Livet ved et himmelspeil..

Få elementer skaper vel større effekt enn vann i en hage? En dam eller et vannspeil i et fat kan mange ganger være med på å skape mer fugle- og insektliv. Plantene trives i nærheten av det og vi mennesker opplever som oftest ro og harmoni bare ved å høre lyden av en rislende, bekk, se ut over en stille vannflate, - ja, simpelthen bare være i nærheten av dette grunnelementet!
Kanskje enda mer enn hagen min elsker jeg å oppholde meg nær elven i vårt svenske feriehus. Jeg kan sitte en hel kveld og bare stirre ut over vannet fra stuevinduet. Det er noe usedvanlig fascinerende å se hvordan himmelen speiler seg i vannflaten- Hvordan fargene i en solnedgang forsterkes og en mørk kveld blir lysere på grunn av refleksjonene i overflaten.


Vann er i grunnen like fascinerende alle årstider- om det da ikke ligger begravet under en halv meter snø ;-) Men selv snø og is er jo vann... 


På veldig kalde vintre som de to foregående fryser overflaten på elven hos oss fullstendig igjen, men som oftest er den svake strømmen i vannet nok til at store deler av overflaten holder seg isfri gjennom vinteren.

Uansett er det et fascinerende og vakkert syn å se hvoran isen former seg med ulike mønstre den ikke ville hatt i en dam eller innsjø.
Planter trives ved vann.Om vinteren blir mikroklimatet stort sett mildere enn i sonen forøvrig. Jeg har dessuten merket meg at hagen vår får mer lys enn vanlig på grunn av vannets refleksjoner. Dette er spesielt gunstig i skogen som ligger langs elvebredden.

Bildet nedenfor: 
Skogen vår ligger langs Klarãlvens bredd. Foruten sollyset som slipper til gjennom trekronene får den også mye ekstra lys fra refleksjonene i vannflaten.
Nedenfor følger en stemningsbilder hvor elven spiller en stor rolle.
Ha en forstatt fin uke!

Kommentarer

 1. Ubeskrivelig vakkert og stemningsfullt... Mer er det ikke å si.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for hyggelig melding Orchis :-) Jeg fikk forresten beskjed fra posten om at boken du anbefalte er ankommet, så nå gleder jeg meg til å sitte og bla i den i kveld!
   Ha en fortsatt fin dag!

   Slett
  2. Oj, jeg må bestille den selv. Helt glemt det! Kos deg med boken. Det lønner seg å sette seg inn i sonesystemet de bruker. Det er annerledes enn USDA-sonene.

   Slett
 2. Så nydelig bilder du har tatt fra ferieparadiset deres! Ble helt salig her jeg satt og beundret bildene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen Heidi :-)

   Slett
 3. Hvor er det smukke billeder - og hvor er du heldig at have så dejligt et sted.

  SvarSlett
 4. Nydelig, vakkert, stemningsfullt. Hva mer kan en si om disse bildene?

  SvarSlett
 5. Så flotte bilder=) Den plassen dere har i Sverige ser jo bare helt fantastisk ut. Så heldige dere er=) OG flinke=) Håper du har det bra=) Klem fra Vibeke.... som digger bloggen din=)... men det vet du vel allerede=)

  SvarSlett
 6. Så mange flotte bilder! Her er det bare og drømme seg bort. Likte veldig godt bilde med den brennende himmelen. Fantastisk flott!

  SvarSlett
 7. Ja, dette var virkelig flotte bilder! De "hundene" var også veldig fine. Jeg har sansen for sånne dyrefigurer :)

  SvarSlett
 8. Åh!! så vackra bilder.
  Mariana

  SvarSlett
 9. Så flotte bilder! Jeg sitter her og nikker til dine beskrivelser. Vann er vakkert og fascinerende. Fra feriehagen min har jeg utsikt til havet, og ulike farger og lys der ute er blant de aller beste sommeropplevelsene jeg kan ha :D Ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
 10. Så vakre og stemningsfulle bilder du har tatt, og for et vakker sommersted dere har. Kan tenke meg at det er lett å finne roen der :-)

  SvarSlett
 11. Stein, om malingen: jo akkurat det tenker jeg også! ;)
  Men guuuri så stemningsfulle bilder! Var jeg ikke syk av vårlengsel allerede, så ble jeg det i hvertfall nå! ;) Vi hadde nesten ikke noe snø, men så den siste uken har vi fått enorme mengder!! Nå, som vi snart er i mars! Sukk, ja, ja, satser på at våren kommer plutselig i år også! ;))

  Fortryllende vakkert sommersted dere har! Skjønner godt dere trives her. Jeg gleder meg noe helt enormt til ny båtsesong! Vi har ikke egen brygge slik dere har, men vi fikk for et par år siden, etter åresvis på venteliste, omsider båtplass i marinaen her i byen og gleder oss stort over det! ;))

  Ha en riktig fin ny uke, bare dager igjen til årets første vårmåned! :)))

  Klem, Ann,
  interiørbloggen Glassveranda.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg