Woodland hagen i slutten av Juli.

Sommeren kommer nok aldri til å være høydepunktet i en Woodland hages blomstring. Den tilhører uten tvil våren, med høstblomstring på andreplass. Men så fort løvtrærne har fått løvverk går veldig mange skogsplanter og skyggevekster i mer eller mindre dvale.
Der er likevel mye å se i skogen- også på denne årstiden. 
Nedenfor: 
Astilbene har begynt sin frodige blomstring over alt rundt i skogen. De fargerike fjærlignende blomsterspirene lyser godt opp blant alt det grønne skogsbunnen ellers består av. 


I år har jeg prøvd ut mange flere farger og typer astilbe. De tåler den ekstremt tørre skogsbunnen som så ofte preger min skog. I år har jeg mistet en mengde planter på grunn av måneder uten regn, temperaturer på opp til 30grader i skyggen og totale mangel på vanning fra min side. Men astilbene står der like fine! Jeg vet desverre ikke navnet på varianten ovenfor, men den hvite til høyre heter "Milk and honey". 
Astilber blir som oftest rundt 40- 50cm høy, kan vokse i alt fra full sol til full skygge, men blomstringen vil nok lide under sistnevnte plassering. 
De trives best i porøs, næringsrik, fuktighetsbevarende men veldrenert jord, men har også klart seg bra i min tørre og sandrike skog. De blomstrer vanligvis i Juli og August, men også bladverket er såpass vakkert at det gir planten prydverdi hele sommeren. 
Til venstre: 
Praktlysning: "Lysimachia Punctata" vil jeg nok være litt forsiktig å plante i solrike bed med sartere planter, for disse kan raskt overta det meste om muligheten byr seg. I skogen min derimot ser det ut til at disse plantene oppfører seg både pent og dannet. Jeg planter dem på de mørkeste og tørreste områdene i skogen. Det ser ut til å holde dem veldig godt i sjakk. Jeg håper likevel jeg etter hvert vil få større klaser av disse rundt omkring i woodland hagen. 
Praktlysning får spir med enkle, gule blomster i Juni- September. Den kan bli mellom 30- 100cm høy og kan være invasiv om den plantes i lyse og næringsrike områder. 




Bildet til høyre: 
Hvit løytnantshjerte; "Lamprocapnos Spectabilis Alba" har sin hovedblomstring i Mai- Juni, men jeg pleier å fjerne stilkene så fort de er avblomstret. Dette fremkaller en ekstra blomstring på denne tiden av sommeren. 
Løytnantshjerte har vanligvis rosa blomster, men kommer også i den hvite varianten på bildet. Plantene blir omtrent 60cm høye og danner tette, fine tuer med blader som har en viss prydverdi- også utenom blomstring. 
De trives best i sol til halvskygge og kan glede deg med et langt liv i hagen om den trives. 
Plantene trives i stort sett hele landet og er en kjent og kjær plante i nordiske hager fra langt tilbake i historien. 

Jeg har etter hvert plantet veldig mange liljer rundt om i skogen. Både Martagon og asiatiske varianter. Stort sett er det hvite liljer jeg har satset mest på- og da helst dvergvarianter siden de har en tendens til å bli litt høyere enn vanlig i de skyggefulle delene av skogen. Blomstringen er det derimot ingenting å si på. Selve blomstringen begynner riktignok litt senere enn på resten av eiendommen, men til gjengjeld varer den også lenger. Plantene virker dessuten mindre utsatt for sykdom og skadedyr i woodland hagen! Mine liljer sprer seg og blir litt flere for hvert år, så det virker jo som de trives! 
Sorter jeg benytter: 
"Navona", "Umbria", "New Wave" og "Inuvik".

Nedenfor: 
En av mine favoritter i Woodland hagen er Nepeta Subsessilis. Den blomstrer uavbrutt fra Juni til September, fungerer fint som bunndekkende plante og fungerer like godt i sol som i skygge. 





Bildet til høyre: 
De fleste akeleiene har avblomstret for lengst, men denne frøsådde varianten har mye større blomster enn de andre sortene i skogen. Den blomstrer dessuten først på denne siden av sommeren, noe jeg virkelig verdsetter, så jeg ser frem til de vil spre seg mer i skogen. Desverre husker jeg ikke hva denne sorten heter. Noen ganger kjøper jeg frøposer jeg drysser rundt på skogsbunnen. Siden jeg ikke vet om disse vil klare seg i min skog, så skriver jeg ikke dette opp. Kanskje en rutine jeg må begynne å endre på....

Nedenfor: 
Allium har ikke vært noen stor suksess etter årets harde vårvinter. Faktisk døde de aller fleste for meg. Ikke så rart siden vi i en lengre periode hadde +20 grader om dagen, men helt ned i minus 10 på natten denne våren! Allium og andre vårløk som spirte tidlig taklet ikke helt dette.... Noen individer dukker likevel opp på de merkeligste steder. Helst mellom rhododendron og andre vintergrønne vekster. Jeg regner med de har gitt tilstrekkelig beskyttelse...?  Jeg gir ikke opp, men har alt bestilt en god del nye vårblomstrende løk som skal i jorden så fort de ankommer Sverige! 
Sorten nedenfor heter forresten Allium Nigrum. Den kan bli opp til 60-70cm og blomstrer med hvite kuler i Juni- Juli. De eksemplarene som har overlevd hos meg står på skyggefulle steder, så de blomstrer litt senere enn vanlig- altså nå. 


Ha en fortsatt fin dag! 



Kommentarer

  1. Altid en fornøjelse at læse/se med her! Det er dog skønt med alle disse liljer, i skovbunden!

    Jeg blev ihvertfald endnu engang inspireret til at tage på planteskole og købe hvide liljer! Vi har det samme problem med en knastør skovbunden hvor selv Digitalis står og hænger med toppen!

    Fortsat god sommer til dig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Elin. Ja, hvite liljer vil sikkert være fantastiske i din woodland hage, så jeg håper du får tak i noen du kan plante ut! :-D
      Det har vært noen utrolig tørre somre de siste årene. Ikke lett å drive hage med iskalde vintre, vårvær hvor temperaturen kan variere med hele 30 grader på et døgn, samt tørken om sommeren...!
      Hvem har sagt at haging skal være enkelt ;-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  2. Så flott at så mye trives i skogen hos deg til tross for mye tørke. Jeg har nettopp plantet noen nye astilber, og de må vannes hver eneste dag ellers så henger de med hodet. Det går sikkert bedre når de får etablert seg. Astilbe trenger jo egentlig mye vann? Men i et woodland så er det jo mye skygge, så det må være derfor dine klarer seg så godt! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit. Jeg har ikke erfaring med at astilber trenger mye vann? Jeg har hatt noen under noen enorme lønnetrær som er så tette at de ikke slipper en vanndråpe gjennom når det regner. Der er det nesten ingenting annet enn astilbe og hosta som overlever! Dine vil nok slutte å henge med hodet så fort de får etablert seg :-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  3. Du er så flink ,Stein. Både med det du gjør med din woodland hage og slik du formidler hagegleden din. Det er alltid trist når noe går dukken, men jeg tror du må tenke at det som har overlevd i år tåler både frost og tørke. Ikke verst det :))

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne Karin. Jeg tror nok ikke jeg er så flink nei, for i år dør plantene over en lav sko... Plenen ser ut som en ørkenslette og planter jeg har hatt i flere år har nå gitt opp og har gått under jorden! Jeg håper det fortsatt er litt liv i røttene så de kanskje vil komme seg igjen om det begynner å regne. :-(
      Men som du sier- de overlevende er til gjengjeld noen skikkelige tøffinger! :-D
      Ha en fortsatt fin dag Anne Karin :-)
      Stein

      Slett
  4. Så härligt det är med växter som sköter sig själva och tål det mesta. Efter den här underliga växtsäsongen uppskattar man det ännu mer! Ha det bäst!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Bettina. Ja, jeg er helt enig. Det er herlig med planter som takler det meste! :-D
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  5. Så flott det er hos deg! Kjekt og inspirerende å lese og se på bilder :) Vi holder på med å etablere hage og i dag skal vi få jord i bedene. Vi begynte grunnarbeidet i går med torv og kukompost/-gjødsel. Satser på at vi får plantet litt i løpet av uka. Gleder meg til det :) Pratet med en nabo i dag og han sa de muligens har litt forskjellige sorter astilber vi kan få.

    SvarSlett
  6. Kjekt at plantene trivest i Woodland hagen din. Det er utrulig kor tilpassings dyktige plantene er.Det viser seg både med vatn/tørke og jordsmonn. Ein sort kan takle heilt motsatt forhold til det som er oppgitt.
    Eg har gått gjennom mange av innlegga dine......fantastisk flott gulv du har laga i drivhuset, rålekkert!!!! Og gjerde rundt også...flott. Ellers mykje fine roser og blomster av alle slag.
    Nyt sommaren fortsatt, frå MarJE.

    SvarSlett
  7. Jaså, är astilbe så torktålig, det visste jag inte. Och vilka fina liljor, sådana borde jag ha.
    Ha det bra!
    /Katarina

    SvarSlett
  8. Her var det mye flott skyggeplanting. :) Klem

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg