Heggen blomstrer! - "Prunus Padus"

Hegg er vel det treet vi har aller mest av på eiendommen i Sverige, noe jeg virkelig setter stor pris på. Det virker ikke som om disse trærne pleier å være særlig høyt verdsatt, hverken i parker eller hager, men for meg er de usedvanlig vakre trær!
I disse dager blomstrer de med et rikt flor - og den søte, jasminlike duften kan kjennes på lang avstand!

Ifølge gammel folketro ble heggen sett på som et spådomstre. Om treet bar rikt med blomster ville det bli et godt år med mye bær i skogen.
Blomstret rognen like etter hegg, så kunne en kunne høste kornet tidlig det året. I så fall har vi en fin sommer å se frem til, for heggen er usedvanlig riktblomstrende nå- og det ser jammen ut til at rognen også kommer til å blomstre hvert øyeblikk...!

Hegg ble dessuten plantet fordi den hadde følgende egenskap. Den skulle holde tyver borte! Jeg vet ikke om det stemmer, men i så fall bør vi jo være særdeles trygge siden vi har noen hundre heggetrær på eiendommen..... ;-)
I gamle dager var det mange steder vanlig å legge bark av hegg på dørstokken, siden dette skulle forhindre pest. Treet har også vært flittig brukt i folkemedisin. Avkok av barken ble benyttet mot lidelser som gikt, hevelser, brannsår og sår som ikke ville gro.

På engelsk kalles hegg for "Bird Cherries", simpelthen fordi den er i slekt med kirsebærtreet. Fruktene på hegg er spiselige og i Russland og mange andre østeuropeiske land benyttes de til safting og sylting.
Vi her i Norden har aldri hatt tradisjon for dette. Bærene oppleves bitre og derfor ikke særlig gode. Til gjengjeld setter fuglene stor pris på dem her på våre breddegrader. De spiser både bær og kjerner, så på den måten spres planten lett.


Bildene ovenfor er tatt på eiendommen her i Sverige nå i dag. Desverre har vi opplevd at den hersens heggspinnmøllen har angrepet trærne vårt jevnlig de siste årene. Bladene blir da totalt oppspist av sommerfugllarvene som angriper trærne i hundretusen tall! De spiser opp samtlige blader og spinner silkenett som de kler inn trærne fullstendig i. Jeg har derfor vært veldig ivrig etter å søke spor på om de har kommet tilbake i år - OG DET HAR DE!!!
Du kan se de små larvene (blålige på farge) på bildet nedenfor. De glupske små djevlene kommer raskt til å konsumere samtlige blader før de kler trærne inn i et "hvitt klede"  - Utrolig frustrerende!!
Hadde vi hatt lave trær ville jeg ikke nølt med å sprøyte dem, men det blir umulig når de er opp til 20 meter høye og vi har dem over hele skogen!!
Før syntes jeg det var flott å se hundrevis av hvite sommerfugler sverme rundt på eiendommen. Det synes jeg ennå, men nå ser jeg også på dem som glupske monstre jeg gjerne skulle tatt kverken på!!


Kommentarer

 1. Hegg er utrolig vakker, helt enig med deg! Den dufter også aldeles skjønt :) Artig å lese det du skriver, det er så interessant å lære om gamle holdepunkter både med vær og vekster. Da får vi god avling i kjøkkenhavene våre i år tydeligvis! Heggen skulle holde tyver borte altså? Kanskje fordi de ble så salige av duften at de ikke kom seg videre?

  Men den heggspinnmøllen er ikke like hyggelig. Æsj, så vemmlig at dere har dem så tett innpå dere. Det er vel ikke noe å gjøre med heller, annet enn å kappe trærne...

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke hegg i hagen selv, men på vei til jobb ser jeg fortsatt resultatet av et stort angrep av Heggspinnemøll for to år siden. Flere av trærne døde og står som brune spøkelser langs veien.

  SvarSlett
 3. Hegg minner meg om barndommen, der jeg plukket heggbær for foreldrene mine. De laget heggbærlikør av dem.

  Så synd at trærne dine blir ødelagt av heggspinnemøll..

  SvarSlett
 4. Ja, det er utrolig irriterende! Ikke så mye en kan gjøre heller. Vi har ikke mistet så mange trær ennå, men jeg regner det jo for mindre og mindre sannsynlig at skogen kommer til å overleve særlig mange flere angrep.. Jeg kommer til å bytte ut syke/ døde trær med andre sorter som kastanje, rogn, bjørk, lønn, hassel og valnøtt og se om et større mangfold etter hvert kan sørge for en sunnere skog, så får vi se om ting ikke bedrer seg etter hvert ;-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg