Hvordan forme vårt Woodland...

Jeg er den første til å inrømme at jeg langt fra ser på meg selv som en veldig kunnskapsrik hagemann, men jeg tror jeg ikke gir opp så lett, så litt etter litt prøver jeg å omgjøre skogen min til en Woodland hage. Det første skrittet er å beskjære trær og kratt slik at en kan bevege seg innover i skogen. Jeg fjerner ingen store trær på dette tidspunktet. På denne måten blir skogsveiene naturlig formet etter landskapet de befinner seg i.





Neste skritt er å bruke en rive for å fjerne kvister og løv fra veien som nå har formet seg naturlig.
Som du ser på bildet til venstre er det snakk om store mengder kvister. Etter hvert som jeg rydder opp disse blir de omgjort til flis i kompostkvernen. jeg legger den i et ganske tykt lag der veien skal gå.
En del større greiner blir lagt langs veien. De former et naturlig "rekkverk" og viser meg hvor veien går. Dette er en stor fordel siden jeg har plantet mye frøplanter som ellers lett kunne blitt trakket ned før de har rukket å vokse seg store.


Etter hvert som jeg jobber meg innover i skogen blir det nødvendig å lage naturlige "veikryss" Tanken er jo at skogen skal bestå av en mengde naturlige "øyer" med grupper av trær, woodland planter og bunndekkere. Mellom disse øyene skal et nettverk av store og små skogsveier slynge seg, krysse hverandre, forsvinne bak et buskas, eller åpne seg i små enger og lysninger. Nedenfor ser du hvordan jeg har begynt å forme slike krysningsveier. På dette bildet har jeg ennå ikke ryddet opp i virvaret av kvister som dekker bakken.

Nedenfor et nærbilde av hvordan jeg lager "rekkverk av grener langs mine skogsveier. Jeg kommer etter hvert å fylle på et lag med jord blandet med hestegjødsel langs disse rekkverkene. Nærmest disse skal bunndekkerne og småplanter få vokse. Litt lenger innenfor kommer større planter og busker til å befinne seg.


Siden jeg ikke bor på vårt feriested kan jeg desverre ikke si at min Woodland hage vokser frem særlig raskt, men litt foranding kan jeg faktisk se siden jeg påbegynte det hele i fjor. Nå gleder jeg meg veldig til å reise tilbake til Sverige for å se hvordan det går med alle plantene som vokser i min lille skog. Om du ser nøye etter får du kanskje øye på en god del planter som spirer opp langs veien. Alle disse bildene ble tatt første helgen i Mai, så ting har nok forandret seg veldig mye siden da!

Kommentarer

  1. Jeg liker framgangsmåten din og tror det vil bli en veldig vakker og naturlig "villhage".

    Og så virker det så organisk, på den måten du lar det vokse fram. Jeg innbiller meg at stiene ikke blir "fastlagte" før du har gått der noen ganger...

    Du burde forøvrig anskaffe deg Hylomecon japonica - den er rådyrsikker, trives i halvskygge og noe tyngre jord (jeg innbiller emg at du har det?) og er aldeles nydelig i mai. Sett den gjerne sammen med ruteliljer. (Det har jeg gjort og det er aldeles nydelig.)

    Se bilde av den japanske valmuen hos hajal: http://1.bp.blogspot.com/_ZGAH9dSpC5M/TA86Qj2tsJI/AAAAAAAABdc/VLFfj1q8sRc/s1600/Blomstring+1.+Juni+2010+050.JPG

    SvarSlett
  2. Hei SMGJ. Takk for veldig hyggelig kommentar :-)
    Du har helt rett i at stiene ikke blir fastlagte med det første. Etter hvert som jeg rydder oppdager jeg fort andre måter de heller bør bevege seg. Som oftest gir disse "skogsveiene seg nesten selv siden trærne har mye de skulle sagt. Hvis det er et fint tre jeg vet jeg skal beholde legger jeg stien utenom. Ellers finner jeg som oftest motorsagen frem ganske fort og fjerner det jeg likevel ikke ønsker. Fordelen er jo da at jeg får mer lys inn i skogen min.
    Takk for tipset om Hylomecon Japonica. Ser det er enda en "must have" plante jeg gjerne samplanter med iris i bakgrunnen, narcisser som naboer og gjerne ruteliljer også!
    PS: Nei, jorden min er en blanding av fin sand og jord formet av blad og planterester gjennom årenes løp siden skogen en gang var en sandstrand.
    Ha en riktig fin vårdag!

    SvarSlett
  3. Dersom det er sandjord kan det hende du må finne noe tyngre for den. Den trives i samme jord som juleroser, ruteliljer og fotblad...

    Fikk du forresten tak i ramsløk?

    SvarSlett
  4. Hei igjen SMGJ. Takk for god input! Ja, jeg mistenker at jeg må blande inn tyngre jord for dem, så jeg vurderer å kjøpe et billass med fet matjord og blande den med skogsjord sammen med hestegjødsel som jeg får fra naboen min som driver med hester. Hittil bruker jeg kugjødsel jord en kjøper i store sekker. 5 stk for 100.- kroner i nærmiljøet.
    Jeg fikk en stk ramsløk av Snuffeldyret i fjor og er veldig spent på å se om den har overlevd neste gang jeg kommer bort til Sverige :-)

    SvarSlett
  5. Jeg har forresten sluttet å kjøpe "jord" i kubikkmeter fordi det inneholder så mye ugress. Da er sekkejorda bedre.

    Ellers kjøper jeg kun ren varmkompost nå. Blander den heller med lokal jord slik at jeg slipper å få nye ugress... (Har allerede fått høymol og brennesle - trenger ikke mer "fremmedfolk".)

    Lykke til. Besøkshage om 5-6 år? ;)

    SvarSlett
  6. Takk for tipset. Sekker er jo dessuten mye lettere å bære med seg inn i skogen.. ;-)
    Ja, om du og/eller andre har lyst å besøke hagen en gang må dere bare rope ut så skal jeg sende adressen og sørge for å være tilstede. Da kan det i så fall være lurt å legge det til plantedagene på Rottneros park. http://www.rottnerospark.se/evenemang
    Rottneros ligger ikke så langt unna meg og er en vakker og inspirerende park :-)

    SvarSlett
  7. Så utrolig flott det blir!
    Jeg liker så godt kantene på stiene med disse tynne grenene!
    Kjøpe varmkompost? Hmmm hørtes intressant ut, vet du hvor man får kjøpt det?

    SvarSlett
  8. Et imponerende prosjekt! Det vokser og gror og former seg til, jeg ser stor og vakker fremgang fra du startet. Å lede skrittene videre innover i woodlandparken (ja, det må jo kunne kalles en park :)) på denne måten med kanting av grener, er så harmonisk og sjarrmerende i pakt med miljøet

    SvarSlett
  9. Hei Lin. Takk for kommentaren :-) Jeg er ikke sikker på om du mener hvor en kan kjøpe varmkompostbinge -eller det ferdige resultatet? Jeg regner med du kan kjøpe varmkompost på nærmeste gjenvinningsstasjon? I Sverige kan en kjøpe dette gjennom et "åkeri". I det minste i området hvor jeg holder til :-)
    Hei Ninni. Så hyggelig å se at du er innom! Jeg har savnet dine blogginlegg og koselige kommentarer på min og andres blogger! Lykke til med husjakt og jeg gleder meg til du begynner å blogge igjen. Det har alltid vært like inspirerende å lese dine blogginlegg!
    God helg ønskes dere begge, Lin og Ninni.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg