En rapport fra sommerhagen...


Denne sommeren har på mange måter vært ganske utypisk for oss. De gangene vi har besøkt hagen vår i Sverige har vi ikke vært like opptatt av å starte opp nye prosjekter hele tiden.
Jo, det har vært noen av dem også. De kan jeg vise dere i senere blogginlegg.
Men hovedfokus har vært å nyte hagen og omgivelsene! Det har vi heldigvis klart å gjennomføre i langt større grad enn noen gang tidligere.
Været har vært fantastisk denne sommeren. Det vil si. Det har nesten vært for tørt, men man skal ikke klage.

Bildet til venstre viser unntaket. Et forfriskende sommerregn gjør alt friskt og vått idet solen er i ferd med å gå ned.

Robotgresklipperen fungerer stadig bedre, siden vi etter hvert har klart å fjerne hovedgrunnene til at den enten kjørte seg fast eller utenfor grenselinjene. Resultatet er at vi alltid ankommer eiendommen til en plen som ser nystriglet og sunn ut. Det er nesten ikke mulig å tenke seg et hytteliv uten en slik robot lenger!Fortsatt har vi en del utfordringer med gresset som danner seg i ytterkantene enkelte steder, så planen er å lage skikkelige bedkanter og legge markstein som hindrer ugressvekst, men som roboten kan kjøre på for at vi på den måten skal slippe å måtte klippe kantene manuelt.
Bildet nedenfor viser et slikt problemområde. Roser langs gjerdet har ikke fått skikkelig definerte bed ennå. Det har resultert i at gresset etter hvert har filtrert seg med dem, så selv om roboten gjør en veldig fin jobb, så ser jo ikke akkurat dette veldig vakkert ut ;-)
Før eller siden kommer vi til å bygge bedkanter med markstein til alle bed! - men i sommer har vi, som sagt bestemt oss for å nyte frtiden vi har her, så det får bli til neste år....


Nedenfor:
De fleste bedene har- frem til nå- vært temmelig spontant laget: Et stykke jord har blitt spadd opp og forbedret ved å blande inn kjøpejord. Deretter har vi dekket bedet med tykke lag våte aviser. Oppå dem har vi lagt et lag med bark. Plantene har siden blitt plassert i bedet etterpå.
I bedets forkant har vi lagt trestammer siden vi har rikelig av dem, men også fordi vi føler det passer i en hage som ligger "midt i naturen".
Heldigvis har vi stadig mindre ugress å bekjempe rundt om på eiendommen. Bedene fungerer stor sett greit. Hver vår fyller vi på med litt mer bark, samt luker bort frøugress som dukker opp. Bedene er ikke ugressfrie, men vi føler heller ikke at vi drukner i lukejobbing! ;-)


En annen ting vi, etter hvert har lært oss er at "blikkfang" som statuer på litt uventede steder, store, frodige busker og prydtrær, samt klatreroser og klematis er med på å gi hagen et litt mer velstelt preg. Uansett bruker vi nesten ikke tid på lukejobber gjennom sommeren :-DNedenfor: Steinbedet har også klart seg uten store mengder ugress så langt, selv om noen av plantene gjør mer ut av seg enn andre. Vi må nok tynne ut en del av dem til våren..


Etter hvert har vi begynt å forstå verdien i å lage avgrensete hagerom. Eiendommen er jo på 12 mål, så den ville ikke virket særlig intim og hyggelig om vi ikke gjorde detI bakkant av drivhushagen har vi derfor fått laget en "walled garden" eller en hage med murer og vegger sagt på norsk ;-)
Det gjør jo

Rundt damestatuen og en del trær har vi forresten begynt å anlegge små hostabed. Da kan nemlig roboten kjøre omtrent helt inn til plantene siden bladverket bare skyves til side. På den måten får vi ingen gresstuster langs disse bedene. Hadde jeg bare hatt nok hosta til flere bed... ;-)
Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Kommentarer

 1. Hei. Veldig kjekt med robotgressklipper. Godt å høre at dere kan senke skuldrene og ta livet helt med ro. En skal ikke bare jobbe . Ting løper ikke avsted som jeg pleier å si. Hosta er veldig lett å dele til flere planter. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne- Lise. Takk for svar. Ja, heldigvis er hosta stort sett voksevillige og lett å ta avleggere av, så jeg har begynt å dele dem om høsten. Men siden jeg helst vil ha dem stort sett over hele hagen, så føler jeg likevel jeg aldri får nok... ;-)
   Bunndekkere er kjærkomne vekster i vår hage :-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin sommer!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg