Vinterforberedelser/ WInter preparationsI dag har vi en nydelig, men iskald dag her i Oslo. I leiligheten vår er det riktignok ingen fare når det gjelder rør og frostskader, men i Sverige fikk jeg i vinter, som noen av dere vet, smertelig erfare problemet med vannskade grunnet lave temperaturer. Vårt nyrestaurerte toalett måtte delvis bygges om fordi rørleggeren hadde lagt rør med svakt motfall. I år har vi tatt våre forhåndsregler for å forhindre gjentagelse!
Vannrør: Først og fremst har vi kjøpt inn isolasjonsskåler så alle ikke-skjulte rør nå har fått vinterfrakk på.
(Se bildet ovenfor.)
Disse koster fra kr: 19.- på Clas Ohlson, så det er ingen grunn til ikke gå til innkjøp for hytta eller eldre hus.
Bruk gjerne isolasjonstape om det er trangt rundt rørene: (Se bilde til venstre. Denne koster under hundrelappen, også på Clas Ohlson
Om hytta/huset/leiligheten står ubrukt i noen dager eller mer, så sørg for å stenge hovedkranen. Jeg tømmer også rørene for vann ved å åpne vannkraner på kjøkken og bad, samt åpne vannkranen i kjelleren ETTER at jeg har stengt hovedkranen. Da tømmes vannet av rørene. Husk også å trekkke i snoren på toalettskålen, så den også tømmes.
PS: Det kan være lurt å la en vannkran stå litt åpen siden dette vil lette på trykket i tilfelle frost. (Mindre sannsynlig at røret sprenges.)

Videre fyller jeg frostvæske i sluken i alle vasker, samt i toalettskålen. Husk at vaskemaskin og oppvaskmaskin også kan inneholde vann. De er litt værre å tømme, så jeg plasserer en termostatstyrt stråleovn nær disse, noe som bringer meg over på neste forhåndsregel:

Varme: Rom med vannrør bør alltid være oppvarmet! Jeg har stilt termostatstyrte stråleovner slik at de automatisk tennes om temperaturen synker under 10 grader celcius. Om panelovnen har to styrker, så bør du sette den på sterkeste styrke. Dette bruker ikke mer strøm siden ovnen slår seg av igjen når rommet måler over 10 grader.Tilsyn ved fravær
Om du er borte over lengre tid bør du avtale med en nabo eller lignende, til å se etter huset om vinteren.


Tining av frosne rør


Om uhellet likevel skulle være ute og rør er frosset bør du tenke på følgende:
Ved tining av frosne vannrør bør hovedkranen stenges først fordi vannet vil fosse når isproppen tiner i et frostsprengt rør. Etter opptining åpnes hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer. Sørg først for oppvarming av rommet.
Bruk gjerne varmluftpistol, hårtørrer eller vifteovn på det frosne røret, men husk kontinuerlig tilsyn under tiningen.

Lykke til og nyt vintermånedene også da!

To you English speaking users; I will try to have this blog post translated by tonight.

Kommentarer

Populære innlegg