DET VIRKET!!!


Før jeg dro avgårde til Spania var jeg veldig spent på følgende: Jeg hadde en god del planter som ikke ville taklet frostnetter. Et lite utvalg av disse kan ses på bildet ovenfor.
Siden jeg ikke  ville vende tilbake til Sverige på 5 uker var jeg redd for at vinteren skulle komme tidlig i år. Jeg valgte derfor å flytte alle disse plantene innendørs før jeg dro avgårde. Problemet var jo bare at de da måtte klare seg uten vann i 5 uker! En lang tid for mange av disse. Før har jeg pleid å fylle 1,5 liters flasker med vann, skru korken godt på og så lage et lite hull i korken slik at vannet sakte, men sikkert ville dryppe ut. Jeg plasserte vannflasken opp/ned i jorden og planten fikk dermed vann i et par uker fremover. Det fungerer ypperlig med norske 1,5 liters flasker, men svenske brusflasker har en langt tynnere plast som skrumper sammen. Vannet drypper derfor ganske ukontrollert ut av flasken og er derfor ikke særlig ideelle.

Denne gangen prøvde jeg derfor en annen teknikk. Jeg fylte en vaskebøtte full av vann. Deretter tok jeg noen elektriker rør og tredde et hampetau gjennom disse, la dem i vann en halv times tid og la så ene enden i vannbøtten og den andre ble presset ned i jorden til potteplanten. En hyssing pr. potte.
PS: Bøtten med vann ble plassert på en krakk så den sto høyere enn pottene!

I teorien håpet jeg hampetauet skulle suge til seg vann fra bøtten. Potteplantene skulle derfor vannes på denne måten.
5 uker senere var jeg veldig spent på hvordan plantene hadde klart seg i mitt fravær.
Resultatet?
SUKSESS!!
Samtlige planter hadde ikke bare overlevd. De formelig struttet!
Ok- laurbærtreet hadde fått et par gule blader, men det skyldes utelukkende at det nå står innendørs i litt mørkere omgivelser enn ellers. Treet forstår det er høst ;-)

 Nedenfor:
Vinterforvaringsrommet til plantene er egentlig vårt vaskerom. Om vinteren bruker vi det likevel ikke, så det er i grunnen perfekt for formålet!  Eneste problemet er at det er overfylt for tiden. Rommet skulle nok vært dobbelt så stort. Men planter har jo godt av å stå tett sammen!? :-)


I stuen har jeg plassert noen dracaena palmer. Også de "vokser så det knaker" for tiden!Om du planlegger å reise bort i noen uker må du gjerne prøve min metode. I så fall tror jeg du vil få enda bedre resultat om du bytter ut hampetauet med tråder fra ullgarn!

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Kommentarer

 1. Kjempelurt! Trikset er notert :) Så deilig for deg at alle plantene hadde hatt det bra når du var vekke :) Nå er det vel ganske høstrig og hustrig i sommerhagen også? Jeg tror jeg ville foretrukket Spania i dag :) Gode høstdager til deg!

  SvarSlett
 2. Så flott resultat! Jeg har stadig tenkt å ordne noe lignende på balkongen, men like stadig blir det til at jeg ikke rekker det. Jeg bruker også plastflasker opp-ned, men stikker 2 tynne hull i korken, og trer en bomullstråd gjennom for at vannet ikke skal tømmes for fort. Det er jo litt risikosport, en sånn 0,5 flaske på kontoret trengte 7 uker på å tømmes, haha. Så jeg måtte jo vanne litt i tillegg (men planten greide seg fint og det er jo det viktigste).

  Det må vel bli endel turer til feriehagen din i vinter hvis alle de plantene er vintergrønne? Kos deg med helt ny fin dag i morgen!

  SvarSlett
 3. Det der har jeg også notert meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Genialt! Rigtig godt fundet på, den vil jeg afprøve når der bliver tid til at rejse! Sikke flotte planter!

   Slett
 4. Det ser helt klart ut som om plantene har klart seg utmerket. Triks notert her :) Om planter liker å stå tett? Tja, mener å ha lest at det gjør de, bare lystilgangen er god nok for alle.
  Finfin onsdag til deg/dere.

  SvarSlett
 5. Jeg har lest om det trikset før, men har aldri prøvd det selv. Det var jo kjempefint at det virket! Ha en fin onsdag :-)

  SvarSlett
 6. Det er rigtig smart fundet på! Det skal jeg huske når jeg skal på ferie næste gang ;-)

  SvarSlett
 7. Fungerer som en hevert, genialt. Anne

  SvarSlett
 8. Takk for superfine tips fra deg om langtidsvanning. marianne

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg