Bleier til hagen /Diapers for the garden

Moseplassen har for tiden en konkurranse som oppfordrer til å dele hagetips.
Her kommer mitt bidrag:
Som vi alle vet finnes der en voldsom mengde ulike hjelpemidler til hagearbeid til salgs i butikker og hagesentre. Noe er til uvurderlig hjelp. Andre ting kan vel lett klassifiseres som "kjekt å ha". Et av de hjelpemidlene jeg alltid må ha tilgjengelig når jeg jobber i hagen er BABY BLEIER! Min situasjon er jo en gang slik at mine hager ikke befinner seg der jeg bor, så jeg må hele tiden forsøke å finne på mer eller mindre vellykkede måter å holde jorden passe fuktig mens jeg er bortreist og derfor er bleier en fantastisk hjelp i den stadige kampen mot døde planter og tørke.



Fremgangsmåten er veldig enkel:
  • Kjøp en pakke med bleier. Prøv deg gjerne frem, for det er store kvalitetsforskjeller mellom de ulike merkene til salgs i butikken.
            
  • Uansett merke er fremgangsmåten min den samme: Fyll en bøtte med vann. Legg ønsket mengde bleier i bøtten. Husk at de sveller veldig! 6 bleier pleier vanligvis å fylle en hel bøtte.
  • Når bleiene har ligget en stund i vann (ca 30 minutter) vil de ha       Bildet over: Innholdet i bleiene minner veldig om snø å se på, men kjennes litt som gele.

    svelt opp slik at de ligner pølser i fasongen. Jeg tar da og skjærer et snitt i en av kortsidene på bleien og presser innholdet ut.
  • Jeg bekymrer meg ikke om ikke alt fyllet presses ut av bleien, for om jeg skal plante i en potte pleier jeg å brette resten av bleien ut og legge den i bunnen av potten. Dreneringen den skaper er helt perfekt og jeg fyller derfor ikke på med småstein eller lignende i pottebunnen, noe som betyr at den får mer plass til pottejord. (Materialet bleien er laget av er jo designet for å slippe vann lett gjennom så det kan absorberes av silikonet.)
  • Nå pleier jeg å fylle en ny bøtte halvveis med plantejord og mikse inn like mengder av "snøen" fra bleien, men det er jo opp til deg hvilket blandingsforhold du ønsker. Den blandete jorden blir så fylt i potter, eller blandet med eksisterende jord i bedet før jeg planter i denne.
  • Voila! Enklere kan det vel ikke gjøres?
  • I Spania har jeg en del planter i store potter som ikke kan pottes om. Der fyller jeg enkelt bare "snøen" på toppen av den eksisterende jorden, bruker en liten rive til å blande den med eksisterende jord, og fyller deretter et lag med jord over dette. Etter hvert som jeg vanner vil så "gelemassen" trekke seg ned i den gamle jorden og sørge for at den holder seg fuktig i mye lengre tid.       Bildet over: I eksisterende potter: Legg "snøen" rett på jorden, bland den med det øvre jordlaget
    og fyll deretter på et nytt, tynt jordlag. På bildet er jeg midt
     i prosessen og skal til å blande massen
    inn i det øvre jordlaget.
As we all know there are lots of different garden tools for sale in different shops and garden centers these days. For me, one of the most important ones are BABY DIAPERS due to the fact that my gardens are located far away from where I live most of the time. Draught will therefore always be a constant threat to my holiday gardens, so baby diapers is therefore a great aid in this constant battle!

Here is how I use them:
  • Buy a packet of baby diapers.
  • Fill a bucket of water and place the diapers in the water. No need to tear them up or anything.
    6 diapers usually fill a whole bucket when they have swallen up.
  • When the diapers have laid in the water for about 30 minutes they should be big and swallen. Now, take them out of the bucket, cut an insition at one of the short ends of the diaper and squeeze the contents out. Don´t mind if some of the stuffing is left in the diaper.                                                                Even though my holiday homes are left alone for months at a time,
                                                                                                      
    the plants seem to thrive. I believe this is partly due to my diaper treatmens.
  • Don´t throw away the diaper after squeezing out the contents. It is great to use this at the bottom of your pots or jars before adding soil. I have stopped using gravel in my pots, but lay this at the bottom since it is excellent to place over the drain holes. (Baby diapers are designed to let water easily run through the outer shell to be absorbed by the contents.)
  • Take a new bucket and fill it halfways with soil. Then add the contents from the diapers and stir so that it mixes well. I usually use 50% soil and 50% diaper in my pots, but I encourage you to test out your own mix.
  • Fill the ready soil in the pots, or into your flower beds and add your plants. Voila! you are done!
  • In Spain I have some big pots with existing soil and large plants difficult to remove. Here I add pure diaper contents on top of the existing soil and add a layer of new soil on top. Every time I water the plants, some of the diapers are sinking down into the existing soil making it more water preserving.

Metoden er jo perfekt på balkonger og terrasser, så selvfølgelig bruker jeg den på alle mine potter og balkongkasser her i Oslo også!
The method is of course also perfect for container gardeners, so of course I use it on all my pots and containers on the balcony of my city apartment as well!

Kommentarer

  1. Hmmmm, og jeg som endelig trodde jeg var ferdig med å kjøpe bleier..
    Takk for fremgangsmåten!

    SvarSlett
  2. Ha ha. Ja, når de store barna slutter å bruke bleier har vi jo fortsatt noen små der ute i hagen som aldri helt blir avvent ;-)
    Ha en fin vårdag og takk for kommentaren!

    SvarSlett
  3. Hei! Supert innlegg dette! Har hørt om bruk av bleier før, men ikke så detaljert. Har ikke minst sansen for å bruke vrengt bleie i bunn av krukker. Liker når ingenting går til spille :-) Har du noen formening om hvor lenge effekten vil vare, rekker det noe mer enn 1 sesong?

    SvarSlett
  4. Har forresten flyttet bloggen din til "1. divisjon" på Skyggebalkongen. Du har jo mange flotte innlegg om terrasse :-)

    SvarSlett
  5. Bleiefyll i pottene er jo rett og slett genialt for å begrense uttørkning, men å legge det rett på overflaten har jeg aldri sett noen gjøre før. Jeg hadde trodd det gav råteproblemer jeg, men det er jo i spania du gjør dette så der blir det kanskje andeledes?

    Takk for at du deler via hagetips-konkurransen :)

    SvarSlett
  6. Heisan ! Tok bleiene i bruk i pottene mine i fjor, og det fungerte bra. Men her kom jo fleire tips til korleis og takk skal du ha. Ha det godt.

    SvarSlett
  7. Hei Bille. Jeg regner med du tenker på fyllmassen om du bruker denne i store potter med etablerte planter som vanskeliggjør utskifting av jord? Det vet jeg faktisk ikke, for jeg pleier å fylle på med bleiemasse hvert halvår (hver gang jeg er i Spania.) I Norge bytter jeg all jord i potter og verandakasser hver vår. Sommerblomster pleier å utarme jorden veldig, så selv om du gjødsler jevnlig vil du nok merke at plantene ikke blomstrer så intenst i gjenbruksjord..

    SvarSlett
  8. Hei Anne.
    Bildet ovenfor viser bleiefyllet med det samme jeg har helt det på jordoverflaten i potten. Når jeg vanner planten forsvinner mesteparten av det ned i jorden. Dessuten fyller jeg på med frisk jord oppå det hele. Jeg har derfor ikke opplevd råteskader med denne metoden, hverken i Norge eller Spania :-)

    SvarSlett
  9. Jepp, mente i større krukker, bytter også ut all jord hver vår i vanlige krukker. Har prøvd og feilet med gjenbruk av jord, ja. Men tenkte nå også litt på å stappe bleiefyll ned i noen bergsprekker under et skrått og grunt bed som tørker fort ut. Der kan det m litt flaks bli verre å komme til hvis staudene breier seg. Får teste i noen krukker først.

    SvarSlett
  10. Men hvor gjør du av jorda med bleierester i? Det er jo ikke akkurat nedbrytbart vel?

    SvarSlett
  11. Jeg regner med at du mener fiberstoffet som holder bleiefyllet? Vel, om du er veeldig miljøvennlig kan du jo skylle det og bruke det i bunnen av potten ved bytte av jord. Jeg hadde nok kastet den i søpla etter hvert ;-)
    Fyllet som er i jorden vil jeg med glede bruke i hagen, for selv om effekten nok forsvinner etter hvert inbiller jeg meg denne jorden holder godt på fuktigheten i mange år. Dette er noe jeg bare har gjort i en 3-4 år, så hører gjerne fra andre som har mer erfaring på området. :-)

    SvarSlett
  12. Vilket fantastiskt bra tips!!! När barnbarnen kommer hem nästa gång skall jag sno en blöja!

    Mina allium blir också gula i bladtopparna, men jag tror inte det beror på frost, eftersom en del klarar sig länge utan att bli gula. Min teori var, att det berodde på torka, och att de behövde vatten. Har vattnat dem i år, men det har inte hjälp. Ack ja!!

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvarSlett
  13. super tips.. lurer bare på hva de tenker når jeg plustelig kjøper inn bleier igjen... er 18 år siden sist
    Men tipset skal jeg teste:-)

    SvarSlett
  14. Flott tips, och jag som har blöjor hemma nuförtiden... Måste nästan testa! Funderar också lite på det med vad man gör med jorden när man tömmer krukan, undrar om det är så miljövänligt? Men det blir ju inga mängder av det så...

    Ha en fin vecka och lycka till i tävlingen!

    SvarSlett
  15. Hei Timjanoakleja. Takk for hilsenen :-)
    Når det gjelder jorden i krukkene tror jeg det er litt forvirring ute og går? Bleiefyllet som jeg blander i jorden vil jeg med glede bruke i min trädgård når jeg tømmer krukken! Det er giftfritt og tilfører jorden fuktighet. Det som har vært diskutert her er selve "fiberduk- stoffet" som omgir bleiefyllet. Dette er omtrent samme type stoff som en bruker å pakke inn busker med og det er vanskelig oppløselig i naturen, men det tilfører ikke jorden noen form for gifter.
    Ha en fortsatt riktig fin kveld :-D

    SvarSlett
  16. Super godt tips...:-o)

    Hej fra Lisbeth

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg