Om nøyaktig 3 måneder fra nå...


Vel... kanskje ikke nødvendigvis nøyaktig tre måneder, men....

Nå i den "travle" førjulstiden har vi utrolig nok allerede gjort oss ferdige med gaveinnkjøp, julerengjøring, planlegging og pynting. Det vil si- vi må jo julepynte når vi kommer frem til Sverige på Fredag, men det ser jeg på som en hyggelig begivenhet. Huset der borte ble grundig vasket for en stund siden. Vi har avtalt med gartnerfirmaet som tar seg av plenen om sommeren at de skal måke innkjørselen vår og "Ring hytta varm" sørger for at vi kommer til en oppvarmet bolig- så disse siste kveldene i Desember benytter min samboer og jeg på å lytte til musikk og koselige sysler. Jeg ser igjennom bildene fra året som har gått - og kom i den sammenheng over en del jeg tok helgen 16-18 Mars. Jeg vet jeg hadde et lignende innlegg i November- men tenk at det alt har gått en hel måned siden!?

Nå er det bare 3 måneder til naturen forhåpentlig begynner å våkne til liv på nytt! Den 16 Mars i år blomstret hvite krokus, blå hepatica og rosa tysbast. Verden var i ferd med å våkne og fra da av skulle våren eksplodere i liv, lys og farger!
Vinterens plantebestillinger begynte å ramle inn i postkassen min. Jeg fant frem potter og krukker, kjøpte ny, fersk jord som duftet av liv og forventning. Røttene og knollene jeg mottok fra leverandørene ble varsomt plantet og plassert i mitt uoppvarmete drivhus. Jeg våget ikke helt å stole på at frostnettene var helt over ennå, så derfor gikk jeg til innkjøp av gjennomsiktige plastkasser med lokk fra IKEA.
De fungerte helt perfekt som drivhus i drivhuset! En annen fordel med disse var jo dessuten også at disse husene holdt bra på fuktigheten. Jeg var litt bekymret for råte. Jeg reiste jo bort i flere uker (til Spania) like etter at jeg hadde fått disse i jord! Det gikk heldigvis over all forventning. I stedet for lokket brukte jeg nemlig fiberduk over disse plastikk- kassene. Det sørget for at fuktigheten ikke ble for høy, samt at de sarte skuddene ikke ble skadet av solskinnet på skyfrie dager!
Vinteren 2011/2012 hadde jeg jo bestilt inn forskjellige typer mer eller mindre hardføre bregner. Siden de var planlagt å vokse ute fra første stund av ble de fleste plassert i kaldbenk inne i skogen.
Jeg var nok veldig heldig med temperaturene denne våren, for samtlige planter overlevde i sitt kalde plasthus der inne i skogen!

Nedenfor:
Liljeløk og alle andre knoller og røtter som ikke hadde begynt å spire ennå fikk derimot fortsatt sove en stund til. De ble plantet i store potter og plassert mørkt i kjelleren til midten av April.
Det var nesten ikke mulig å bevege seg fremover i den delen av huset da, men i mine øyne var det jo vel verdt det! Snart kunne en ny og spennende hagesesong ta til for fullt! Nesten rart å tenke på nå like før Jul.

Alt dette begynte bare tre måneder fra Julaften!

Jeg må jo nesten innskyte at jeg allerede har sendt inn en liten plantebestilling med forventet ankomst i Mars denne gangen også.... Mer om det i neste innlegg!



Ha en fortsatt riktig fin Førjulstid! 

Kommentarer

 1. Jeg ble så glad av å lese innlegget ditt idag! Tenk at det er bare tre måneder igjen - og på fredag snur det og dagene blir lengre igjen.....herlig:-)
  Önsker deg en god jul og god tur til Sverige!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Så hyggelig melding :-)
   Ja, det er deilig å tenke på at sola nå snur og dagene blir lengre så vi raskt nærmer oss vår igjen! :-D Ønsker deg en fortsatt riktig fin førjulstid!
   Stein

   Slett
 2. Det var hyggelig å bli påmint at det bare er knappe tre mnd til våren, eller fire eller fem... I år var det her den absolutte tidligste våren jeg kan huske, og det var kanskje litt i overkant tidlig. Men jeg håper inderlig at du får rett, for jeg er lei av vinteren bare det blir januar. Ha en fortsatt fin uke :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Takk for hyggelig hilsen :-D
   I vår svenske hage hadde vi en veldig mild vinter i år, men våren kom omtrent på samme tid som de tidligere årene jeg har holdt på med hage der borte :-) Det er nesten litt magisk å se hvordan isen går av elven i midten av Mars. Plutselig smelter snøen og det begynner å spire og gro! Jeg er klar over at naturen kan være lunefull, så det er jo godt mulig vi får en senere vår denne gangen, men som deg håper jeg på en tidlig og fin vår enda en gang! :-D
   Ha en fortsatt riktig fin førjulstid :-)
   Stein

   Slett
 3. Nå fikk du meg til å lengte enda mer til vår og ny hagesesong......Dette er bare så herlig å tenke på nå, når det er på sitt aller mørkeste! Januar begynner med staudesåing her hos meg, og kanskje jeg sår noen frø allerede i julen? I alle fall blodbeger skal såes! Det minner meg på at jeg må gjøre en liten innsats på planterommet med rydding og vask! Ønsker deg en stille og rolig julefering på hytta i Sverige!
  God jul!

  SvarSlett
 4. Jeg misunner deg som kan drive med frøsåing i romjulen "Krepsemor" :-) Jeg har for lengst insett at det ikke er så lett å få til i min lille Osloleilighet. Jeg skulle gjerne hatt et lite planterom her ;-)
  Så jeg får heller kjøpe noen ferdige knoller, røtter og løk fra nettbutikker i år igjen.. Det er det mest praktiske- og selv om det ikke blir like spennende som å drive plantene frem fra frø, så er det likevel tilfredsstillende å se at ting begynner å spire opp fra pottene- selv om de ble satt med ferdige røtter ;-)
  Litt billigere enn å kjøpe ferdigplantene på hagesenteret er det jo dessuten også.
  Ha en riktig fin Julefeiring du også!
  Stein

  SvarSlett
 5. Vi har også kikket gjennom bilder av året som har gått og har begynt å glede oss til blomstringen våren 2013. Julerosene er jo allerede på vei det samme er de første våririsene :) Og så går det slag i slag :) Livet er herlig! Jeg ønsker dere en koselig julefeiring i den røde sommerstuen!

  SvarSlett
 6. Innlegget ditt passer midt i blinken for meg. Det er ikke lenge til! Vakkert bilde av blåveis. Bildene gir jordlukt. Ha en riktig god jul på sommerstedet! Hilsen Anne

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg