Hagen i Septemberdrakt

Jeg må innrømme at vi noen ganger nesten er hageleie når vi kommer til September måned. Da føles det godt å vite at en kan trappe ned stell av blomster og bed en stund. Slik er det ikke i år. Vi føler på en måte at vi aldri helt kom i gang med hagen denne sommeren. Det var så stort fokus på veldig mye annet.

Vi er derfor takknemlige for at hagen fortsatt kan fremvise blomstring en stund til. Roser, valmuer og mye annet ser ut til å kunne holde det gående i mange uker ennå. Vi håper derfor på en lang og mild høst...!



Bildet nedenfor er hentet fra Drivhushagen. Lammeøre: Stachys Byzantine "Silver Carpet" kjøpte vi på Plantasjen sommeren 2014. Den har trivdes og danner nå fine puter av sølvgrått. I fjor høst delte vi opp morplanten og spredte den rundt om på eiendommen. Morplanten har likevel rukket å bli stor og kraftig igjen nå i år. Vi har en annen variant av Lammeøre flere steder på eiendommen også, men det er likevel denne varianten vi har mest sans for.

Den toårige planten "Lychnis Coronaria" får også sølvfarget bladverk. Vi plantet noen eksemplarer i 2012 og sakte, men sikkert har der dukket opp stadig flere eksemplarer. De viser langt fra invasive tendenser i våre bed, så vi setter pris på at de dukker opp litt her og der. På bildet har et eksemplar dukket opp sammen med lammeøre gruppen.
Lychnis Coronaria blir 40-50cm høye, får enkle, ceriserosa blomster og blomstrer kontinuerlig fra Juni til September i vår hage. Vi har også noen hvitblomstrende varianter som også dukker opp rundt om i bedene.


I fjor høst fikk vi en del frø av noen navnløse, lillafargete, fylte valmuer fra en nabo her i Sverige. De sådde vi rundt om på eiendommen og nå har de blomstret uavbrutt siden Juni. De ser ikke ut til å ville gi seg med det første. Vi kommer så avgjort til å samle inn frø fra disse og så dem til våren igjen!


Rosen "Pink Flower Circus" ble fort en favorittrose når vi plantet den i fjor. Den har en lang og rik blomstring fra Juni til Oktober, Bladverket er grønt, blankt og friskt. Blomstene er kanskje litt i overkant Cerisefargete, men vi synes de danner en munter fargeklatt mot våre svarte stakittgjerder. Den er av typen Klase/Patiorose og er herdig til sone H4. Den blir rundt 50-70cm. Eneste minus er at den nesten ikke dufter!

En annen, stor glede er at vi endelig har begynt å lykkes med klematis! De første årene kjøpte vi inn en mengde av dem, men de forble aldri noe annet enn sommerblomster hos oss. Året etter var de alltid borte. Etter hvert fant vi jo ut at disse plantene foretrekker å kunne strekke røttene dypt ned i jorden. De liker dessuten fuktig og næringsrik jord. Vi begynte derfor å grave ekstra dype hull som ble fylt med ren kukompost i sekker. Vi gravde våre klematis litt dypere enn før, så rundt 10cm av stenglene ble stående under jord. Det øverste laget passet vi på å blande med sand, siden klematis ikke tåler å stå i vasstrukken jord om vinteren. Vi tror at det var disse tiltakene som gjorde at vi nå stort sett lykkes med alle klematisene vi planter :-)
I alle fall blomstrer de rikt og lenge rundt om i hagen - og har kommet flere år på rad nå!


Desverre har vi sjelden tatt vare på navnet når vi har plantet klematis. Det skyldtes at de oppførte seg som ettårige hos oss i lang tid. Når de plutselig begynte å komme tilbake hadde vi alt glemt hvilke sorter vi hadde kjøpt inn....
På bildet har en valmue funnet ut at den i grunnen trives i selskap med klematis- og det var jo vi bare glade for ;-)


Jeg ønsker deg en riktig fin helg! 

Kommentarer

Populære innlegg