onsdag 21. oktober 2015

Høststemning...

Har du merket hvordan høsttegnene synes å aksellere de siste ukene? Stadig flere planter ikler seg rødt, oransje og gult. Blader visner og faller av trærne- og i staudebedene er det lite nytt å finne.


Nå blir fokuset mitt rettet mer mot de eviggrønne plantene, som ulike sorter vintergrønn Rhododendron, Pieris Japonicus og Buskbom (Buxus Sempervivens)


Bildet til høyre:
En ildsveve (Hieracium Aurantiacum) pleier å blomstre i perioden Juni til August. Det er derfor ekstra hyggelig å få litt gjenblomstring nå i slutten av Oktober. Ildsveve får dypt oransje blomster som tenderer til rødt. Selve blomsten kan minne litt om små løvetannblomster. En skal være litt forsiktig med beplating av disse siden de fort kan formere seg om de vokser på steder de trives. Jeg har aldri merket invasive tendenser hos meg, så jeg setter pris på disse fargeklattene, både sommer og senhøst!
Selve blomsten blir 20-40cm og vokser ut fra små, sverdlignende bladrosetter som er lodne, grønne til grågrønne på farge.
Nedenfor: Lønnetrærne fantes på eiendommen før vi kjøpte den. Jeg er veldig glad i lønn, ikke minst på grunn av de fantastiske høstfargene de vanligvis produserer. I år har de fått en mer dempet palett. Jeg regner med det skyldes at nattetemperaturen har vært mildere -og at det det kanskje ikke har vært like solrikt som tidligere år.


Når vi først er inne på lønn. Jeg tror planten på bildet er en Japansk Vifteblodlønn; (Acer Palmatum "Atropurpureum") som jeg kjøpte i sommer. Den ble plantet ved statuen som står på plenen. Opprinnelig skulle hun vært plassert i Woodland hagen, men det viste seg at hun var såpass tung å flytte at jeg aldri kom så langt. Hun har derfor blitt stående der hvor fraktbilen plasserte henne. Nå lurer jeg på om jeg skal integrere henne i et bed med japansk lønn og annet i bakkant. Rundt sokkelen som hun etter hvert skal stå på planlegger jeg å plante ulike Hosta tett i tett så de danner et lite teppe, men jeg tar gjerne imot andre ideer om du har et forslag til beplanting?

Acer Palmatum "Atropurpureum", eller Japansk Vifteblodlønn som vi kaller den på norsk, kan vokse til et 3-4 meter høyt tre. Bladverket er vakkert og rødlig sommer, som høst.
Den er en surjordsplante, men kan også trives i vanlig hagejord som ikke inneholder for mye kalk. Den trives både i sol og halvskygge, men bør ikke stå for tørt. Det kan derfor være lurt å plante bunndekkende stauder ved foten av denne om du plasserer den solfylt.
Planten skal helst ikke beskjæres.
Ha en fortsatt riktig fin dag!


mandag 19. oktober 2015

Snart er det over....

Stadig flere planter gjør seg nå klar til vinteren og hagen kan ikke lenger fremvise frodig blomstring. Likevel er det fortsatt noen som holder ut mørkere kvelder og kjølige netter, som clematisen nedenfor. Desverre husker jeg ikke navnet på den. Jeg har hatt såpass mye problemer med å få klematis til å trives i vår hage at jeg, stort sett, har sluttet med å registrere hvilke sorter jeg har prøvd meg på.


Superpetunia har blomstret kontinuerlig siden jeg plantet dem en gang i Juni. Nå er det nok ikke lenge igjen før de må gi tapt for frostnettene, men ennå nyter jeg fargene.Aksveronika (Veronica Spicata) blir vanligvis30-40cm og pleier å blomstre i Juni-Juli. Jeg klippet dem godt ned etter blomstring- og nå er de i gang igjen for fullt. Dette er tørketålende stauder som trives i full sol og fungerer derfor utmerket i drivhushagen vår.


Bildet nedenfor:

Begonia er også frodige planter å ha på drivhustrappen. De har blomstret frodig fra Juni og ser ikke ut som de ønsker å gi seg med det første, selv om de nok vil bli kraftig redusert så fort høsten melder seg. Jeg kommer ikke til å ta dem innendørs om vinteren. Det blir rett og slett for mye å overvintre, så hos meg er de sommerblomstrer, men noen veldig takknemlige sådanne!


Fuchsia Magellanica "Riccartonii" kjøpte jeg på et planteloppemarked i fjor. Den kan fungere som staude i Norge, så jeg bestemte meg for å prøve på overvintring i hagen (Sone H3/H4) Det gikk veldig fint. Den taklet vinteren uten noen form for tildekking! F.Magellanica "Riccartonii" kan bli en busk på 1-2 meter høy, den regnes som en relativt hurtigvoksende plante som kommer med tåreformete, cerisefargete blomster på sensommeren/høsten. Hos meg står den i et bed med halvskygge. Det ser ut som den trives godt der, men planten trives også i full sol.


Nedenfor:
Min Vipphortensia (hortensia Paniculata "Grandiflora") har jeg vist bilder av i tidligere blogginlegg denne høsten. Den har nemlig blomstret siden August og kommer fortsatt, stadig med nye kuler. Jeg pleier å skjære de gamle "kulene" bort så fort det blir for mye brunt blant de små, hvite blomstene. Det stimulerer nemlig til nyblomstring. På den måten får jeg busken til å holde det gående i tre måneder.
Planten kan etter hvert bli et lite tre på rundt 2,5 meter om den blir oppstammet. Blomstringen er vanligvis fra August til september, men kan, som nevnt, utvides om du er flink å fjerne blomstene etter hvert som de blir brune. Disse plantene er herdige til sone H5.Bildet til venstre.
Jeg liker å eksperimentere ved å prøve ut planter som vanligvis ikke skal kunne overleve i vårt klima. I år har jeg bestemt meg for å prøve å få et fikentre til å overvintre utendørs. (Ficus Carica "Desert King").  Frem til nå har jeg hatt dette som potteplante som har blitt lagret i kjelleren hver vinter, men det ideelle hadde vært om det taklet vinteren utendørs...!
Jeg kommer til å pakke treet inn i sekkestrie og håper det skal være tilstrekkelig.
Planten blir vanligvis et tre på omkring 3 meter i høyden. Bladene er store, stive og kan minne litt om lønneblad i form. Fruktene er vanligvis modne i August- Oktober, avhengig av plantested. De trives best i full sol, men kan også takle halvskygge. Sandjord med litt leire er ideelt. Treet er rådyrsikkert, varme og fukttolerant og kan også plantes ved sjøen, siden det er salttolerant.
Unge planter trenger ekstra fosfor for å trives og vokse.

Det sies at "Desert king" skal kunne takle sone H2/H3, altså litt mildere forhold enn det vil få hos meg, men den som intet våger....?


Ha en fortsatt riktig fin dag! 
mandag 12. oktober 2015

Så kom de inn....

Snart er vi i midten av Oktober måned og dagene har blitt bemerkelsesverdig kortere enn i Juli. Med færre dagstimer synker også temperaturene, og  selv om vi ennå ikke har hatt nattefrost i svenskehagen, så er det likevel tid for å flytte våre såkalte "Middelhavsplanter" innendørs.
Nedenfor på vognen; Sitrontre, Nerium Oleander og Cycas Revoluta.


I år har vi bestemt oss for å kutte ned på antallet "inn/ut" planter ennå en gang. Noen av agaveplantene ble derfor forvist til den bitende, svenske vinterkulden utendørs. Jeg vet de går den sikre død i møte, men det blir rett og slett for mange planter å stelle med :-(

Nedenfor:
Noen av de utvalgte plantene som får komme inn: Appelsin, Laurbær, Oliven, Bougainvillea, Daddelpalme og Agave, foruten eføy.


Til høyre:
Et stammet Oliven "Olea Europaeum" har kommet inn i glassverandaen. Det sies at oliven trenger mye lys for å trives under vinterlagring. Jeg har hatt denne planten i mange år og om vinteren har den måtte klare seg uten annen belysning enn dagslyset den får gjennom vinduet. Hittil har det vært helt tilstrekkelig, men nå som treet har blitt så stort bør jeg kanskje montere en lysstoffrørs lampe midlertidig.


Nedenfor:
To Rex begonia (keiser begonia på norsk?) har også fått komme innendørs denne høsten. Er det noen av dere som har erfaring med å oppbevare disse inne over vinteren? Det blir første gang for meg, så her er jeg på usikker grunn.


Nedenfor:
Selv etter at jeg har utelatt noen planter for vinteroppbevaring innendørs, så er glassverandaen temmelig full. Jeg må nok tynne enda mer ut til neste sesong!

Hvordan er det med dere? Har dere satt i gang med vinterforberedelser i hagen?

Ha en fortsatt fin dag!

lørdag 10. oktober 2015

Jeg har fått vannpost!

Denne helgen er vi i Svenskehagen igjen. Nå har høsten meldt sin ankomst for fullt. Naturen begynner å ikle seg gylne farger og enkelte trær er temmelig nakne. Jeg klødde i fingrene etter å snekre ferdig gangveien jeg laget skjelettet til forrige gang.


Det var skikkelig tilfredsstillende å bli ferdig før solen gikk ned i kveld. Jeg klarte dessuten å få montert håndpumpen. Røret som henter vann fra elven er bygget inn i en av gangveiens bærebjelker, så den ikke skjemmer bryggen for båtene som eventuelt måtte kjøre forbi eiendommen.
Pumpen skal jo benyttes når jeg skal vanne woodland hagen i fremtiden. Frem til nå har det nemlig ikke vært så lett å få til akkurat det. Jo, jeg har noen ganger skjøtet sammen hageslanger så de til sammen blir 150 meter lange, men det gjør likevel at jeg ikke har kommet til over hele skogen. Visst må jeg komme til å bære mange vanne kanner fra pumpen, men jeg har jo ikke planer om å skjemme woodland plantene mine bort.... så de vil ikke få mer enn høyst nødvendig...

Nedenfor:
Naturen rundt eiendommen er nå skikkelig i høststemning. Vi velger å se det vakre i denne årstiden, selv om jeg alltid blir litt vemodig. Nå er nok en hagesesong gått over i historiebøkene.
Til venstre:
Bemerkelsesverdig mange roser blomstrer fortsatt for fullt i svenskehagen. Desverre var det blitt så mørkt når jeg endelig fikk tid til å finne frem kamera at jeg bare knipset denne ene. En "Holiday Island Jalitah" rose. Egentlig er disse nesten aprikosfargete, men nå på høsten ser de jo nesten gul  ut i blitzlyset fra mobiltelefonen ;-)
Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin helg!

tirsdag 6. oktober 2015

Woodland vandring i Oktoberhagen.

I mitt forrige blogginlegg fokuserte hagevandringen på "elvehagen" og utvidelse av gangveien i tre. Denne "bryggen" ender opp i Woodland hagen. Kanskje den delen av hagen jeg setter aller mest pris på, men likevel ofrer minst tid i løpet av året. Når jeg beveger meg her inne blir det mest småluking og fordypende betraktninger av hvordan de ulike vekstene her inne vokser eller forsvinner.
Woodland hagen utgjør den største delen av hagen og er vel på rundt 7.000 kvadratmeter (selv om jvi aldri har målt dette så veldig nøye)


En skulle derfor tro vi må bruke mye tid på å holde den noenlunde fin. Men det gjør vi faktisk ikke.
Visst er det rikelig med ugress- også her inne. Men jeg stresser ikke så mye med det. Jeg fokuserer heller på å plante ulike halvskygge/ skyggevekster, bunndekkere og bladplanter med litt særpreg- og forsøker å plante litt tett. Dette, kombinert med skyggefulle forhold og som oftest mye tørke gjør at ugresset ikke får så godt vekstgrunnlag. Problemet er jo at det kan være en utfordring å få kulturvekster til å klare seg også. Der for har det vært en del prøving og feiling disse årene.


Fortsatt er det litt for tett med trær i skogen, men fjerner jeg for mange vil jeg se en eksplosiv vekst av ugress. Jeg venter derfor med å fjerne trær til de bunndekkende plantene har etablert seg enda mer.


Skogen vår ligger jo langs Klarälvens bredd. Store deler av den strekker seg derfor langs vannet. Her er det ekstra mye lys- og derfor mye ugress. Jeg har ikke tatt opp kampen mot ugresset der, men prøver å fjerne nyvekst av trær og bringebær. "Åkersnellen", som ellers regjerer langs elvebredden får stå. I alle fall frem til jeg har funnet noen alternative planter som klarer å utkonkurrere dem.


Jeg prøver å bruke så mange bunndekkende planter jeg kan i vår Woodland hage, men ser jo at det vil ta mange år før spredningen vil bli såpass stor at jeg kan dele dem opp og plante avleggere langs elvebredden. Når det er sagt, så vokser faktisk plantene godt i de mer halvskyggedelene av skogen.
Bildet nedenfor er det Tellima Grandiflora helt til venstre. Denne planten danner tette tepper med lavt heucheralignende bladverk. Til høyre for den, en bladplante jeg ikke er sikker på, sammen med to nyplantede hosta: "Red October" og "Undulata Mediovariegata". Til høyre for disse, en liten Osmunda Regalis bregne. Ellers på bildet kan du se en Ligularia "Przewalski", en ukjent akeleie, hepatica Nobilis og Hosta "Snow Cap".


Nedenfor:
Det ser kanskje veldig kaotisk ut, men det meste på bildet er fra nederst: Epimedium X. Yungianum Niveum,  Hosta "Canadian Blue", Bergenia Cordifolia, en liten Viburnum Strömsund (snøballbusk) Hosta "Karin" og helt bak, til venstre i bildet er det en Hydrangea Vanille Fraise.


Nedenfor: Som dere ser er skogsbunnnen stort sett veldig kaotisk ennå. Jeg driver fortsatt med uttesting av hva som fungerer og ikke i en tørr, sandete og halvskygge - til skyggeskogsbunn.
Nederst til venstre: En ikke navngitt Astilbe, en blåveis (hepatica Nobilis) Athyrium Filix Femina Frizelliae (bregne) lammeøre (Stachys Byzantine "Silver Carpet"), Vinterglans (Pachysandra Terminalis) Lysimachia Nummularia "Aurea" og mye annet.


Det er jo, uten tvil, våren som er mest blomsterrik i Woodland hagen. Nå i Oktober er det fint lite farge å skue annet enn de skogsbunnsplantene som ikke går i dvale om sommeren. Jeg leter derfor etter andre ting som kan fungere som blikkfang der inne. Jo, jeg har nok en lang vei å gå der også ;-)


Men stort sett trives jeg godt i Woodland hagen. Her inne føles det som tiden står stille. Busker og mye vegetasjon har skapt et frodig liv av småfugler, noe jeg setter stor pris på.


Så får jeg heller bare overse at store deler fortsatt er overtatt av ugress. På en måte er det jo veldig koselig det også. Snart vil bladverket her inne bli kledt i høstdrakt, men ennå er det bemerkelsesverdig grønt. Jeg tror det skyldes at mikroklimaet er litt bedre i skogen enn i de mer solfylte delene av eiendommen, hvor høsten har blitt mer synlig.


Ha en fortsatt fin dag! 

søndag 4. oktober 2015

Elvehagen. Vi forlenger gangveien

Jeg har jo lenge vært litt frustrert over elvehagen, eller rettere sagt ugresset der. Nesten hver gang jeg kommer til Sverige, så har stiene grodd igjen av ugress. Jeg har forsøkt meg med fiberduk, tykke lag med avispapir og dekkbark. Det har hjulpet, men ikke nok, så for å spare meg flere ergrelser, så bestemte jeg meg for å utvide "bryggen" som strekker seg gjennom "elvehagen". Fordelen med slike tredekk er jo at ugresset da er borte for godt. - Eller i alle fall der hvor tredekket ligger. Ugresset i bedene langs elvebredden derimot.... Ja, der må jeg nok fortsatt luke, luke og atter luke.

På bildet nedenfor ser du kanskje at jeg har begynt å lage en opphøyet gangvei som går ut fra hoved"veien". Tanken er at jeg kommer til å lage to slike veier. Den andre kommer jeg tilbake til, men den jeg nå begynte på går ut i elven. Der vil jeg plassere en gammeldags brønnpumpe som henter opp vann med håndkraft. Det kommer forhåpentlig til å gjøre vanning av woodland hagens planter mye enklere i fremtiden. Hittil har jeg unnlatt å vanne der inne unntatt når jeg planter nye planter. Det har gjort at jeg har mistet en del planter i tøkreperioder, noe vi har en god del av på sommertid.


Til høyre ser du et bilde som viser hvordan jeg tenker meg hvordan denne "Bryggen/gangveien" kommer til å strekke seg ut over selve elven. Pumpen jeg skal benytte er helt lik den på bildet nedenfor.

Nedenfor:
Gangveien i tre sett fra motsatt ende. Den kommer til å avslutte i en rosebue som skal lages i impregnert tre. Rosene er alt plantet. To røde Flammentanz klatreroser. De blomstret frodig for første gang i år. Med andre ord. Nå haster det med å få bygget rosebuen, så rosene kan få noe å klatre på.


Nedenfor:
Veien som går fra plenen til woodland hagen er bygget i samme stil som bryggen vi har foran huset. Det var en av grunnene til at vi valgte å lage gangveien av tre: Vi ønsket at disse elementene skal gå igjen flere steder i hagen. Det var en av grunnene til at vi også valgte å lage en "brygge" foran hovedveksthuset denne sommeren.


Vi kjøpte en del flere heuchera som vi plantet langs gangveien denne helgen også. Tanken er at disse bladplantene skal vokse i grupper langs hele gangveien. Vi har ennå langt igjen før den planen er oppfylt, men hvem sa at Rom ble bygget på én dag? ;-)


Neste blogginlegg håer jeg å fokusere på Woodland hagen som begynner der gangveien slutter.

Ha en fortsatt riktig fin helg

torsdag 1. oktober 2015

Drivhuset rengjøres for vinteren

Det føles nesten utrolig, men så er vi alt kommet til Oktober måned. Jeg pleier vanligvis å føle meg litt hagelei på denne tiden. Sånn er det ikke i år. Jeg skulle gjerne hatt en måned eller to med ekstra sommer og haging denne gang.


Vi har derfor begynt små forberedelser til vinteren. Blant annet har vi vasket og rengjort drivhuset. Fremdeles har vi en del planter der, men om noen uker vil vi nok bringe disse innomhus.


Det er viktig å rengjøre et drivhus skikkelig etter endt sesong. Dette gjøres for å forhindre plantesykdommer og skadedyr fra å spre seg på neste års avling.vasker hele drivhuset ned med salmiakkvann og vindusspylervæske en kjøper til biler.


Utenfor drivhuset blomstrer rosene fortsatt frodig. Blant annet Louise Odier som er avbildet nedenfor.  Denne rosen blomstrer vanligvis i Juni- Juli, men remonterer ofte på høsten. Den er en Bourbon rose som danner buskform som kan bli opp til 1,2 meter høy. Den dufter middels godt og er herdig til sone H6, Den trives best i full sol og med drenerende underlag.


Tantau rosen, "Romanze" blomstrer også for tiden. Den får cerioserosa fylte blomster med 5-10 kronblader. Den dufter lett og blir mellom 90-120 cm høy. Den blomstrer stort sett jevnlig gjennom det meste av sesongen. Den er herdig til sone H4.


Mot den nye muren i drivhushagen er den største delen av plassen okkupert av et aprikostre "Prunus Mume Beni Shi Don" (ikke avbildet). Jeg har likevel også plass til noen klatreroser langs denne veggen. Her er det en "Zephirine Drouhin" som blomstrer. Den er en av de første om sommeren - og blant de siste til å blomstre om høsten. Men den har ikke vært så frodig i min hage foreløpig. Dette er en sterkt duftende Bourbon rose som er herdig til sone H3. Den er nesten uten torner, slynger seg opp til 2,5- 3 meters høyde og er dessuten litt skyggetolerant. Jeg er spent på å se om den vokser seg mer frodig etter hvert.

Nedenfor: Drivhustrappen er fortsatt forholdsvis frodig nå helt i begynnelsen av Oktober, men jeg regner med at ting forandrer seg fort så raskt de første frostnettene melder seg.
Til høyre:
Drivhushagens bakkant er fortsatt preget av tilsynelatende rot og kaos, men jeg trøster meg med at jeg har en plan- og at ting sakte men sikkert vil komme til sin rett til slutt. Jeg støper deler til søylene som skal plasseres på linje i denne delen av hagen, men nå må jeg reise for å kjøpe mer sement. Det er ikke helt enkelt, for nærmeste byggevarebutikk ligger så avgjort ikke i umiddelbar nærhet...
Når en befinner seg på hytten fra Fredag kveld til Søndag formiddag, så er det ikke akkurat førsteprioritet å kjøre for å tilbringe tiden på et byggevarefirma!

Denne helgen har vi hatt nok med å nyte det fine være og rengjort drivhus. Så får vi heller se om vi får kjøpt mer sement til våren :-)


Ha en fortsatt fin dag!