Så kom de inn....

Snart er vi i midten av Oktober måned og dagene har blitt bemerkelsesverdig kortere enn i Juli. Med færre dagstimer synker også temperaturene, og  selv om vi ennå ikke har hatt nattefrost i svenskehagen, så er det likevel tid for å flytte våre såkalte "Middelhavsplanter" innendørs.
Nedenfor på vognen; Sitrontre, Nerium Oleander og Cycas Revoluta.


I år har vi bestemt oss for å kutte ned på antallet "inn/ut" planter ennå en gang. Noen av agaveplantene ble derfor forvist til den bitende, svenske vinterkulden utendørs. Jeg vet de går den sikre død i møte, men det blir rett og slett for mange planter å stelle med :-(

Nedenfor:
Noen av de utvalgte plantene som får komme inn: Appelsin, Laurbær, Oliven, Bougainvillea, Daddelpalme og Agave, foruten eføy.


Til høyre:
Et stammet Oliven "Olea Europaeum" har kommet inn i glassverandaen. Det sies at oliven trenger mye lys for å trives under vinterlagring. Jeg har hatt denne planten i mange år og om vinteren har den måtte klare seg uten annen belysning enn dagslyset den får gjennom vinduet. Hittil har det vært helt tilstrekkelig, men nå som treet har blitt så stort bør jeg kanskje montere en lysstoffrørs lampe midlertidig.


Nedenfor:
To Rex begonia (keiser begonia på norsk?) har også fått komme innendørs denne høsten. Er det noen av dere som har erfaring med å oppbevare disse inne over vinteren? Det blir første gang for meg, så her er jeg på usikker grunn.


Nedenfor:
Selv etter at jeg har utelatt noen planter for vinteroppbevaring innendørs, så er glassverandaen temmelig full. Jeg må nok tynne enda mer ut til neste sesong!

Hvordan er det med dere? Har dere satt i gang med vinterforberedelser i hagen?

Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

 1. Hei Stein.
  Ja, flyttesjauen om høsten kommer vi ikke utenom. Vi har også holdt på med det i dag, og vårt isolerte rom på uthuset begynner å bli ganske fult. Takk for hyggelig kommentar på vår blogg nå i dag.Ja, vi står på. Dere ligger jo ikke akkurat på latsiden selv heller, og det blir jo skikkelig innholdsrikt og idyllisk. Vi har veldig lyst til å komme innom og se en gang. Vi liker å kjøre tur i vakre omgivelser i vår åpne Mazda MX5 (se innlegg: Med toppløs kjæreste... 8.okt.2014), og så på kartet og tenkte at det kanskje kunne bli en fin tur å kjøre langs vassdraget der dere dere holder til, Klarelven. Det starter jo helt oppe ved Trysil/ Femund-området i Norge, og går gjennom Sverige, forbi deres sted, og ned til Karlstad. Og så kunne vi kjøre langs Väneren og hjem - kanskje neste sommer. Hva tror du? Har dere kjørt der, og har du noen gode tips ? Det går for øvrig greit å komme innom her hos oss uavhengig av de dagene vi har åpen hage hvis dere har lyst og anledning.
  Hilsen Lars

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin og Lars.
   Takk for hyggelig tilbakemelding :-D
   Det hadde vært veldig hyggelig å komme innom deres hage en gang. Kanskje til sommeren?

   Dere er også hjertelig velkomne om dere planlegger en tur langs Klarälven og/eller Värmland. Hagen er jo på hytten/torpet, så vi er der ikke alltid, men vi kan jo kanskje avtale nærmere så vi er sikre på å være i Sverige da :-)
   Jeg har spøkt med tanken på å melde meg på "Tusen Trädgårdar" som kommer til å gå av stabelen 3 Juli 2016, men så er det dette med at jeg føler hagen stort sett består av halvferdige prosjekter... så jeg får se om jeg våger.
   Når det gjelder besøkshager i området, så synes jeg Rottneros i Sunne kan være verdt å få med seg. Der er "Trädgårdsmässa" i parken 23-24 Mai, "Sunne Hem och Trädgårdsmässa" den 4-5 Juni, samt "Parkfest" den 11-12 Juli.
   Ha en fortsatt riktig fin dag :-D

   Slett
 2. Hei! Jeg har bare tre planter i år som må inn, for det er en jobb med det også. Skjønner dere velger færre planter som må flyttes, men lett kan det ikke ha vært? Det er noe med omsorg for planter som slår inn nå på høsten. Vurdert å gi de bort?
  Veldig vakkert ved elven til dere! Ønsker deg en flott høstdag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine. takk for hyggelig svar :-)
   Ja, du har rett. Det er ikke så lett å la plantene dø om vinteren. Jeg skulle gjerne gitt bort plantene, men det er ikke så lett å få til siden hagen ligger i Sverige. I fjor spurte jeg på bloggen om noen ville ha noen, men ingen tok kontakt ;-)
   Om du eller noen andre som leser dette har lyst på en plante eller to kan vi kanskje arrangere det, men da må du/dere jo komme til Värmland i Sverige for å hente dem- og de er ganske store...
   Ha en fortsatt riktig fin dag :-)
   Stein

   Slett
 3. Så heldig du er som klarer å overvintre oliventreet. Ikke så veldig mange vinterforberedelser her ennå, men måtte flytte pelargoniaene til et mer beskyttet sted etter at det var rim på bilen i går.
  Hilsen ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Ja, det har heldigvis gått fint hittil, men jeg må ærlig inrømme jeg synes det kan være slitsomt noen ganger, for så lenge vi har planter til oppbevaring i glassverandaen, så må vi jo reise over med jevne mellomrom for å vanne dem. Ja, nå er definitivt frostnettene begynt å banke på døren over store deler av Norge, så det var nok lurt å flytte pelargoniaene til et mer beskyttet sted. Jeg har flere ganger forsøkt å overvintre pelargoniene mørkt i kjelleren, men aldri lykkes. Oppbevarer du dem lyst?
   Stein

   Slett
 4. Hei! Må si du har det fint i hagen når du tar deg råd til å ikke redde alle inn for vinteren :) Det betyr vel bare at du har tatt til fornuft, eller kommer du til å fylle på med nye planter og andre sorter når katalogene kommer? :) Likte bildet med trallen - ut på tur, aldri sur :) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille. Ja, jeg har nok etter hvert tatt til fornuft, så jeg skal vokte meg vel for å kjøpe flere "ut og inn" planter i fremtiden. Det blir for mye jobb. Veldig synd, for jeg skulle gjerne hatt dahlia, ananasliljer og mye annet i hagen.
   Ønsker deg en riktig god helg i retur :-)
   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg