mandag 30. juni 2014

Sommerlig oppsummering: Woodland hagen

Jeg fortsetter min sommerlige oppsummering så langt. I dag går turen til "Woodland hagen" Den er jo ikke på sitt mest blomsterrike for tiden, men likevel er det veldig mye å glede seg over selv nå. 

I den milde våren vi hadde i år opplevde vi den frodigste blomstringen så langt. Store klaser med hvite, kremfargete og gule narcisser sloss med muscari, snøstjerner, anemoner og mye mer. Sommeren er det derimot ikke like fargerikt. Da har trærne fått sin fulle løvprakt og jorden hos meg tørker ofte ut av mangel på regelmessig vanning. Jeg ble derfor ekstra glad i år når jeg likevel oppdager mye blomstrer i denne "hvileperioden". Nedenfor har Meconopsis "Cambrica" begynt å spre seg enkelte steder i skogen. Den må gjerne bli enda mer omfangsrik, for den varme gulfargen lyser godt opp blant alt det grønne.


Woodland hagen har jo i stor grad vært et prøve- og feileprosjekt helt fra jeg begynte å anlegge den for rundt 3 år siden. Jeg visste ikke hvilke planter som kom til å takle et liv i halvskygge/skygge i en sandfylt jord, så strategien var å teste ut mange ulike planter. Jeg våget ikke kjøpe mer enn én noen få eksemplarer av hver sort. Om det viste seg de trivdes har jeg begynt å plante inn flere av nettopp den sorten.
Til å begynne med var jeg veldig flink å registrere alle kjøpte planter, men likevel har jeg altså klart å overse planten til høyre. Den har ikke bare trivdes, men også begynt å spre seg moderat. Jeg kommer til å dele denne og plante den flere steder i skogen til høsten, for dette er en plante som stort sett blomstrer hele sommeren - og som dessuten ikke ser ut til å ha invasive tendenser så langt etter 3 år hos meg. Men vet du hvilken plante dette er?

Nedenfor:
I det siste har jeg blitt veldig opptatt av ulike blomstrende busker som kan takle et liv i en skog. Sorten nedenfor er en Azalea Daviesii. Den ser ut til å trives fint i vår sone (H3/H4) og takler et liv i halvskygge. Busken blir mellom 1-1,5 meter høy, får kremhvite blomsterkvaser om våren og har dessuten en lett duft. Med andre ord en plante jeg setter pris på i Woodland hagen.


En annen busk jeg også setter pris på i skogen er en Snøballbusk "Roseum", eller som den heter på latin: Viburnum Opulus Roseum. Den kan bli opp til 3 meter høy og like bred, får store, hvite blomster i klaser som ligner snøballer i slutten av Juni. Mitt eksemplar er ikke så stor ennå, men har alt kommet med mange blomster i år. Den står i et område av skogen hvor jeg ennå ikke har klart å få bukt med ugresset Åkersnelle, men så lenge den troner over det, så kan jo det bare bli en fin bunndekkeplante rundt den?
Busken får forresten orasjerødt løv om høsten, selv om det nok ikke blir så strålende i halvskygge. Den får dessuten røde bær om høsten.


Bildet nedenfor: En del av skogen hvor åkersnelle får herje vilt. Jeg har nemlig gitt opp å kjempe mot denne planten og heller fokusere på det positive ved den. Åkersnelle er et meget invasivt ugress som ikke har noen problemer å vokse i skyggefulle skogsområder. Det fine med den er at den ikke blir høyere enn rundt 30cm. Det danner et tett teppe i en frisk, grønn farge, så på mange måter kan den være et perfekt bunnlag til busker og trær. Bakdelen er at det sprer seg vilt og nesten er umulig å utrydde. Det sprer seg ved rotutløpere og luking stimulerer vekst siden nye planter raskt vokser opp for hver minste lille rotvekst som brytes av.
Jeg pleier å luke mine mest "etablerte skogsbed" godt om våren og deretter fjerne de skuddene som måtte vokse frem i løpet av sommeren. Dette holder dem stort sett i sjakk en sesong. Våren etter har jeg derimot mangedoblet mengden av dem, så dette er en jobb jeg simpelthen ikke kan vinne :-)


Bildet til høyre:
En annen plante jeg derimot skulle hatt mange flere av i skogen er Martagonliljer. Foreløpig har jeg bare et titalls hvite eksemplarer, men jeg kommer nok til å mangedoble antallet av disse i årene fremover, for de troner over både ugress og bunndekkerplanter rundt om i bedene. I motsetning til de fleste andre liljene jeg har i skogen har ikke disse problemer med at de blir for høye og derfor trenger støtte i halvskyggeforhold. De blomstrer dessuten ekstra lenge - og passer inn med stort sett alle andre skogsvekster jeg har dem med. Eneste "problemet" er at de ikke er så lett å fotografere i alt det grønne ;-)

Nedenfor:
Rhododendron har jeg etter hvert ganske mange av rundt om i skogen. Desverre er de skikkelig populær mat for rådyr om vinteren, så mange av disse får derfor alle knoppene oppspist i årstiden hvor det ellers er lite mat å finne for disse hjortedyrene.
Jeg biter tennene sammen og håper ting vil bli bedre når buskene har vokst seg større om noen år. I mellomtiden nyter jeg synet av de buskene som er så heldige å få beholde knoppene til de kommer i blomst. Ulike typer rhododendron kommer jeg nok til å fortsatt plante rundt om i skogen fremover, for hva er vel mer generøst blomstrende enn disse i Mai/ Juni måned?Flere bilder kommer i et senere woodland innlegg

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

fredag 27. juni 2014

En sommerlig oppsummering. Del 2: Drivhusbygging

Om du har vært innom bloggen min før, så husker du kanskje at jeg begynte å bygge nytt drivhus i hagen for litt over en måned siden. Da ryddet vi i ruinene fra et gammelt verksted og fant en fin gammel grunnmur vi ønsket å beynytte til dette. 
Siden den gang har selve bygget så smått begynt å reise seg. Jeg lager jo dette av restene fra et eldre drivhus som ble knust av snø for noen år siden. Mange deler har jeg måtte kaste. Enda flere har blitt rettet ut og flikket på. Men det meste av gammelhuset viser seg faktisk å ha klart seg bemerkelsverdig bra gjennom både kollapsen og utendørs lagringen de siste årene. 
Sakte men sikkert har vi derfor klart å få opp vårt nye, litt skjevt og ikke helt standard riktignok, men jeg er likevel kjempefornøyd med fremgangen så langt! 


Bildene gir kanskje ikke så godt inntrykk av utviklingen, men jeg har kortet ned en god del av det opprinnelige huset. Dette blir 5 meter langt og 3,10 meter bredt. Den ene kortenden skal ikke lages av glass men trepanel utvendig og brannfast materiale på innsiden, så jeg kan få både gatedør vedovn.
Om du ser nøye på bjelken som ligger på bakken legger du kanskje merke til en svart bjelke med en rad av "Spydspisser". Det kommer til å bli takbjelken som har ornamentert pynt.
Du synes kanskje det hele fortsatt virker veldig uferdig? I så fall har du helt rett. I sommer planlegger jeg å stive det hele av med trebjelker, på samme måte som i mitt eksisterende drivhus. Det gjør at jeg ikke lenger vil være redd for store mengder snø på taket om jeg ikke skulle rekke å stikke innom hagen tidsnok på vinteren.


Om du lurer på hvordan jeg tenker å forsterke drivhuset får du kanskje en liten ide ved å se på bildet til høyre:
Jeg bygger opp "rammer" av 2"4 bjelker i drivhusets kortender. Denne konstruksjonen holder oppe en limtrebjelke som fungerer som støtte for selve takkonstruksjonen.

Nå ble jeg kanskje veldig teknisk, men om du har ett drivhus med lengdemål på mer enn 4-5 meter vil jeg absolutt anbefale deg å forsterke det på denne måten. Spesielt om du bor i områder hvor du kan risikere store mengder snø en gang iblant...Kanskje litt i overkant ivrig? Jeg klarte selvfølgelig ikke vente til drivhuset er ferdig før jeg har begynt å sette planter inn i det.... ;-) Drueranken på bildet skal stå i drivhuset når det står klart, men fortsatt har jeg mye jobb å gjøre før den tid. Gulvet må rettes opp, fliser skal legges. Tverrbjelker og glass skal monteres. Vann og strøm skal legges opp. Er det noen som lurer på hva jeg skal benytte sommeren til...? ;-)

Nedenfor:
Disse selvkomponerte espalierene for klarteplanter har jeg montert i mitt eksisterende drivhus. Men jeg kommer nok garantert til å benytte meg av en lignende løsning nå også. De er laget av helt vanlige nett av armeringsjern som er svartmalte og plassert i en treramme Enkel og billig løsning om du er litt fingernem.


Bildet til venstre:
Siden jeg ønsket å gjenoppbygge drivhuset av "skrapmetall" ønsket jeg å benytte en resirkulert dør heller enn en ny og butikkkjøpt versjon. Denne var helt gratis på Finn.no  Den skal bli dør i drivhuset. Jeg er litt usikker på om jeg skal sette inn ulike typer farget glass i den, eller beholde de originale?
Drivhuset blir jo svart, lik mitt eksisterende bygg. Hva synes dere. Skal jeg beholde døren i sin grå originalfarge, eller lakke den sort? - eller kanskje velge en helt annen farge...?
Du lurer kanskje på hvor det nye drivhuset skal bygges opp? OM du ser på bildet nedenfor ligger Woodland hagen foran oss. Bolighuset ligger bak fotografen - til venstre. Drivhuset er oppført bak trærne ytterst til venstre på dette bildet, så det blir altså et bindeledd mellom woodland delen og plenen.

Ha en fortsatt riktig fin dag!onsdag 25. juni 2014

En sommerlig oppsummering fra hyttehagen... Del 1.


Siden det begynner å bli så sjelden mellom blogginnleggene mine denne sommeren, ønsket jeg å lage en liten kavalkade over sommeren så langt. Den begynte jo usedvanlig tidlig denne sesongen. Hittil har det vært en varm, mild og fin årstid med veldig mye sol.
Bildet til høyre:
En av de mest gledelige overraskelsene denne sesongen var at alle rosehagtorntrærne (Crataegus Laevigata Paul´s scarlet) vi kjøpte våren i fjor allerede blomstret frodig. Det var et skikkelig vakkert skue der de har stått på rekke og rad, dekket av cerisefargete blomster!
 Til tross for en forholdsvis tørr sesong så langt, opplevde vi likevel den største flommen noensinne siden vi kjøpte huset i Sverige for snart 7 år siden. 

Store mengder vann fra Trysiltraktene skulle passere Klarälven for å få kontroll med 100 års flommen som herjet der oppe.
Dette medførte at bryggen vår lå langt under vann i flere dager. Heldigvis opplevde vi ingen skade, hverken på bryggen eller bygninger, så noen dager etter at bildet til venstre ble tatt, kunne vi igjen bruke den som normalt. Treverket ble skurt rent og møbler fikk igjen sine vante plasser.
En ser det ikke på bildet til venstre, men i vår ble "måken Jonathan" og hans make såpass tamme at de like godt bestemte seg for å bygge rede like ved spisebordet vårt. Den noe uvanlige plasseringen av reiret skyldtes nok at "Måkeøyene" like utenfor eiendommen var under vann en periode.. Heldigvis rakk de ikke å legge egg før øyene begynte å komme til syne igjen og noen få dager etter hadde de bygget nytt rede der de alltid har bodd. Vi dro selvfølgelig sporenstreks til blomsterbutikken for å "gjenerobre" blomsterpotten!
Nedenfor ser du hvordan redet hadde blitt integrert med noen av blomstene som opprinnelig var i potten. Hvem sier måker ikke har sans for estetikk... ;-)

To hortensia fikk plass i potten sammen med de blomstene som hadde overlevd måkenes herjinger. Forhåpentlig vil plantene vokse seg litt større og frodigere etter hvert...


Bildet nedenfor: Vannstanden er mer normal og bryggen er gjenerobret! :-DEllers har plantenes vekst vært nærmest eksplosiv så langt i sommer. Trepionen jeg kjøpte via en planteimport gjennom Hagegal for noen år siden har nå blitt hele 1,5 meter høy og omtrent like omfangsrik. Den blomstret frodig i flere uker med store, hvite, duftende blomster.
Dessverre er det ikke bare de plantene vi ønsker i hagen som trives i år. Ugress har også kjempet om plassen, noe som kan være en aldri så liten utfordring for en "hagegærn" hobbygartner med ønske om giftfri OG lettstelt hage, men det kan jeg jo kanskje ta opp i et senere blogginlegg....

Ha en fortsatt riktig fin dag!søndag 22. juni 2014

Livstegn fra sommerhagen


Til deg/dere som kanskje trodde at jeg hadde lagt ned bloggen min helt. Nei, men jeg må inrømme ukene har vært såpass aktiv at jeg rett og  slett ikke har hatt særlig fokus på den. Vi har vært litt på reisefot, samt at oppussingsarbeid hjemme har tatt mye tid. Det hjelper ikke særlig at jeg også har hatt noen travle uker på jobben.
Hagen i Sverige har derfor ikke hatt hovedfokus, men vi er alltid like glade og fornøyde når vi kommer bort dit denne sommeren, for nå føler jeg for første gang at plantene har begynt å etablere seg rundt om på eiendommen.
Det har vært en frodig og blomsterrik sommer hos oss så langt.
Jeg har akkurat kommet hjem fra en fin helg der borte og denne gangen er det iris som viser seg fra sin beste side.
Jeg tenkte derfor jeg skulle vise dere noen bilder fra elvebredden.
De som har gjort mest intrykk på meg så langt er Iris Germanica variantene jeg kjøpte fra "En Irismark i Spanien"
Jeg bestilte jo en mengde ulike løker fra dem i fjor høst.
Dessverre rotet det svenske fraktfirmaet noe helt utrolig med leveransen av dem, så jeg mottok dem jo langt over en måned etter at de hadde blitt sendt, noe som gjorde at veldig mange planter døde i løpet av vinteren. Jeg har likevel mange vakre planter å glede meg over denne sommeren. Den ene overgår den andre i skjønnhet slik jeg opplever det.
Hva synes dere?
Her kommer en liten billedkavalkade på irisblomstring denne helgen.
Ha en fortsatt riktig fin kveld!