Sommerens store prosjekt: "Walled garden"

Et at de prosjektene vi hadde påbegynt i fjor var en "Walled garden" vi bygget i bakkant av drivhushagen.
Vi støpte opp en mur i lecastein. Den ble utstyrt med støpejernsvinduer og en døråpning før vinteren kom, men hele høsten og store deler av sommeren har den stått der, med sine ubehandlete lecasteinsoverflate.
Drømmen var jo hele tiden å lage en middelhavsinspirert have som lå såpass lunt til at jeg kunne dyrke planter som ellers ville ha vanskeligheter i vår sone (H3-H4)

I sommer var vi så heldige at en veldig god venn fra Italia besøkte oss. Han ville med glede hjelpe oss å "kalkpusse muren" med terracotta farge. Han hadde nemlig jobbet med det noen år i Italia før han flyttet til Norge!


Først pusset vi muren med et lag grå sement slik at den ble rett og fin, foruten å gi et godt underlag for "kalkmassen"


Deretter Ble murene pusset med en blanding kalk, fargestoff og sement, samt noe annet jeg ikke helt har oversikt over ;-) Resultatet ble altså en fasade som er veldig vanlig å finne på bygninger i Spania og Italia.


Nå begynte den mest tidkrevende delen. Jeg ønsket nemlig et "listverk" av kalksement rundt vinduer og dørkarm. Til det måtte vi først lage forskalingsformer vi kunne støpe i rundt åpningene.
På bildet nedenfor er kalksementlisten rundt støpejernsvinduet ferdig, mens vi er i ferd med å lage en "støpeform" rundt døråpningen.


Vi har kommet oss litt lengre i prosessen. Nå er det støpejernsvinduet til venstre for døråpningen vi jobber med, mens dørlistene får tørke. Du ser kanskje at kalkpussen på murene begynner å tørke og blir lysere i fargen? Det ferdige resultatet ble nesten en hvitrosa look. Jeg tror det kommer til å bli fint når klatreplanter, roser og prydtrær vil vokse opp langs den...?


Muren sett på litt større avstand. Til neste sommer kommer vi forhåpentlig til å brosteinslegge plassen foran muren slik at den ser litt mer "Middelhavsk" ut... men først skal vi bygge tak som gir en illusjon om at muren egentlig er fasaden på en bygning. Forhåpentlig får vi taksteinene på plass før vinteren...


Jeg benyttet forresten anledningen til å bygge meg et lite, opphøyd bed på hjørnet av drivhuset. Til det brukte jeg rester av lecastein, sement og kalkpussen. Jorden til dette bedet hentet vi fra vår fremtidige hagedam (se forrige innlegg) 
Siden den kan inneholde ugressfrø og rotrester dekket vi den med et lag oppbløtt papp før vi plantet et morbærtre her "Morus Nigra". Dette treet blir 3-4 meter høyt og får store, svarte, spiselige bær . Siden treet trives i en beskyttet, solrik og forholdsvis tørr lokasjon håper vi det kommer til å trives her.
Neste gang kommer jeg til å fylle et godt lag med bark oppå pappdekket i bedet så det ser litt mer naturlig ut ;-)

Tanken er forresten at jeg etter hvert kommer til å lage lignende, opphøyde bed i det meste av drivhushagen. 
Grunnen til det er at den befinner seg oppå ruinene av et hovedhus som eiendommen en gang hadde. En kan derfor nesten ikke foreta et spadetak i denne delen av hagen før en treffer på murstein, sement eller glass splinter. Ikke et særlig godt utgangspunkt for en hage med andre ord. 

Dere som har fulgt bloggen min en stund husker kanskje at jeg begynte å støpe sementsøyler som skulle brukes i drivhushagen. De blir sakte, men sikkert laget, så til slutt håper jeg å ha 4 stk 3 meter høye søyler som skal benyttes som pergola hvor vindruer og klatreroser skal slynge seg. 
Vindruene ble plantet for flere år siden og har alt rukket å bli store og kraftige nok til å kunne dekke det meste av en slik pergola. Klatrerosene trenger derimot fortsatt noen år på seg. Jeg er som vanlig utålmodig, så jeg har plantet dem selv om søylene ikke er ferdigbyggete... ;-)
Som du ser er søylene sementfargete. Vi valgte derfor å støpe vindus - og dørlistene på muren i samme farge.

Bildet nedenfor:
Drivhushagens bed har etter hvert begynt å leve sine egne liv med hensyn til planters høydeforskjeller, farger og form. Tanken er at vi kommer til å grave opp det meste neste år. Mure høybed og fylle dem med god jord. Deretter vil planter komme tilbake i bedene, men da vil vi legge mye større fokus på å få et mer ryddig og helhetlig preg. Frem til nå har det vært mye eksperimentering angående hva som kan trives i et område nesten uten jord...

PS: Jeg sliter veldig med å få legge igjen kommentarer hos dere i det siste. Det virker som om noe er feil med Blogger. Beklager derfor om det virker litt stille fra min kant.



Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

  1. Så fantastisk dette blir. Dere er to hagetryllekunstnere!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig kommentar Anne Karin :-)

      Slett
  2. Så lekker farge på den muren! Kan du røpe hva den heter? ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mabel. Så hyggelig at du likte fargen! Desverre har den ikke noe navn. Vi kjøpte inn sekkker med kalk, portland sement og et terracottafarget fargestoff. Blandingsforholdet var 1 sekk kalkpuss, 1 sekk portland sement og 1 liter av det terrakottafargete stoffet.

      Slett
  3. Wow!!! Jeg er mektig imponert. Får mer og mer lyst til å besøke denne hagen deres. For en fantasi og kreativitet. Det blir så utrolig stilig. Lykke til videre :-) Hilsen fra Liv

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Liv. Takk for veldig hyggelig melding :-)
      Det hadde vært riktig hyggelig med besøk i hagen. Kanskje vi kan holde "åpen hage" en ukes tid neste sommer, for siden dette er en hyttehage, så er vi der jo bare i utvalgte helger, samt et par uker i sommerferien.

      Slett
  4. Så vakkert og middelhavsk! Flott med terrakottafarget mur, og det blir spennende å følge arbeidet deres videre! Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Inger Johanne.
      Så hyggelig at du likte muren!
      Mange takk for kommentaren. Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  5. Det var litt av et prosjekt. Kjempeflott. Gleder meg til å se det helt ferdig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for hyggelig kommentar :-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg