Høststemning...

Har du merket hvordan høsttegnene synes å aksellere de siste ukene? Stadig flere planter ikler seg rødt, oransje og gult. Blader visner og faller av trærne- og i staudebedene er det lite nytt å finne.


Nå blir fokuset mitt rettet mer mot de eviggrønne plantene, som ulike sorter vintergrønn Rhododendron, Pieris Japonicus og Buskbom (Buxus Sempervivens)


Bildet til høyre:
En ildsveve (Hieracium Aurantiacum) pleier å blomstre i perioden Juni til August. Det er derfor ekstra hyggelig å få litt gjenblomstring nå i slutten av Oktober. Ildsveve får dypt oransje blomster som tenderer til rødt. Selve blomsten kan minne litt om små løvetannblomster. En skal være litt forsiktig med beplating av disse siden de fort kan formere seg om de vokser på steder de trives. Jeg har aldri merket invasive tendenser hos meg, så jeg setter pris på disse fargeklattene, både sommer og senhøst!
Selve blomsten blir 20-40cm og vokser ut fra små, sverdlignende bladrosetter som er lodne, grønne til grågrønne på farge.
Nedenfor: Lønnetrærne fantes på eiendommen før vi kjøpte den. Jeg er veldig glad i lønn, ikke minst på grunn av de fantastiske høstfargene de vanligvis produserer. I år har de fått en mer dempet palett. Jeg regner med det skyldes at nattetemperaturen har vært mildere -og at det det kanskje ikke har vært like solrikt som tidligere år.


Når vi først er inne på lønn. Jeg tror planten på bildet er en Japansk Vifteblodlønn; (Acer Palmatum "Atropurpureum") som jeg kjøpte i sommer. Den ble plantet ved statuen som står på plenen. Opprinnelig skulle hun vært plassert i Woodland hagen, men det viste seg at hun var såpass tung å flytte at jeg aldri kom så langt. Hun har derfor blitt stående der hvor fraktbilen plasserte henne. Nå lurer jeg på om jeg skal integrere henne i et bed med japansk lønn og annet i bakkant. Rundt sokkelen som hun etter hvert skal stå på planlegger jeg å plante ulike Hosta tett i tett så de danner et lite teppe, men jeg tar gjerne imot andre ideer om du har et forslag til beplanting?

Acer Palmatum "Atropurpureum", eller Japansk Vifteblodlønn som vi kaller den på norsk, kan vokse til et 3-4 meter høyt tre. Bladverket er vakkert og rødlig sommer, som høst.
Den er en surjordsplante, men kan også trives i vanlig hagejord som ikke inneholder for mye kalk. Den trives både i sol og halvskygge, men bør ikke stå for tørt. Det kan derfor være lurt å plante bunndekkende stauder ved foten av denne om du plasserer den solfylt.
Planten skal helst ikke beskjæres.
Ha en fortsatt riktig fin dag!


Kommentarer

  1. Det er herlig med høstfargene nå, det intense røde er en skikkelig "vitamin-innsprøytning" nå før vinteren.
    Vi har en japanskviftelønn som står for tørt, selv om den står i skyggen. Vi ble akkurat enige om å flytte den til våren (rett før vi gikk inn nå ). Greit å få vite at den er en surjords plante, da blir det lettere å plassere den :-)
    Skjønner godt at du ikke flyttet statuen, den ser tung ut.
    Ha en fortsatt fin høst.

    SvarSlett
  2. Ja nå som blomstene er ferdige for i år, er det fint med bladfarger og former. Jeg er enig i at lønn er flotte trær.

    SvarSlett
  3. Det er jo fint med fargene og fasongene hagen presterer også nå!
    Skogsveve er ekstremt invasiv på disse kanter, så jeg tør rett og slett ikke innføre de foredlede sortene.

    SvarSlett
  4. Vifteblodlønn er vakkert, men jeg fikk en skikkelig kalddusj med mine to busker.
    Jeg hadde hatt dem i flere år, og så døde de bare. Først den ene, og året etterpå døde den andre.
    Jeg har andre planter som er mindre herdige, og som har klart seg.

    SvarSlett
  5. Masse flotte høstfarger hos deg nå :-) Lønn er praktfull med de flotte høstfargene! Har også en ildsvæve og liker den kjempegodt, den er ny i år så den har ikke fukket å spre seg så mye ennå.
    Flott skulptur :-)
    Ha en fortsatt fin uke :-)

    SvarSlett
  6. Vakre bilder av høststemningen i hagen din, høstens farger er vakre synes jeg.

    Ha en fin torsdag!

    SvarSlett
  7. Alltid inspirerende å se bilder fra hagen deres,
    hilsen Ingeborg

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg