Hageprosjekt: Nytt drivhusgjerde

Kanskje rart at jeg bygger nytt gjerde rundt drivhushagen siden det opprinnelige bare var to år gammelt? Men faktum er at det aldri helt ble ferdigbygget. Jeg ombestemte meg nemlig midt i byggeprosessen. Selve drivhuset er jo plassert på restene etter et stort hovedhus som en gang befant seg på eiendommen. Trappen inn i drivhuset var den originale inn til huset som nå forlengst er borte. Drivhushagen derimot, ble bygget på en del av hovedhusets opprinnelige plassering, så vi bestemte oss raskt for at siden vi valgte å bevare trappen og de restene av grunnmuren som stakk opp av bakken, så var det eneste riktige å sette opp et gjerde som markerte det opprinnelige husets ytterkanter. Det "gamle" gjerdet ble derfor fjernet og et nytt satt opp på restene av den gamle grunnmuren.


Bonusen er jo at jeg plutselig har fått en enda større del av eiendommen som nå kommer til å bli rosehage! 
Den delen av rosehagen som vender mot bolighuset vårt fikk et stakittgjerde som vi malte svart så det skulle stå i stil med drivhuset. Etter hvert kommer vi til å plante roser langs dette gjerdet så det virker mer "integrert" i resten av eiendommen. Også innenfor gjerdet kommer der til å bli plantet en mengde klatre- og buskroser, så om noen år vil forhåpentlig innhegningen virke mye mer naturlig.

Foreløpig troner nellikrosen "Grootendorst" alene på utsiden av gjerdet, men etter hvert skal den få selskap av mange flere av samme sorten.

Langs hele innsiden av gjerdet plantet jeg flere eksemplarer av "Louise Odier" og "Romanze". 
Etter hvert håper jeg å legge "stier" av brostein som vil lede frem til drivhustrappen og området bak drivhuset, men det får jeg nok ikke tid til i år.

Jeg kommer dessuten til å lage samme stakittgjerder flere steder i samme område av eiendommen- mest for å binde det hele sammen. Men det kan jeg skrive om i et senere innlegg.


Ellers blomstrer veldig mange roser i drivhushagen i år.
Her kommer et lite utvalg av det som blomstret helgen for snart en uke siden: 

Nedenfor:
Pink Grootendorst. (foredler: De Goey i Nederland 1923). Jeg har denne og den dypere ceriserosa varianten (Grootendorst). I Norge kalles den ofte for nellikrose. Den får små, fylte blomster i klaser og blomstrer i Juni- Juli, kan bli opp til 180cm høy og 150cm bred og er ekstra hardfør. Takler sone H7/H8 i Norge.
Den har ikke duft. 


Til høyre: Rosen "Romanze" også kalt "Romance" og Tanexamor". Denn er en fin buskrose som ikke blir høyere enn rundt 90- 120cm. Hos meg begynner den å blomstre i slutten av Juni og gjenblomstrer stort sett gjennom hele sommeren. Den har en lett duft og fylte, ceriserosa blomster. Sone H4.

Nedenfor:
En annen skjønnhet i drivhushagen er Rosa "Mundi". Den er en vakker, halvfylt variant med tofargete blomster i rosa og cerise.
Den blomstrer i Juni- juli, men gjenblomstrer også gjennom ettersommeren høsten.
Denne rosen dufter sterkt av liljekonvall og citrus og trives både i sol og halvskygge.
Den klassifiseres som en historisk buskrose og trives opp til sone H5.

Nedenfor:
Jeg har ikke bare rosa roser i hagen min.
Opp langs bakveggen på drivhuset vokser den vakre "Helenae Lykkefund". Vanligvis kommer hun i slutten av Juni/begynnelsen av Juli hos meg, men i år er alt litt annerledes enn ellers, så først i midten av Juli slo hun til for fullt. 
Denne rosen får hvite, kremgule blomster i klaser og regnes som en meget enkel og hardfør klatrerose som takler soner opp til H5.
Den trives i sol til halvskygge og kan bli opp til 4 meter høy. Desverre er den bare engangsblomstrende om sommeren og er stort sett på sitt beste slutten av Juni/ begynnelsen av Juli. Da fyller hun hagen med en kraftig, god duft. Foredlet av Olsen i 1930,

En annen klatrerose jeg har plantet ved drivhuset er "Polstjärnan" eller "Polarstern" som den også kalles. 
Blomstene er enkle, små og hvite, men kommer vanligvis i store klaser i Juni/Juli. Hos meg har den ikke blomstret noe særlig i år.
Også denne er engagsblomstrende. Den kan bli opp til 3 meter høy og er ekstremt hardfør for klatrerose å være, så den kan faktisk plantes i stort sett hele Norge. 
Desverre er den engangsblomstrende og i motsetning til Helenae, så dufter den ikke. 
Både denne og ovennevnte klatrerose kan fint brukes til å klatre i trær. 


Ha en riktig fin helg! Kommentarer

 1. Hvor blev drivhusgulvet super flot..:-)
  Og stakittet passer jo perfekt til drivhuset også. Kan godt lide det i sort..:-)
  Indhegnet hjælper vel også på at du kan have dine planter i fred for skovens dyr.
  Det er jo et drømmested.:-)

  Fortsat god sommer fra Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lisbeth.
   Så hyggelig å høre fra deg igjen- og flott at du likte drivhusgulvet og stakittet. Det føles straks som hagen blir litt mer akkurat det: Altså hage, når vi får fullført slike små prosjekter :-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Dere er jo superhandye=) Dette ble kjempefin, som alt annet dere lager. Jeg lar meg stadig imponere=) Håper dere rekker å kose dere litt også=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke.
   Takk for alltid like hyggelige meldinger :-)
   Jo, vi koser oss i massevis vi :-) Har vært litt på turer rundt i distriktet og hatt besøk av venner- og været har vært fantastisk! Akkurat som en sommer skal være med andre ord!

   Slett
 3. Vakker innramming! Er det potetkjeller jeg ser i bakgrunnen? Hva bruker dere den til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei FlittigLise. Takk for hyggelig melding!
   Ja, det er en potetkjeller i bakgrunnen. Vi har tre stykker på eiendommen og må inrømme vi ikke bruker dem til noe for øyeblikket. De er etterlevninger etter tider som var. Men jeg har faktisk planer for den du ser på bildet, siden den er plassert i drivhushagen nå. Det kommer til å bli en litt utradisjonell bruk... men jeg kommer sikkert til å skrive mer utfyllende om det i et senere blogginlegg.
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Så gjennomført og vakker lite hagerom som har oppstått rundt drivhuset! Jeg får så mange gode ideer til mitt eget som er på planleggingstadiet. Nelikkrosen skal jeg legge på "harddisken". Liker slike tøffe roser som tåler en vinternatt og to!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei November Symra. Takk for hyggelig tilbakemelding! Ja, jeg kan absolutt anbefale nelikkrosene! De er herdige og blomstrer lenge og flott! :-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 5. Kjempeflotte prosjekter som dere har gjennomført denne supersommeren. Likte veldig godt forhagen til drivhuset - det er på god vei til å bli en skikkelig hageperle. Jeg synes nellikrosen er flott - jeg har jo den mørke rosa sorten og den har overlevd det meste en rose kan utsettes for. Nå blomstrer den flott , men bare halve høyden i sammenlikning til fjoråret. Jeg har en annen gammeldagsrose som sprer seg med rotskudd - den hadde nok passet langs gjerdet ditt, ikke remonterende men flott i fargen. Du kan få en rotbit når tiden er inne om du vil. Fikk du sett blomstringen av peonvalmuene? Jeg har ennå noen få røde som lyser opp, men bladene ble skikkelig stygge i varmen så jeg plukker de av :) Ha en deilig helg!

  SvarSlett
 6. Så flott det ble! Jeg ser formelig for meg den rosehagen når du beskriver den så levende. Vakkert blir det. Roser er vakre blomster, men jeg har ikke planlagt å ha noen i vår hage. Kanskje en gang. Det er så mange flotte vekster å velge i. Nå stoppet det opp med jorda vi skulle fylle i bedene i dag pga været, men i morgen blir det ny sjanse. Ser ut til at det ikke blir nok, så vi må kjøpe jord også.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg