Snart er det over....

Stadig flere planter gjør seg nå klar til vinteren og hagen kan ikke lenger fremvise frodig blomstring. Likevel er det fortsatt noen som holder ut mørkere kvelder og kjølige netter, som clematisen nedenfor. Desverre husker jeg ikke navnet på den. Jeg har hatt såpass mye problemer med å få klematis til å trives i vår hage at jeg, stort sett, har sluttet med å registrere hvilke sorter jeg har prøvd meg på.


Superpetunia har blomstret kontinuerlig siden jeg plantet dem en gang i Juni. Nå er det nok ikke lenge igjen før de må gi tapt for frostnettene, men ennå nyter jeg fargene.



Aksveronika (Veronica Spicata) blir vanligvis30-40cm og pleier å blomstre i Juni-Juli. Jeg klippet dem godt ned etter blomstring- og nå er de i gang igjen for fullt. Dette er tørketålende stauder som trives i full sol og fungerer derfor utmerket i drivhushagen vår.


Bildet nedenfor:

Begonia er også frodige planter å ha på drivhustrappen. De har blomstret frodig fra Juni og ser ikke ut som de ønsker å gi seg med det første, selv om de nok vil bli kraftig redusert så fort høsten melder seg. Jeg kommer ikke til å ta dem innendørs om vinteren. Det blir rett og slett for mye å overvintre, så hos meg er de sommerblomstrer, men noen veldig takknemlige sådanne!


Fuchsia Magellanica "Riccartonii" kjøpte jeg på et planteloppemarked i fjor. Den kan fungere som staude i Norge, så jeg bestemte meg for å prøve på overvintring i hagen (Sone H3/H4) Det gikk veldig fint. Den taklet vinteren uten noen form for tildekking! F.Magellanica "Riccartonii" kan bli en busk på 1-2 meter høy, den regnes som en relativt hurtigvoksende plante som kommer med tåreformete, cerisefargete blomster på sensommeren/høsten. Hos meg står den i et bed med halvskygge. Det ser ut som den trives godt der, men planten trives også i full sol.


Nedenfor:
Min Vipphortensia (hortensia Paniculata "Grandiflora") har jeg vist bilder av i tidligere blogginlegg denne høsten. Den har nemlig blomstret siden August og kommer fortsatt, stadig med nye kuler. Jeg pleier å skjære de gamle "kulene" bort så fort det blir for mye brunt blant de små, hvite blomstene. Det stimulerer nemlig til nyblomstring. På den måten får jeg busken til å holde det gående i tre måneder.
Planten kan etter hvert bli et lite tre på rundt 2,5 meter om den blir oppstammet. Blomstringen er vanligvis fra August til september, men kan, som nevnt, utvides om du er flink å fjerne blomstene etter hvert som de blir brune. Disse plantene er herdige til sone H5.



Bildet til venstre.
Jeg liker å eksperimentere ved å prøve ut planter som vanligvis ikke skal kunne overleve i vårt klima. I år har jeg bestemt meg for å prøve å få et fikentre til å overvintre utendørs. (Ficus Carica "Desert King").  Frem til nå har jeg hatt dette som potteplante som har blitt lagret i kjelleren hver vinter, men det ideelle hadde vært om det taklet vinteren utendørs...!
Jeg kommer til å pakke treet inn i sekkestrie og håper det skal være tilstrekkelig.
Planten blir vanligvis et tre på omkring 3 meter i høyden. Bladene er store, stive og kan minne litt om lønneblad i form. Fruktene er vanligvis modne i August- Oktober, avhengig av plantested. De trives best i full sol, men kan også takle halvskygge. Sandjord med litt leire er ideelt. Treet er rådyrsikkert, varme og fukttolerant og kan også plantes ved sjøen, siden det er salttolerant.
Unge planter trenger ekstra fosfor for å trives og vokse.

Det sies at "Desert king" skal kunne takle sone H2/H3, altså litt mildere forhold enn det vil få hos meg, men den som intet våger....?






Ha en fortsatt riktig fin dag! 




Kommentarer

  1. Vakkert og litt vemodig på en gang. Min hvite hortensia blomstrer også fremdeles, og her i Sunnhordland er det ingen nattefrost ennå :) Ha en fin ny uke :)

    SvarSlett
  2. Mye å glede seg over i hagen enda ser jeg :-)) Herlig! Fortsatt fin høst!

    SvarSlett
  3. Visste ikke at det fantes fuksia som kunne overvintre ut, navnet er notert.
    Vi har et fikentre som overvintrer ute (fikk de første vintrene inne), det har klart seg veldig bra,og gitt oss mange fiken både denne og forrige sommer. Vi dekker til med strie og legger granbar på bakken rundt stammen.
    Lykke til :-)

    SvarSlett
  4. Så mye fint ennå. Den fuksiaen som overvintrer vil jeg også prøve, jeg har en som heter tom thumb, men den er foreløpig veldig liten.
    Hilsen ingeborg

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg