Blomstring i vår spanske hage...

Denne gangen må jeg være ærlig og inrømme at hagen ikke har hatt hovedfokus. Vi bestemte oss nemlig for å nyte sol, varme og ferie ved å slappe av og simpelthen nyte noen avslappende dager ved Middelhavet. Det har vært fantastisk herlig! 


Det betyr ikke at jeg ikke også har stelt litt i beder og krukker rundt om på eiendommen. Til tross for at spanskekysten nå har vært gjennom sin verste tørkevinter på 50 år, så er vi veldig fornøyd med hvor godt plantene våre har klart seg.

Jeg tror det delvis skyldes at vi har bygget en "ramme" av grønne vegger i utkantene og bakkanten av hagen. Der har vi benyttet planter som virker grønne og frodige i ekstremtørke. Carob treet til venstre for "dama vår" er en slik plante. Det kan vokse i ørkenlandskap. Det frembringer mørkebrune "ertebelger" om høsten. Disse er søte og veldig gode på smak og selges ofte i helsekostbutikker som "sunn sjokolade". Pelargonia og Oleander benyttes i forkant av mine "grønne vegger" siden de frembringer et overdådig blomsterflor stort sett hele sommeren. Men Mars måned regnes som en "grønn måned" siden disse plantene stort sett er breddfulle av knopper som ennå ikke har kommet i blomst.
Joda- pelargonia blomstrer stort sett hele året- og gjør det også på vår eiendom, men det er først om en måneds tid og utover at de vil vise seg fra sin beste side! Her blomstrer noen som står litt mer skyggefullt og derfor har hatt tilstrekkelig med fuktighet til at de har kunnet frembringe blomster også denne ekstremt tørre vinteren/våren!


Januar til Mars måned pleier vanligvis å regnes som "regntid" i Spania. Ikke slik at det regner så mye normale år heller, men såpass mye at grunnvannet kan samle opp et nytt forråd til å takle den tørre årstiden som ligger foran oss.
Vi mistet blant annet mitt kjære Acasia tre denne vinteren. Disse er egentlig ekstremt tørketålende og pleier å være fullstendig dekket av gule "Pompong blomster" på denne årstiden, men vårt tørket ihjel. Vi har derfor kjøpt et par erstatningsplanter i år. Blant annet dette fullvoksne appelsintreet. Det ble plassert der acasiatreet hadde stått.


Appelsinene på dette treet er noe av det beste jeg har smakt. Ekstremt smakfulle, søte og fulle av saft, så jeg håper virkelig det klarer å etablere seg denne sommeren!
Våren er forresten en tid når sukkulenter og kaktuser blomstrer - og det har vi rikelig av på eiendommen. De fleste har blomstret av for lengst. Kaktusplanter begynner nemlig å blomstre i Januar. Men vi har likevel rikelig med kaktus og sukkulentblomster disse ukene også. Det fine med kaktus og sukkulenter i Spania er at en kan ha dem i krukker og kar stort sett over alt. Det virker ikke som de fleste av dem har noen som helst problemer med ekstremtørke!


Nedenfor:
Denne busken er ny for året. Den er veldig vanlig i våre naboers hager og blir etter hvert til blomstrende trær. Min er ikke mer enn en meter høy, men om en 8-10 år har nok også denne blitt et fint, lite tre- om det klarer å leve gjennom sin første sommer da...


Til venstre:
Jeg har nok nevnt det noen ganger før, men om vi liker smaken på en frukt pleier vi å stikke steinen ned i et bed eller en potte. Derfor vokser det opp ukjente busker og trær de fleste steder på eiendommen vår. Først når de bærer frukter finner vi ut hva de ulike typene er. Dette vet jeg derimot temmelig sikkert er en avocado plante. De finnes i mange bed. Jeg liker nemlig avocado veldig godt - og de trives tydelig godt i våre bed...  ;-) Det tar nok fortsatt mange år før noen av dem kommer til å bære frukter, men bladverket er jo vakkert det også!?

Nedenfor:
Denne busken vil nok mange nordiske hageeiere også dra kjensel på siden den finnes i mange av våre nordiske hager også. Dette er en Chaneomeles Japonica. Jeg har en i skråningen i Sverige, og når vi så den til salgs i et Spansk hagesenter tenkte vi at det kunne være morsomt å ha den her nede også. :-)Ha en fortsatt riktig fin dag! 
Kommentarer

 1. Nå har jeg sett gjennom innleggene du har skrevet fra Spania denne gangen. Jeg er virkelig imponert over hvor grønt og frodig det er hos dere på tross av den tørre vinteren. Det er tydelig at dere har knekket koden og funnet riktige planter. Planter som trives, blomstrer og setter frukt med forholdsvis lite stell.
  Tenker det har vært godt med en ferie i varmen, og at dere kommer hjem med fulladete batterier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Ja, det har vært en liten vitamininnsprøytning å kunne ha ferie nå. Vi hadde hatt en ganske hektisk vinter i år og det var deilig å oppleve sol og varme som ikke var for sterk :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 2. Jag vill också ha en trädgård i Spanien, så underbart det ser ut! Som vanligt! Men torkan låter ju inte bra, men man får väl anpassa sig.
  Ha det bra!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Katarina.
   Takk for hyggelig kommentar. Jeg skulle jo gjerne vært mye mer i Spania, men så var det dette med tiden. Ja, jeg tror vi får satse på å vinne noen millioner i lotto, så kan du kjøpe en trädgård i Spania og jeg kan kanskje kjøpe et vanningssystem her nede ;-)
   Ha en fortsattt fin dag
   Stein

   Slett
 3. Svar
  1. Hei Anne Karin. Hyggelig å høre fra deg!
   Takk for meldingen. Ha en fortsatt riktig fin dag - og lykke til i ny jobb! :-D

   Slett
 4. Hei Stein, jeg er journalist i Hytteliv og skal skrive om brygger. Vill gjerne ha kontakt med deg ang. bryggen du har bygget i Sverige. Flott om du kontakter meg på oivind.lie@egmonthm.no

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg