Spansk inspirasjon: Villajoyosa; En hyllest til farger!


Det er vel ikke farger en tenker mest på i forbindelse med spanske byer, for langs hele Middelhavskysten er det de hvite landsbyene med hus som trassig klatrer opp klippevegger og fjellsider som kanskje er det mest typiske, spanske symbolet for oss nordboere. Det samme gjelder innsiden av spanske hjem. Før var vegger stort sett kalket med møbler i mørkt tre, men Spania er mer enn bare hvitt..! Patioer og gårdsrom pleier ofte å være rene eksplosjoner av farger mange steder. Vårt eget strandhus i Villajoyosa er faktisk malt i dyp blått med terracottafargete listverk rundt vinduer og dører. På takterrassen har vi lagt grønt kunstgress ganske likt det en ser på bildet ovenfor, selv om akkurat det faktisk er fra en restaurant ;-) På min spanske blogg har jeg vist flere bilder fra byen vårt lille strandhus befinner seg i, men presenterer gjerne flere her.
Bildet nedenfor, gatemiljø fra Villajoysa, hvor vårt lille strandhus befinner seg. Legg merke til fortauene, som er fantasifullt flisebelagte og gatetrærne som er citrustrær som kommer med frukt flere ganger i året. Typisk for spanske byer som denne er persiennene. De fungerer som utendørs "gardiner". Når solen er på det sterkeste rulles de ned for å skape svalhet og skygge.
Byen vårt strandhus befinner seg i er vel et godt eksempel på at Spania kan være mer enn hvite hus...? Bildet til venstre; Villajoyosa er en fargeglad by på Costa Blanca ved Middelhavet.
Faktisk henspeiler byens navn på sine frodige fasader: Villajoyosa betyr nemlig "Den besmykkede by", eller "smykkebyen". Ikke så rart kanskje, med tanke på dens mange fargerike husfasader.
Opprinnelig er den en typisk fiskerlandsby og noen forklaringer på dens fargeglade hus er at fiskere opprinnelig malte sine båter fargerikt. Resten av malingen ble brukt til å male husfasadene, blant annet for at de skulle kunne styre mot sitt eget hjem som var synlig- selv langt fra land. Jeg vet ikke helt om jeg tror på den forklaringen. Da er følgende mer troverdig: Farget maling var et tegn på velstand, så folk i byen begynte å male sine fasader når byen hadde gode tider.
Nedenfor: Ligner den ikke litt på en "Kardemomme by" med sine fargerike husfasader og arabisk inspirerte byggestil?
Vårt hus ligger på stranden nedenfor borgen en ser til høyre på bildet, litt skjult bak klyngen av palmetrær.

Til venstre
En vandring i gamlebyen. Jeg hører ofte folk si at enten så forelsker du deg i denne typen byer med det samme, eller så vil du "hate" dem. Jeg elsker å gå i de trange gatene og smugene og suge inn atmosfæren. Byen er nemlig helt "upretensiøs". Her bor fastboende sigøynere, fiskere og arbeidere sammen med turister fra hele Europa. Byen er ingen kulisse, men i gatene lever folk som de stort sett har gjort lenge før turister begynte å oppdage Spania, syden og sol.

Noen er flinke og holder hus og fasade i prikkfri stand. Atter andre har et mer avslappet forhold til det hele og er ikke så nøye, eller har rett og slett ikke råd.


Til høyre: Kommunen i Villajoyosa er veldig nøye med å beholde byens særpreg. Dette betyr at nybyggete hus skal skli ubemerket inn i den øvrige bebyggelse. Husene på dette bildet er for eksempel ikke mer enn et par år gamle, men passer likevel godt inn med sine naboer i dette smuget. Ikke mange som har hørt om Venezia avtalen her med andre ord (altså hvor nyoppførte bygg skal vise klart hvilken tidsperiode de er bygget i og derfor ikke etterligne andre historiske perioder.)
Nedenfor:
Villajoyosa var opprinnelig en fiskerlandsby som oppsto i- og nedenfor en gammel, romersk borg. På grunn av plassmangel innenfor borgmurene, bygget folk like godt sine hus oppå disse. Fra elvesiden er det derfor et fascinerende syn å se hvordan de tilogmed har utvidet boligområdet ved å bygge ut i fri luft. Kanskje du ser hva jeg mener om du studerer bildet nedenfor nøye?


Til høyre; Hvem har sagt at en lekeplass nødvendigvis skal ha svart asfaltdekke?
Lokalbefolkningen er glad i sine barn, så lekeapparater finner du stort sett spredt mange steder,  på strender, i parker og i bakgårder. De trenger ikke være store for at barn skal sette pris på dem.


Ha en fortsatt riktig fin uke!

Kommentarer

 1. Hvor er det forfriskende at se alle disse farver og sammensætninger, her en vintergrå morgen i DK!

  Tak for kigget og ja, vi skal bruge flere farver, det er noget der giver energi og glæde :-) Ha' en fin dag!

  SvarSlett
 2. For en nydelig og sjarmerende by. :-)

  SvarSlett
 3. Hei Elin
  Takk for hyggelig kommentar! :-D
  Jeg er også glad i farger, selv om jeg hjemme må inrømme jeg har lyse vegger og naturfarger.På vinterstid setter jeg ekstra sterk pris på litt ekstra farge i tilværelsen. Sikkert på grunn av at ting er litt ekstrå grå denne vinteren ;-)

  SvarSlett
 4. Hei Randi.
  Takk for hyggelig kommentar :-)
  Jeg opplever den også som en sjarmerende by. Spesielt siden den ikke er så preget av masseturisme. Byggestil og fargebruk er ganske frodig, men en må like å bo i trange smug og ikke forvente seg et partyliv om en skulle slå seg til ro her ;-)

  SvarSlett
 5. Hej. Vad roligt att du kommenterade hos mig, så jag kunde hitta hit till din fina blogg. Så spännande att du har hus i Spanien, låter underbart. Vilket trevligt inlägg, ser jättefint och charmigt ut. Jag ska kika runt lite mer här nu.
  Ha det gott!
  //Maria

  SvarSlett
 6. JØSSES... Det der så helt herlig ut!! Elsker slike hus, og slike farger.
  Jeg har bodd mange år i Italia. Men der går det mest i hvitt,gult og terracotta.
  Inne går det stort sett kun i hvitt. Kjedelig folk egentlig.

  SvarSlett
 7. Jeg har fulgt med på din blogg i lang tid, og har fått mange ideer og gode forslag.
  Har selv et hus i La Sella og var en tur i Villajoyosa i høst, etter dine anbefalinger. En fantastisk liten by. Ble litt skuffet da jeg kjørte av hovedveien og så den nyere delen, men ble fort overbevist om byens særegenhet når jeg fikk parkert og vandret rundt. Takk for flotte sider.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg