ut over ulike steder i skogen. Jeg er ganske sikkert på at en god del av akeleiene som nå er i ferd med å blomstre for første gang faktisk har grodd frem fra slike frø..
Problemet er at jeg ikke  registrerer type, lokasjon, farge eller noe annet når jeg sår slike frø. Jeg lar det heller bli en overraskelse om plantene kanskje plutselig dukker opp.


Denne akeleien har jeg derimot mange steder rundt om på eiendommen. Den er en Aquilegia Vulgaris "Blue Barlow". Jeg har en forkjærlighet for nettopp akeleier. De sår seg kledelig rundt om på steder jeg ikke nødvendigvis hadde planlagt dem. De danner tette, fine planter og kommer i de fleste former og farger. Dessuten føler jeg plantene fint passer inn mellom den naturlige floraen i en Woodland hage.

Dagens siste bilde er også vårens store overraskelse.

Jeg kjøpte et par eksemplarer av Koreansk Dvergsyrin på høstsalget i fjor. De ble plantet ved elvebredden i skogen. I vinter skulle jeg hugge ned noen trær for å bringe mer lys inn i woodland hagen. Selvfølgelig falt ett av disse trærne rett ned på min lille syrin og brakk det i to!
Skuffet og frustrert stakk jeg stilken tilbake i bakken- overbevist om at planten nå var borte for alltid. -Men kanskje ville det spire noen nye skudd opp fra roten- som desverre ikke ville være samme plante siden min Syringa Meyeri Palibin var podet. Den avbrukne kvisten skulle vise meg hvor planten befant seg.
Det kom ikke spirer opp av roten MEN stilken jeg hadde stukket i jorden er nå så grønn og fin at en skulle tro det aldri hadde vært brukket! :-D
Noen ganger har man hellet med seg.




Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Kommentarer

  1. Jeg synes det erså flott med sceneskiftene i Hagen. Spesielt kjærkomne er de fargesprakende løkblomstene om våren. Og så rekker vi akkurat å bli litt lei dem før sommerens milde toner dukker opp. Og tilslutt de høstens ildfulle fyrverkeri før det er helt stopp. Jeg er glad i sesongenes skiftninger!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei November-Symra. Jeg er i grunnen helt enig med deg :-) Jeg er glad gule narcisser ikke blomstrer i hagen hele sesongen, men om våren er det deilig å endelig se litt farge ;-)
      Noe av det flotteste med å bo i norden er jo nettopp de skiftningene i årstider du skriver om.
      Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett
  2. Gule narcisser er som solskinn om våren. Herlige!
    Det er lite blomster hos meg enda også, men bare vent så spruter det ut blomster alle steder.

    Ønsker deg en fin helg. Klem

    SvarSlett
  3. Så mange fine blomster=) Koselig at du blir overrasket når de dukker opp. Jeg vet heller ikke alltid hva som dukker opp=) Jeg liker at du husker navn på blomster, og at du lærer meg opp=) Håper du har det fint=) Vibeke

    SvarSlett
  4. Jeg tror vi har samme fasinasjon for akeleier, Stein. Den tredje sorten har kommet i blomst nå hos meg. Sant å si så bryr jeg meg fint lite om trender og jeg liker tøffe farger og sarte farger alt om hverandre.

    SvarSlett
  5. Jag tycker det ser härligt ut med det gula i skogen, precis som du skriver! Som små glada utropstecken.

    SvarSlett
  6. Jeg har også blitt mer og mer glad i akeleier med årene. Det er spennende at de krysser seg, og at man aldri vet hva resultatet blir.
    Utrolig at syrinen din overlevde. Jeg ville sikkert ikke kommet på at stammen kunne rote seg.
    God helg!

    SvarSlett
  7. Hei Stein! Synes plantene du viser er flotte i en sånn skogshage! Brunneraen frøsår seg vel litt, eller? I så fall kan det vel snart bli en grei bestand igjen. Jeg er også glad i akeleier, de fleste jeg har er frø fra privat hage, og ikke basert på sortsnavn etc, men for akeleier synes jeg ikke det spiller noen rolle. Selvsådd avkom blir uansett ikke som morplanten. I den grad jeg tar frø, går jeg mer etter bladverk enn blomst. I feriehagen har jeg registrert at noen planter får bladverk som holder seg fint som en lubben busk helt til høsten, mens andre er mer glisne.
    Fantastisk at dvergsyrinen overlevde, ikke minst pga telen som var i vinter! Det er gøy når en plante får sine egen "overlevelseshistorie", da setter man jo enda mer pris på dem :)
    Nyt helgen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg