Hastverk!!

Nå var jeg klar for vinteren. Alle sommerting var forlengst kommet innendørs. Det meste av løvet var raket fra plenen og bedene hadde fått vinterdyne. Alle nyinnkjøpte løk var plantet i jorden for over en måned siden. Alt var klart for de mørke, kalde månedene som ligger foran oss...!
Så måtte jeg bare innom et hagesenter for å kjøpe noen planter til en familiegrav- og så....
Der hadde de kjempetilbud på alle flerårige vekster!!
Selvfølgelig var det ikke bare plantene til graven jeg hadde med meg ut fra den butikken.
Bilen ble fylt med 3 store magnolia Stellata busker. Jeg har et tilsvarende eksemplar i skogen fra før - og allerede første våren var det overdrysset av vakre, hvite blomster! Skogen virker fortsatt så stor og tom at 3 busker til knapt vil merkes, men....

Slik så forresten min Magnolia Stellata ut når den blomstret i vår:

Stjernemagnolia, eller Magnolia "Stellata" er et fint og takknemlig prydtre jeg absolutt kan anbefale!
Veldig mange andre sorter trenger mange år før de kan begynne å blomstre. Slik er det ikke med Stellata. Kjøper du en busk kan du nok begynne å glede deg over de hvite "stjernene" allerede året etter!
Som prydtre er den også perfekt i små hager siden den vanligvis ikke blir høyere enn 3 meter. Den er en av de mest herdige Magnoliasortene og takler opp til sone H4.
Anbefales!!

Selvfølgelig klarte jeg ikke å nøye meg med bare disse buskene. 

Et flott eksemplar av Kurilekirsebær: Prunus Nipponica "Brilliant" skal plantes ved elvebredden sammen med ulike typer prydgress. 
Denne kirsebærtrevarianten blomstrer rikt med svakt rosa flor i April/Mai. Det er en herdig variant som takler å plantes helt opp i sone H5. Busken/treet blir vanligvis ikke høyere enn 3 meter. 
Jeg har store forhåpninger til at den vil passe blant bregner og prydgress ved elvebredden!
Jeg har jo dessuten en forkjærlighet for syriner. Hittil hadde jeg 10 ulike sorter av disse fantastiske prydbuskene/trærne. Når jeg kom over enda en variant; en koreansk dvergsyrin på stamme:
Syringa Meyeri Palibin,
klarte jeg selvfølgelig ikke å styre meg! Denne syrinen er podet på en stamme så den blir et tre med kulerund krone og en sky av blekrosa klynger med duftende blomster i Mai- Juni. 

Vanligvis blir den ikke høyere enn 80 cm, men denne var podet på stamme.  Også den har jeg planlagt å plante langs elvebredden.

En Himalayaeiner skal plantes i skråningen:
Juniperus Squamata "Blue Star".
 Der har jeg en del vintergrønne planter fra før- og siden skråningen er den delen av hagen vi ser mest fra kjøkkenvinduet er det veldig fint å se på noe grønt om vinteren også! 


Jeg har jo stort sett konsentrert meg om bunnbeplantingen i skogen, delvis for å forhindre oppvekst av ugress etter hvert som vi har ryddet bort trær og kvist.
En annen grunn til hovedfokus på skogsbunnnen har jo dessuten vært å få etablert stauder som etter hvert kan deles opp og dekke større områder av villnisset mitt ;-) 


Jeg kjøpte selvfølgelig derfor en del stauder på salg denne gangen også. Men det kan jeg skrive om i et senere innlegg. 

Uansett; Nå gleder jeg meg til å reise bort og plante til helgen! Det er nemlig meldt mildt vær uten frost hele denne uken! 
Nå skal jeg altså bare bort og plante et billass med planter - Men SÅ kan vinteren komme!!?

****
Ha en fortsatt fin kveld! 
****


Kommentarer

 1. Det er artig å finne fine ting på salg. Magnolia er fantastisk. Innbiller meg at den ikke trives i Trøndelag. Kanskje jeg må dobbelsjekke det. Lykke til med plantingen=) Jeg skal forsøke å få Amsterdam-løkene i jorda før frosten setter seg. Fin kveld til deg=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke. Jeg er faktisk ikke sikker på om magnolia er mulig å fremdrive i Trøndelag generelt, men ville tro du kan lykkes om du plasserer den på et beskyttet sted i hagen? Jeg har et ørlite apeskrekktre som har overlevd vinteren i min hage, til tross for at det ikke skal takle mer enn sone H2. jeg bor i sone H3/H4. Nå skal det sies at slike trær kanskje klarer å takle noen år - og så kommer en litt hardere vinter enn vanlig. Da har de det med å bukke under først..
   Ha en riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 2. Magnolia 'Stellata' er en kjempefin busk, det er jeg helt enig i! Jeg har to stk. her og de er som du sier veldig raske til å komme i blomst. Siden du liker disse så godt vil jeg også anbefale deg 'Leonard Messel', for det er også en som ligner mye på denne, bare at den har rosa blomster. De er så bleke at de er nesten hvite når de er utsprunget, men er veldig fine like vel. Dvergsyrin har jeg også, hele to stk. faktisk. Jeg samler også på syriner, så det er vanskelig å motstå de når de er på salg ;-))

  Ha en fin onsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Leonard Messel var et godt tips! Det har herved havnet på min ønskeliste :-)
   Jeg har to rosa magnoliavarianter fra før: "Susan" og "George Henry Kern", men de har jo ikke samme blomsterform som den du nevner! :-D
   Morsomt å høre at du også samler på syriner! Det er jo en del ulike sorter å velge blant etter hvert! :-D
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Kos deg med litt høsthaging i helgen. Woodlandhagen blir kjempeflott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Karin. Tusen takk for det :-)

   Slett
 4. Ja nå må siste hagejobbingen bli gjort, vi har vel fått litt ekstra tid i år.
  Jeg fant noen løk til halv pris og fikk de i jorden som litt ekstra høstbonus,,det er en god følelse,,

  God helg fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Ja, jeg er helt enig! Det er en fin følelse å få muligheter å få kjøpt løk og planter på salg - og ha muligheten å få plantet dem så de får etablert seg før vinteren setter inn!
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 5. "Bare plante et lite billass med planter" :)
  Plante og hageglede er helse i hvert spadetak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. Jeg skulle gjerne plantet både ett og to billass med planter jeg, men det er dette med tid og økonomi da... ;-)
   Helt enig- det er faktisk helse i hvert spadetak når en jobber i hagen! :-)
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 6. Det var et godt indlæg! Lige pludselig glæder jeg mig enormt til at se min Magnolia Stellata springe ud igen i 2013! Måske vi også skal have en mere eller to. Har I også Magnolia som hedder Tulipantræ??

  Her har jeg lagt nye tulipanløg i krukker, ekstra dybt, og stillet krukkerne i drivhuset, så må vi håbe det bedste :-)

  God weekend!! Knus, Elin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin.
   Takk for hyggelig melding. :-)
   Mener du Liriodendron Tulipfeira? Det kaller vi for tuilpantre her i Norge. Det ligner litt på magnolia, men blir mye større og tilhører en annen familie. Nei, jeg har nok desverre ikke dette. Jeg er ikke sikker på om det tåler min hardførhetssone, men kjenner jeg meg selv rett, så kommer jeg nok til å prøve meg på et en gang ;-)
   Har dere tulipantre i hagen? De blir visst veldig store...!?

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg