Blikkfang!

Når jeg bestemte meg for å lage en woodland hage i min overgrodde skogsdel av hagen hadde jeg egentlig ikke så mange formeninger om HVORDAN den skulle utformes. Tanken var at skogsveier og stier skulle få gro frem der det ble mest naturlig å vandre.
På mange måter fungerte denne teknikken, men det viste seg jo også, at jeg noen ganger MÅTTE lage flere snarveier gjennom nyetablerte bed etter hvert som jeg jobbet meg lenger inn i skogen. Noe annet ville blir for tungvint, så planter ble flyttet og nye stier oppsto.

De to siste helgene jeg har tilbragt i vår svenske hage, har jeg blant annet jobbet en god del i skogen. Det er utrolig hvor store mengder løv en skogsbunn kan fylles med. jeg lar det med glede bli liggende som beskyttelse i bedene, men på stiene og skogsveiene blir det effektivt raket opp og brukt andre steder. Jeg inbiller meg nemligdet vil være lettere å holde gangveiene ugressfrie i fremtiden om jeg fjerner slikt med det samme.
Når en holder på slik i en ganske så naken skog så har jeg blitt smertelig oppmerksom på viktigheten av hagedesigneres fokus på "Point de Vue" eller "blikkfang" som jeg vil oversette det til på norsk.For de fleste designere blir "blikkfang" bevisst benyttet som rettesnor når en hage skal utformes. Tanken er at
et element vil få tilskuerens blikk til å dras i en retning som fremheves i hagen. Se på bildet ovenfor. Det har jeg en gang knipset i Ramme gård på Hvidsten. Statuen mellom søylebøkene får mitt blikk til å fokusere på nettopp denne delen av eiendommen. jeg får lyst å gå dit bort for å undersøke mer av denne hagen!

Se på bildet nedenfor. Det er tatt fra min egen woodland hage nå i vinter. Ikke mye som får meg til å ville gå bortover dissse stiene for å undersøke hva som befinner seg i denne delen av den.. ;-)

Jeg har derfor bestemt meg for å fokusere mye mer på nettopp blikkfang nå i fremtiden. Joda- enkelt å si, men kanskje ikke så lett å utføre.
For oss med litt mer vanlige hager vil det jo virke litt "over the top" om en romersk statue i full størrelse ble plassert i en ende- og et gresk tempel tronet i den andre....?
Så hva med oss?


Jeg har samlet inn en mengde bilder til inspirasjon i min vandring rundt i bloggland. De har gitt meg mange ideer om hva jeg selv kan utrette og benytte. Jeg skulle jo gjerne vist dere disse bildene her, men problemet er at jeg ikke selv er fotograf av dem - og jeg har ikke laget noe system som får meg til å huske hvor på nettet bildene opprinnelig ble funnet.
Jeg får derfor heller prøve å bruke fantasien og forklare noen av mine ideer. Se på bildet nedenfor:
Hva med et morsomt hageskjul i enden av denne veien? Et skjul med litt overdrevent skjeve proposjoner, - noe á la "Madam Mims" hytte i Disneys tegneserier?  - eller kanskje en stor figur av et eller annet slag?


Eller på bildet nedenfor; fjerne de to trærne i midten og erstatte dem med en gammeldags hagebenk som står vendt mot vannet? Rundt benken bør jeg kanskje anlegge et bed med fargerike planter?
Hva sier dere? Har dere noen tanker og ideer om "Point de Vues" i deres hager?


Ha en forsatt riktig fin kveld! 


Kommentarer

 1. Elsker ideen om et "tegneserieskur" og hva med en overdimensjonert ramme mellom de to trærne ved vannet. Rammen kan lages ved å "skjøte" profilerte lister, slik at du får en god bredde. Fester du det på trærne vil rammen heves etter som tiden går og motivet vil jo da endres. Eller fest det med jern i bakken der hvor du vil "fange" motiver. Man kan jo holde det i nøkterne farger og det blir da litt mer nordisk. Gleder meg til å se resultatene. Ja til mer lek i norske/svenske hager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ymmeli.
   Mange takk for kommentaren - og for ideen om en overdimensjonert ramme! Den tror jeg sannelig jeg skal planlegge litt nærmere! :-) Kanskje med en benk i forbindelse med denne så en blir sittende og se på vannet gjennom innramming!? :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Woodlandet ditt blir så lekkert! Moro å fölge med på dette prosjektet!

  Det der med blikkfang er ikke det letteste, men det er fint når man får det til. Jeg synes idèen med en benk var veldig fin.

  En blogg som jeg får mye woodland-inspirasjon fra er denne, http://teckenbergblogg.besokstradgardar.se/#home. Kan anbefales om du vil ha enda litt mer inspirasjon:-)

  Lykke til videre med prosjektet ditt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora.
   Mange takk for hyggelig kommentar! Og ikke minst for bloggforslaget. Jeg setter alltid pris på å finne flere blogger om woodland haging i norden, for det blir jo veldig mye prøving og feiling for en nybegynner som meg. Da er det fint å lese andres erfaringer så jeg kanskje kan lære av både feilskjær og suksesser! :-D
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Visst är det trevligt med blickfång!
  Om jag var du skulle jag se till att blickfången kommer upp en bit från marken och att dom inte är för små.
  En skev byggnad som du beskriver skulle också passa.
  Ska bli kul att se vad du hittar på.
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana. Mange takk for hyggelig hilsen og tips! Ja, jeg er enig med deg i at jeg må få blikkfangene opp en bit fra marken - og at de ikke kan være så små. Jeg har faktisk noen ideer klare etter hvert... Gleder meg å ta til på dise når været blir mildere!
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Byggverk i pil , lavo, gapahuk, tunnel passer så fint i skogshagen, naturlig og levende. Pil er samtidig så lett å strukturere slik at det det skiller seg ut fra den naturlige vegetasjonen. Hvis du går inn på bloggen min å søker på pilhytte er det et eksempel fra en barnehage... Jeg tror vannet i seg selv vil være et naturlig sted man trekkes mot. her ser jeg for meg en platting med halvtak med plass til fiskeredskaper , tønner, et par gode stoler . Kanskje en gammel mosegrodde trepram. Madam Mim huset høres eventyrlig ut. Kanskje det lille naustet Kan få en slik utforming. Et hus som illuderer en gammel mølle passer også i vannkanten. Nei nå løper fantasien av med meg. Gleder meg til å se hva du kommer framt til... Jeg har også et innlegg om gamle hus. Her er blant annet en ekte gammel mølle. Kanskje du kan inspireres??

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei November-Symra. Takk for gode forslag :-) Pilehytte og gammel mølle kan så avgjort være aktuelle ideer! :-D
   Jeg har et bilde av noe slikt hvor vannet kommer ut av husveggen. Jeg planlegger jo en litt stor dam ved skogens begynnelse, så en mølle der kunne vært både annerledes og litt tøft- om proporsjonene ikke blir helt feil ;-)
   Jeg var inne på bloggen din og sjekket ut pilehytten og de gamle bygningene ++. Kjempefine!
   Ha en fortsatt riktig fin dag.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg