6 uker uten vann!

Jeg har hatt det veldig travelt i det siste, noe som har gjort at vi ikke har hatt tid til å besøke feriestedet vårt i Sverige.6 uker hadde faktisk gått siden vi var der borte sist, så denne helgen klarte jeg ikke å holde meg lenger. Jeg måtte reise over for å se hvordan plantene som står inne til overvintring hadde klart seg.
Vindusplantene er det, som du ser ingen problemer med! Neste blogginlegg skal jeg avsløre "hemmeligheten" til hvordan jeg får mine potteplanter til å klare seg like friske og fine i periodene jeg er bortreist (Hint- de er IKKE kunstige) ;-)Huset holder ikke mer enn 8-10 grader og jeg har satt opp mye ekstra lys, så stort sett går det veldig fint. Mitt største problem er VANNING! For å forhindre vannskader i tilfelle frostsprengning har jeg ikke noe automatisk vannesystem på planterommet. Nå trenger heldigvis ikke planter så mye fuktighet når temperaturene er lave, men jeg har likevel hjertet i halsen når jeg har vært borte fra dem over lengre tid.
Stort sett går det veldig fint, men denne gangen var mitt vakre appelsintre skikkelig skadet - ja, kanskje dødt! :-(
Forrige gang jeg jeg var der borte var det i full blomst med mellom 30-40 knopper. Denne gangen var løvet så tørt at det knitret i enkelte blader når jeg tok i dem. Alle plantene som står i vanlige potter hadde klart tørkeperioden veldig bra. Appelsintreet står derimot i terrakotta - altså noen skikkelige drittpotter for oss som ikke kan stelle plantene til daglig! :-(
Over til høyre: Stammen og kvistene er friskt grønne, men bladverket var omtrent helt dødt. Planten ble selvfølgelig gjennomvannet og nå kommer jeg til å reise mye oftere over i månedene som kommer, men har treet noen sjanser for å få nytt bladverk?

Laurbærtreet står i en selvvanningspotte. Den formelig strutter denne vinteren!
Nedenfor. Mine to oliventrær står i terrakotta, men takler tørke langt bedre enn citrustreet. Bildet nedenfor er av det største oliventreet. Det har faktisk vokst en del i vinter og er nå rundt 2 meter høyt!
Kanskje ikke så veldig tett i kronen, men den vokser seg nok fyldigere etter at jeg har trimmet den til våren.

Bildet til høyre:
Kanariapalmen og min Cycas Revoluta har taklet vinteren veldig bra i år også.
Jeg kommer nok til å benytte vaskerommet i Sverige som planterom i fremtiden også! Det har vært mye lettere å holde riktig temperatur der siden det ligger nordvendt. Dessuten er det mye mindre enn rommet jeg benyttet i fjor, noe som betyr at det er rimeligere å varme opp. Lysstoffrør har skaffet tilstrekkelig med lys gjennom vinteren.
Til høyre.
Jeg tok bare en av mine opuntia innendørs denne vinteren. De andre er nok døde, men det hadde jeg egentlig regnet med. Disse kaktusene vokser veldig fort og ville fylt planterommet ganske raskt om jeg skulle ta vare på dem alle.
Egentlig er denne typen kaktus full av pigger, men jeg bruker, blant annet en ullklut jeg børster dem bort med en gang i blant. Mine store opuntia kaktuser er derfor glatte og lette å omgås! :-)Ha en fortsatt fin kveld!

Kommentarer

 1. Et innlegg jeg ble veldig nysgjerrig på :)
  Mine planter må også klare seg selv i perioder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Martin. Jeg bruker flere metoder for å få plantene til å klare seg selv i lengre perioder av gangen. Jeg lover å skrive om dem i neste blogginlegg :-)

   Slett
 2. Helt otroligt att dom klarar 6 veckor utan vatten, berätta hur är du snäll. Jag är annars en fan av lerkrukor men dom torkar fortare det vet jag. Hoppas citronträdet tar sig igen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mia!
   Ja, seks uker er nok alt for lenge uten tilsyn! Heldigvis gikk det fint for alle plantene untatt citrustreet denne gangen, men jeg tror en måned får være maks de får stå uten tilsyn heretter ;-)
   Ha en fortsatt fin uke!

   Slett
 3. Synd med appelsintreet. Men jeg tror det vil skyte på nytt såfremt tørken ikke har ødelagt sevjelaget i stammen - skrap med neglen og sjekk om det er frisk grønnfarge under barken. Fra tid til annen snauer appelsinbøndene her sine trær - ikke en kvist igjen. Likevel skyter de på nytt fra stammene. Du burde kanskje la appelsintreet få selvvanningspotta. Laurbær tåler mye mer tørke siden det er en ekte middelhavsvekst i motsetning til appelsintrær som er innført fra fuktige strøk i Asia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Orchis!
   Du har nok helt rett i at det er citrustreet som bør få selvvanningspotte i fremtiden! Jeg har jo merket meg at mine appelsintrær sliter med tørke de første årene i hagen vår i Spania også. De trærne som hangler seg gjennom sine første somre uten vann er som oftest små og karrige noen år før de plutselig skyter fart og blir frodige. Antagelig fordi de først da har klart å få røttene dypt nok ned i jorden til å finne konstant fuktighet!
   Citrustreet mitt i Sverige er veldig friskt og grønt under barken, både i stammen og ut i de tynneste kvistene, så jeg håper du har rett i at det kan ta seg opp igjen... Det var bare så synd at treet blomstret så veldig rikt til Jul, for nå å være helt vissent :-( Kun meg selv å klandre for dårlig stell, så jeg får takle et eventuelt tap.. ;-) Heldigvis blir slike trær stadig mer vanlig i handelen her nord, så jeg får spare til et nytt et... ;-)
   Ha en riktig fin uke!

   Slett
 4. Ja, det var veldig synd med appelsintreet ditt! Men at det var det eneste som fikk tørkeskader er jo nesten et mirakel. Håper at det kommer seg igjen. Ha en fin uke! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha. Ja, du har nok rett i at det nesten er et mirakel at ikke flere av plantene fikk tørkeskader :-D
   Dette er nok den lengste perioden jeg har latt dem klare seg alene og jeg håper det ikke gjentar seg :-)
   Ha en fin uke du også Marit.

   Slett
 5. Det går nok bra med Citrusen skal du se! Litt godt stell og lysere tider så er det nok frodig om ikke så lenge! I verste fall får du kjøpe nytt..

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Snuffeldyret :-D
   Jeg krysser fingrene og håper du har rett- Hvis ikke får jeg bare "bite i det sure eplet" og prøve igjen. - Men denne gangen skal jeg ha meg litt mer fornuftig potte! ;-)
   Ha en fortsatt fin uke!
   Stein

   Slett
 6. Jag tror du får igång citrusen igen!
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg du har rett Mariana :-D Det var blitt så stort og frodig nå, så det vil være synd å miste det.
   Ha en fortsatt riktig fin uke!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg