Innlegg

Viser innlegg fra februar, 2017

Bad og blomster....

Bilde
Så var jeg på besøk i svenske-hagen igjen denne helgen. Ikke for å holde på med planter utendørs, for natt til Lørdag begynte det å snø igjen.
Vi tok ikke det så tungt, for den egentlige grunnen til vårt besøk denne gangen er at vi holder på å lage nytt bad der borte.

Det har vært slitsomt, men samtidig givende arbeid, med legging av sveisemembran, avrettingsmasse, litexplater, smøremembran og mye mer. Så nå som flisene har begynt å komme på plass føles det som vi endelig nærmer oss slutten.

Det vil si. Vi har egentlig ganske mye igjen. Taket skal flislegges. Det skal monteres LED down-lights, en skyvevegg i glass istedenfor dusjkabinett. Et veggtoalett skal monteres, ny vask +++, så det vil nok fortsatt ta litt tid før vi er helt i land.


En annen ting til at vi jevnlig besøker hytta i Sverige er hagerommet med planter som ikke vil klare seg utendørs gjennom vinteren.

Citrusplantene er i full blomst for tiden. Noen har dannet små sitroner og mandariner og de dufter helt herlig. Men d…

Mitt lille aeroponics prosjekt...

Bilde
Noe av det morsomste en hageglad person kan gjøre er vel å produsere sine egne planter!?
Nå skjer jo det som oftest via frøformering. Men der er jo også andre måter å forøke plantemengden på.
I år har jeg lyst å teste ut et slikt alternativ. Nemlig; "Aeroponics". (Beklager at jeg bruker det engelske navnet, men jeg vet faktisk ikke hva vi kaller det på norsk?)

Jeg vet at det er mange som lager slike innretninger selv. Det skal nemlig ikke mye til. En bøtte, en liten vannpumpe eller eventuelt en "vaporizer", samt en automatisk timer som vekselvis kjører pumpen i noen minutter og deretter tar pause i like mange minutter.

Jeg kjøpte et slikt system ferdigbygget fra Malaysia, rett og slett for det var en enkel løsning på mitt testprosjekt.

Siden dette innlegget ikke er ment som reklame finner du ikke navnet på produsenten i innlegget, men du finner lignende produkter på nettsteder som "Ebay" og "Aliexpress" med flere. (Søkeord: "Aeroponics"…

Vårlengsel..

Bilde
Nå som vi sakte går mot lysere tider begynner hage- genet å røre på seg igjen. Til tross for at det har falt litt snø de siste dagene kan jeg ikke la være å planlegge sommeren i hagen igjen.
I dag fikk jeg forresten melding om at årets første plantebestilling er på vei.
Det var Pottertons som sender noen rotknoller jeg har bestilt av enkelte planter jeg ønsker å ha i woodland hagen.Forrige sesong var jeg faktisk overrasket over hvor etablert skogsbunnen begynner å bli flere steder. I år kommer jeg til å dele opp noen planter og plassere dem i bed som trenger mer påfyll. Likevel er jeg alltid på jakt etter flere "skatter" til å ha rundt om i skogen.
Men denne gangen har jeg konsentrert meg om planter jeg allerede vet trives i skogen vår.
I bestillingen som nå er på vei til Svenskehagen har jeg følgende:
1) Paris Polophylla
2) Polygonatum x Hybridum Striatum
3) Tropaelum Tuberosum "Ken Aslet"
4) Uvularia Perfoliata
5) Epipactis Gigantea
6) Disporum Smilacinum "Aureov…

Planlegging for kommende sesong

Bilde
Vinteren kan i grunnen være en ganske fin tid å bli kjent med hagen sin på. Spesielt når et tynt lag snø "visker ut" former og konturer, men samtidig fremhever hagens linjer. Jeg har derfor tatt en god del bilder av eiendommen vår når snøen dekket hagen med et lett slør.Spesielt "Woodland delen" blir inspisert grundig da. Enda vi har hatt eienendommen i 10 år nå, prøver jeg fortsatt å finne ut hvordan jeg vil hagen skal se ut. Jeg tegner med grove streker oppå bilder slik jeg kan forestille meg å gjøre endringer med en del av hagen. På den måten får jeg en svak formening om hvordan ting kan komme til å se ut. - Som på eksempelet nedenfor. Overgangen til Woodland hagen. Der er det stort sett bare ugress om sommeren. Til våren håper jeg å legge veiduk og fylle på med sand for å forme ugressfrie skogsstier.


Programmet jeg benyttet er "Paint" som kommer som standard på alle windows maskiner.

Bildet nedenfor: Når det gjelder planer for beplanting av bed er de…