tirsdag 28. februar 2017

Bad og blomster....

Så var jeg på besøk i svenske-hagen igjen denne helgen. Ikke for å holde på med planter utendørs, for natt til Lørdag begynte det å snø igjen.
Vi tok ikke det så tungt, for den egentlige grunnen til vårt besøk denne gangen er at vi holder på å lage nytt bad der borte.

Det har vært slitsomt, men samtidig givende arbeid, med legging av sveisemembran, avrettingsmasse, litexplater, smøremembran og mye mer. Så nå som flisene har begynt å komme på plass føles det som vi endelig nærmer oss slutten.

Det vil si. Vi har egentlig ganske mye igjen. Taket skal flislegges. Det skal monteres LED down-lights, en skyvevegg i glass istedenfor dusjkabinett. Et veggtoalett skal monteres, ny vask +++, så det vil nok fortsatt ta litt tid før vi er helt i land.


En annen ting til at vi jevnlig besøker hytta i Sverige er hagerommet med planter som ikke vil klare seg utendørs gjennom vinteren.

Citrusplantene er i full blomst for tiden. Noen har dannet små sitroner og mandariner og de dufter helt herlig. Men dessverre ar vi fått et angrep av bladlus på dem denne vinteren, så jeg har sprøytet dem med grønnsepe oppløst i vann.

Etter tre behandlinger ser det endelig ut som jeg har tatt knekken på bladlusen for denne gang!

Bildet til høyre: Badet begynner å ta form. Et par ganger til og vi er i mål?!

Nedenfor:
Jeg kjøpte noen narcissløk på salg like over Jul. Ikke for å ha dem utendørs, men forhåpentlig for å kunne glede meg over blomstringen i stuen om en uke eller to.
Løken står i et uoppvarmet rom, så den vokser sakte, men sikkert. Etter blomstring planlegger jeg å plante dem ut i woodland hagen.


Til venstre:
Glassverandaen er alltid litt overfylt med planter vinterstid. Det ser heldigvis ut som de fleste av dem trives i det lyse, kjølige rommet, så jeg vanner dem hver 3-4 uke og gleder meg over synet- og ikke minst duftene nå i vintermånedene. 
Snart skal de igjen plasseres ut i veksthuset. Bare frostnettene tar slutt...

Ha en fortsatt fin kveld.

torsdag 23. februar 2017

Mitt lille aeroponics prosjekt...

Noe av det morsomste en hageglad person kan gjøre er vel å produsere sine egne planter!?
Nå skjer jo det som oftest via frøformering. Men der er jo også andre måter å forøke plantemengden på.
I år har jeg lyst å teste ut et slikt alternativ. Nemlig; "Aeroponics". (Beklager at jeg bruker det engelske navnet, men jeg vet faktisk ikke hva vi kaller det på norsk?)

Jeg vet at det er mange som lager slike innretninger selv. Det skal nemlig ikke mye til. En bøtte, en liten vannpumpe eller eventuelt en "vaporizer", samt en automatisk timer som vekselvis kjører pumpen i noen minutter og deretter tar pause i like mange minutter.

Jeg kjøpte et slikt system ferdigbygget fra Malaysia, rett og slett for det var en enkel løsning på mitt testprosjekt.

Siden dette innlegget ikke er ment som reklame finner du ikke navnet på produsenten i innlegget, men du finner lignende produkter på nettsteder som "Ebay" og "Aliexpress" med flere. (Søkeord: "Aeroponics".)

Mitt "Aeroponics" sett ser ut som en svart bøtte med et lufttett lokk. med 8 sirkulære hull. I disse hullene er det plassert små plastpotter.

Disse små pottene er gjennomperforerte slik at damp enkelt fukter de små planterøttene som forhåpentlig skal danne seg etter et par ukers tid.
I hver potte plasseres en slags skumgummibit som er kløyvd på midten. Det gjør at du enkelt kan ta et avkutt av en rose, staude, busk eller tre og plassere det i kløften. Denne skumgummibiten med den avkuttede toppen plasseres deretter i potten som settes i ett av de åtte hullene.
På dagens forsøk er det stort sett avkutt av "superpetunia" jeg har benyttet.


Bildet til venstre:
Jeg kutter toppen av en plante og skraper det ytterste "hudlaget" på den nederste delen av planten jeg nettopp kuttet.  Som du ser på bildet til høyre, stikker litt av stilken ut under "skumgummi" biten.
(NB. Jeg skriver "skumgummi" i anførselstegn. Den svampaktige, hvite biten er ikke skumgummi, men et litt stivere materiale.)

De små plantepottene plasseres, som før sagt, i lokket på Aeroponics apparatet. Deretter fyller du ca 7cm vann i denne. Ganske umiddelbart dannes det en "tåkedamp" som de små pottene blir plassert i. (Dampen er ikke varm.)

Tåkedampen lages av det lille apparatet på bildet til høyre.
Beholderen som tåkedampen dannes i er så og si helt lufttett. Jeg regner derfor med at det ikke skal være nødvendig å etterfylle vann så ofte...

Nedenfor til venstre ser du den lille "timeren" som sørger for at tåkemaskinen jevnlig slår seg av og på. Hele apparatet er omtrent totalt lydløst. Det bruker heller ikke særlig mye strøm.
Og det beste av alt er jo at det hele omtrent ikke trenger annen innsats enn å stikke kontakten i veggen. Fylle vann i beholderen og plassere stiklingene i de små pottene. Sett systemet lyst, men ikke i direkte sol og la det hele klare seg selv i noen uker. - Vips, så skal du ha nye planter...

Ifølge de mange videosnuttene om temaet "aeroponics" på youtube skal det vanligvis ta rundt to uker å danne planter med fullt utviklet rotystem.

Jeg kommer til å teste hele prosessen og vise resultatet jevnlig her på bloggen.

Ha en fortsatt riktig fin dag!


torsdag 9. februar 2017

Vårlengsel..


Nå som vi sakte går mot lysere tider begynner hage- genet å røre på seg igjen. Til tross for at det har falt litt snø de siste dagene kan jeg ikke la være å planlegge sommeren i hagen igjen.
I dag fikk jeg forresten melding om at årets første plantebestilling er på vei.
Det var Pottertons som sender noen rotknoller jeg har bestilt av enkelte planter jeg ønsker å ha i woodland hagen.Forrige sesong var jeg faktisk overrasket over hvor etablert skogsbunnen begynner å bli flere steder. I år kommer jeg til å dele opp noen planter og plassere dem i bed som trenger mer påfyll. Likevel er jeg alltid på jakt etter flere "skatter" til å ha rundt om i skogen.
Men denne gangen har jeg konsentrert meg om planter jeg allerede vet trives i skogen vår.
I bestillingen som nå er på vei til Svenskehagen har jeg følgende:
1) Paris Polophylla
2) Polygonatum x Hybridum Striatum
3) Tropaelum Tuberosum "Ken Aslet"
4) Uvularia Perfoliata
5) Epipactis Gigantea
6) Disporum Smilacinum "Aureovariegatum"
7) Dodecatheon Meadia De øvrige bildene i dagens innlegg er fra hagen vår/sommer 2016, Jeg håper på et enda frodigere 2017!

Ha en fortsatt riktig fin dag


søndag 5. februar 2017

Planlegging for kommende sesong

Vinteren kan i grunnen være en ganske fin tid å bli kjent med hagen sin på. Spesielt når et tynt lag snø "visker ut" former og konturer, men samtidig fremhever hagens linjer. Jeg har derfor tatt en god del bilder av eiendommen vår når snøen dekket hagen med et lett slør.Spesielt "Woodland delen" blir inspisert grundig da. Enda vi har hatt eienendommen i 10 år nå, prøver jeg fortsatt å finne ut hvordan jeg vil hagen skal se ut. Jeg tegner med grove streker oppå bilder slik jeg kan forestille meg å gjøre endringer med en del av hagen. På den måten får jeg en svak formening om hvordan ting kan komme til å se ut. - Som på eksempelet nedenfor. Overgangen til Woodland hagen. Der er det stort sett bare ugress om sommeren. Til våren håper jeg å legge veiduk og fylle på med sand for å forme ugressfrie skogsstier.


Programmet jeg benyttet er "Paint" som kommer som standard på alle windows maskiner.

Bildet nedenfor: Når det gjelder planer for beplanting av bed er det bedre å finne frem bilder fra sommeren som var. Da er det lettere å se på det hele med et litt mer kritisk blikk.

Likevel, er det også flott å studere slike sommerbilder på den årstiden vi er i nå. Hvordan vil det for eksempel se ut om jeg gjentar en del planter som alt er plassert i bedene..?


Det tester jeg med "cut and paste" teknikk. (for anledningen markert med rødt for å vise hvor jeg har limt inn noen forslag.)


Endringene på bildet over er bare ment som eksempler. Jeg kommer nok til å fylle bedene på en litt annen måte..

Jeg skulle gjerne vite hvordan andre gjør dette?
Hvordan planlegger du hva du skal gjøre i hagen til våren?