Hageprosjekt: "Bro" uten vann...

I Januar måned nevnte jeg her på bloggen at jeg ønsket å bygge en gangbrygge langs elven mellom plenen og skogsområdet. (Innlegget kan du se her)

Planene og tegninger hadde vi jo allerede, så denne sommeren bestemte vi oss for å sette i gang med dette prosjektet.
Jeg fikk god hjelp av en kamerat, så jobben gikk hurtig unna. Vi fundamenterte det hele med rundt 50 påler som ble grundig festet i grunnen, men i motsetning til tegningen bestemte vi oss for at en del av disse pålene skulle danne rekkverk så gangveien skulle bli litt mer lik en bro samtidig som det også er tryggere siden vi planlegger å anlegge en hagedam som vil gå under selve trekonstruksjonen på en side.

Bildet nedenfor:
Gangveien begynner å ta form.


Nedenfor:
Den siden som vender bort fra elven (Den mest skyggelagte delen av dette bildet) består for tiden av en bygningsruin med natursteinsfundament. Ellers er terrenget senket i denne delen av hagen. I dag består området av et villniss med bringebærbusker, høyt gress og krattskog, så den enkleste løsningen er å anlegge dam på dette området. Gangveien vil da se ut som en brygge som henger ut over denne dammen.
På bildets høyre side har jeg så vidt begynt å anlegge et bed. Jeg la et dekke med aviser her før jeg begynte å plante, men må nok gå grundigere til verks etter hvert.


Nedenfor:
I bedet langs elven har jeg hittil stort sett plantet liatris, prydgress, allium, noen busker, hosta og en mengde hvite liljer som ennå ikke har kommet i blomst.


Nedenfor:
Langs elvebredden har jeg også plantet en del hvite lupiner kjøpt fra Peter Nyssen Nurseries i vinteren 2012/13. Det er selvfølgelig morsomt å se at de blomstrer allerede i år.

Joda, jeg er klar over at lupiner er svartelistet i Norge, men jeg har dem allerede som villplanter flere steder på eiendommen. På de 6 årene vi har hatt vår svenske hage har de overhodet ikke vist agressive tendenser. Om en ser på frøene til lupiner er de jo ikke akkurat designet for å fly langt avsted, så jeg må ærlig inrømme jeg er veldig skeptisk til disse plantenes spredningsfare... Det er derimot fint at Statens Vegvesen har sluttet å overså veikantene med slike- og andre frø i norsk natur, for der kan de nok fortrenge stedegne planter.

Som sagt er bedet langs elven - og gangveien helt i startfasen. Et lag med aviser dekket av bark har vært en god hjelp, men ennå popper der ugress opp stort sett over alt, så et fremtidig prosjekt vil være å legge et nytt- og tykkere lag med aviser som deretter blir dekket av sand. Jeg tror dette vil være med å forsterke "strand/bryggefølelsen" jeg ønsker bedet skal være preget av.

Nedenfor:
Selv om jeg ønsker å luke bort mye av den ekisterende floraen langs "elvebedet", så kommer jeg også til å beholde mye. Geitrams skal for eksempel fortsatt få vokse fritt.Nedenfor:
Tuer av gresset som befinner seg der nå for tiden skal også få lov til å få vokse i små, tette grupper, men for å hindre spredning vil jeg legge ekstra tykke lag med aviser rundt disse tuene og deretter dekke til med strandsand.
De viltvoksende gresstypene danner nemlig flotte, nesten rødlige aks som svaier vakkert i vinden på denne tiden av sommeren.

Til venstre:
Denne tuen med gress fikk jeg av Vibeke i "4 i Kiellandsgata" sommeren i fjor. Det har variegert bladverk og har allerede rukket å danne en stor og frodig klynge som jeg ganske sikkert kommer til å dele opp i flere grupper jeg ønsker å plante langs elven! For at det ikke skal spre seg uhemmet har jeg plantet det i en murerbøtte jeg gravde fjernet bunnen på før jeg gravde det hele ned slik at den ikke er synlig i bedet. Hittil har gresset holdt seg pent i bøtten! :-)
Mange takk for gresset Vibeke!

Nedenfor:
Helt inntil "bryggekanten" har jeg plantet lavtvoksende planter som krypende rhododendron, hosta, hvite dagliljer og klynger med gult gress: "Millium Effusum Aureum".
Dette gresset får gulaktige blader/strå som ikke blir mer enn 30-40cm høye. Veksten betegnes som medium og plantene klarer seg fint opp til sone H4. De trives godt i normal jord eller sandjord, så sanddekke høres ut til å kunne fungere fint...?Hva mener dere? Skal jeg holde meg til bark, eller gå over til strandsand oppå avisdekket i dette bedet?


Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Kommentarer

 1. Det var ett stort projekt (men du arbetar ju så snabbt, så för dig är det kanske litet?) med fint uttänkta idéer! Dock undrar jag om du skall ha räcken hela vägen. Jag tycker det räcker bra om du bara har det där dammen skall bli.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ruben.
   Mange takk for hyggelig tilbakemelding :-) Du har kanskje rett. Jeg tror jeg må se litt nærmere på gangveien neste gang jeg er i Sverige. Kanskje jeg likevel ikke setter opp rekkverk andre steder enn høyst nødvendig! ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Så dyktige dere er, det er inspirerende å følge prosjektene..mine lupiner sprer seg heller ikke,tvert imot, sneglene har tatt knekken på to, tre store tuer.. Er så glad du beholder noe av den naturlige vegetasjonen, me like!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint å høre at du også oppleve lupinene ikke sprer seg. Jeg fjerner alltid blomsterstilkene når de er ferdigblomstrete, både for å ha kontroll på hvor mange planter jeg har, men mest av alt av estetiske grunner. Bladverket er jo flott etter at blomstene er borte! Dessuten stimulerer fjerning av avblomstrete stilker noen ganger lupinene til en ny blomstring litt senere på sommeren.
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Så flott dette blir da, dere er så flink jeg er imponert.
  Nydelige blomsterbilder og takk for alltid hyggelig kommentar hos meg.
  Ha en strålende tirsdagskveld, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Takk for veldig hyggelig hilsen :-)
   Hilsen Stein

   Slett
 4. Spången blir fin!
  Det är svårt att täcka, man får fylla på igen.
  Använder både markduk, tidningar och täckbark.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana.
   Takk for hyggelig hilsen :-)
   Du har nok rett i at jeg bare må fylle på mer tidningar og dekkbark, så forsvinner nok ugress litt etter litt ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 5. Sikke en arbejdslyst i ferien..:-)
  Men flot er det blevet med den bro og så smuk elven er..:-)
  Lupiner kan vi ikke undvære hverken i haven eller i grøftekanterne her i Danmark.
  Vi bruger duk og bark har ikke prøvet med aviser for vi har jo tit veldig blæst her hvor vi bor.

  Fortsat rigtig dejlig sommer fra Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Jeg er jo enig med deg. Lupiner er flotte, både i hager og grøftekanter. Jeg har gått litt bort ifra duk selv siden jeg opplever ugress likevel kommer gjennom etter en stund. Røttene vikles inn i fiberduken og gjør det nesten umulig å fjerne dem. jeg pleier å legge avisene i vann en times tid før jeg bruker dem. Da klistrer de seg sammen og vinden får siden ikke tak i dem. Jeg har desverre slurvet med barkdekke, så jeg må ta opp igjen en god del av bedet på bildet, men det venter jeg med til våren ;-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 6. Så flinke dere er! jeg er helt imponert! Gleder meg til å se bilder fra dam byggingen når den kommer i gang :) Det er flott hos dere nå! Jeg har kost meg med tidligere sommerinnlegg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Takk for hyggelig melding :-)
   Jeg tror nok ikke jeg kommer i gang med dambygging før til neste sommer, men skal love å blogge om det!
   Ha en fortsatt fin sommerdag
   Stein

   Slett
 7. Åhhh, som dere jobber. Jeg er veldig imponert=) Håper dere tar dere gode pauser også?? Hagen deres ser jo bare helt fantastisk ut, jeg har så lyst til å rusle rundt i den=) Du har rett, Stein, sommerværet er endelig kommet til Trondheim også. Takk og lov=) Man blir litt grinete av dårlig vær over lang tid! Ha en fortsatt superfin sommer=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke. Takk for hyggelig melding.
   Ja, i år har vi stort sett konsentrert oss om selskap med hyggelige venner, små turer til omkringliggende områder og late dager på bryggen ispedd litt jobbing, så jeg føler meg uthvilt og sommerglad ;-)
   Godt å høre sommerværet er kommet til dere. Det fortjener dere! :-)
   Ha en fortsatt god dag.
   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg