Elvehagen før ferien tar til.

For noen år siden kjøpte jeg et par revebjeller (Digitalis Purpurea) til hagen min. En hvit og en rosa. En av dem ble plantet ved elvebredden- i min såkalte "Elvehage". Der har den tydeligvis trivdes, for i fjor så jeg den hadde blitt mor til mye avkom rundt om langs bredden. Jeg liker jo revebjeller godt- og i år har jeg virkelig rikelig av dem! Jeg kommer nok til å luke og omplassere en del av nytt avkom slik at de heller strekker seg opp foran skogen i bakgrunnen, men det er jo fint med noen rake, fine spir som strekker seg mot himmelen langs elvebredden også. Jeg må bare være flinkere til å luke ugress før de setter i gang veksten for fullt. Det rakk jeg ikke i år....

I fjor brukte jeg mye tid på å dekke jordbunnen i deler av elvehagen med tykke lag papp og svarte plastsekker for å få kontroll over usedvanlig høyt og uregjerlig gress, bringebærkratt og kjempespringfrø. Oppå dette la jeg et tynt lag jord. Tanken er at jeg etter hvert skal fylle et lag sand og fin grus oppå dette. Tror du ikke både gress og bringebærbusker har begynt å strekke sine røtter oppå plastsekklaget og allerede krever luking? Med andre ord- et prosjekt jeg må se litt nærmere på i ferien.


Jeg har brukt mange planter med bunndekkende egenskaper langs elvehagen. Tanken var at de skulle virke som tuer av liv i et sandfylt "ørkenlandskap". Jeg er nok et stykke unna den realisasjonen, for et uregjerlig område med gress og ugress gir ikke mye ørkenfølelse... ;-)
På bildet til venstre skal det være en samplanting av Heuchera "Caramel" og "Tiramisu". (En blir jo nesten sulten av slike navn...)


Bildet nedenfor:
Mine sørgepil: Salix "Alba Tristis" vokser seg stadig større etter rådyrangrepene første vinteren. Nå er de rundt 3 meter høye. Likevel troner de så vidt over gress og bringebærkratt jeg ønsker å få fjernet i løpet av sommeren. For å gjøre det litt mindre enkelt for meg plantet jeg, full av optimisme, mange stauder, som dagliljer, hosta, akeleier, primula, dvergrhododendron og mange løkvekster når jeg trodde jeg hadde fått kontroll over ugresset. Jeg kan altså ikke finne frem en ljå og kutte det hele ned.

Innimellom prydplanter og ugress blomstrer allium og iris for tiden, rundt en måned senere enn i fjor. Jeg antar det skyldes en kombinasjon av kjølig sommer. Jeg synes ikke det gjør så mye, for de neste ukene vil jeg jo ha mye mer tid å sette pris på dem!


Jeg regner altså med at jeg kommer til å tilbringe en del tid på knærne i "elvehagen" denne sommeren, men luking er jo en både sunn og trivelig jobb... - og som du ser av bildene; Det er rikelig å luke i denne delen av hagen i år!


Ha en fortsatt riktig fin dag!


Kommentarer

 1. Helt nydelig med revebjeller mot elven!
  Hu, ja ugress og bringebærkratt finner fram... Driver jo på litt av samme måte selv, med å kombinere natur og kultur på naturdelen av tomten. Evig kamp med å skille de som får lov å være der fra de som ikke får...

  SvarSlett
 2. for en koselig hage :) luking blir man jo aldri ferdig med.. Tanken min å er å plante så tett at jeg slipper luking, men det tar litt tid ;)

  Revebjeller er jo så fine! Har enda til gode å få de til jeg da.. :(

  SvarSlett
 3. Det er ikke lett å hole ugresset på avstand, men revebjellene ser vakre ut mot bakgrunnen av vann og skog.

  SvarSlett
 4. Det det som vanligt mycket fint ut hos dej!! ståtliga Digitalis
  Ha en fortsatt fin sommar
  Mariana

  SvarSlett
 5. For en flott elvehage, det høres ut som et fantastisk prosjekt.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg