onsdag 31. oktober 2012

Vakker høsthelg!

Noe av det første vi gjorde når jeg vendte tilbake fra Spania var å dra over til vår svenske hage. Timingen kunne ikke vært mer perfekt, for dette var nok den siste, fine høsthelgen i år!?`
Solen skinte hele helgen. Løvet som dekket marken var tørt og fint, så hva var vel mer naturlig å samle det opp for å bruke det som beskyttelse rundt sarte roseføtter?
Det blir veldig mye løv på plenen med så mange trær vi har på eiendommen, så jeg klarte nok ikke å gjøre meg helt ferdig denne gangen!

 
Nedenfor.
Alle bed fikk et lag med høstløv. De busker og trær jeg er mest redd for ble også pakket inn i fiberduk. - Ikke så mye på grunn av frykt for frost, som det faktum at vi har veldig mange sultne rådyr som kommer på besøk om vinteren. Det virker som de har samme smak som jeg. Altså, de plantene setter mest pris på smaker tydeligvis best for rådyrene også! :-)


Engelen, som i sommer nesten var litt gjemt blant blomster og blad er nå plutselig alene der hun står. Sakte, men sikkert begynner hun å få en litt mindre hvit patina, selv om hun langt fra er så mosegrodd som jeg ønsker, så har jeg godt håp om at hun snart vil få den riktige patinaen.

Det er ikke mye igjen av sommerens frodighet i drivhushagen nå. Det var riktignok en god del roser som fortsatt sto i blomst når jeg kom over denne gangen, men de klippet jeg brutalt bort. Nå skal plantene få en velfortjent hvile i vinter! Drivhushage bedene har fått et ekstra tykt lag med høstløv, siden den stort sett består av roseplanter.
Mandeltreet har blitt pakket inn i fiberduk. Rundt røttene har jeg lagt en tykk isoporplate og fylt høstløv over og rundt før jeg plasserte noen tunge sten for å holde det hele på plass.
Det samme gjorde jeg med et fikentre jeg plantet i sommer.
Nå føler jeg at eiendommen er ett skritt nærmere å være helt vinterklar! :-D


Ha en fortsatt riktig fin kveld!tirsdag 30. oktober 2012

DET VIRKET!!!


Før jeg dro avgårde til Spania var jeg veldig spent på følgende: Jeg hadde en god del planter som ikke ville taklet frostnetter. Et lite utvalg av disse kan ses på bildet ovenfor.
Siden jeg ikke  ville vende tilbake til Sverige på 5 uker var jeg redd for at vinteren skulle komme tidlig i år. Jeg valgte derfor å flytte alle disse plantene innendørs før jeg dro avgårde. Problemet var jo bare at de da måtte klare seg uten vann i 5 uker! En lang tid for mange av disse. Før har jeg pleid å fylle 1,5 liters flasker med vann, skru korken godt på og så lage et lite hull i korken slik at vannet sakte, men sikkert ville dryppe ut. Jeg plasserte vannflasken opp/ned i jorden og planten fikk dermed vann i et par uker fremover. Det fungerer ypperlig med norske 1,5 liters flasker, men svenske brusflasker har en langt tynnere plast som skrumper sammen. Vannet drypper derfor ganske ukontrollert ut av flasken og er derfor ikke særlig ideelle.

Denne gangen prøvde jeg derfor en annen teknikk. Jeg fylte en vaskebøtte full av vann. Deretter tok jeg noen elektriker rør og tredde et hampetau gjennom disse, la dem i vann en halv times tid og la så ene enden i vannbøtten og den andre ble presset ned i jorden til potteplanten. En hyssing pr. potte.
PS: Bøtten med vann ble plassert på en krakk så den sto høyere enn pottene!

I teorien håpet jeg hampetauet skulle suge til seg vann fra bøtten. Potteplantene skulle derfor vannes på denne måten.
5 uker senere var jeg veldig spent på hvordan plantene hadde klart seg i mitt fravær.
Resultatet?
SUKSESS!!
Samtlige planter hadde ikke bare overlevd. De formelig struttet!
Ok- laurbærtreet hadde fått et par gule blader, men det skyldes utelukkende at det nå står innendørs i litt mørkere omgivelser enn ellers. Treet forstår det er høst ;-)

 Nedenfor:
Vinterforvaringsrommet til plantene er egentlig vårt vaskerom. Om vinteren bruker vi det likevel ikke, så det er i grunnen perfekt for formålet!  Eneste problemet er at det er overfylt for tiden. Rommet skulle nok vært dobbelt så stort. Men planter har jo godt av å stå tett sammen!? :-)


I stuen har jeg plassert noen dracaena palmer. Også de "vokser så det knaker" for tiden!Om du planlegger å reise bort i noen uker må du gjerne prøve min metode. I så fall tror jeg du vil få enda bedre resultat om du bytter ut hampetauet med tråder fra ullgarn!

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

søndag 28. oktober 2012

Hjemme igjen!

Så var enda et opphold i vår spanske hage over for denne gang og jeg er på nytt tilbake i norden. For en gangs skyld har jeg ikke utrettet så mye i Spania. Jeg fikk desverre en kraftig forkjølelse med halsbetennelse før jeg dro fra Norge. Den fulgte med meg til sydligere breddegrader- og selv om den ble bedre etter hvert, så virket den inn på tiltakslysten.
Likevel var der mye å glede seg over - også denne gang. I vår bestemte vi oss for å fjerne noen furutrær ved husets inngangsparti. Dette viste seg å være en kjempefordel, for ikke bare fikk vi mye bedre utsikt i denne delen av hagen også, men mest av alt fikk plantene mer lys, noe som har gjort at bedene ved inngangspartiet formelig har eksplodert i år!
Nedenfor:
Slik så det ut FØR vi fjernet pinjetrærne i vår:Oktober måned er uten tvil "Den grønne årstid" i Spania. Grønt er det riktignok året rundt, så begrepet peker mer på at de fleste plantene nå har gått inn i en fase hvor de ikke lenger blomstrer så mye som om sommeren. Hagen vår er ikke noe unntak. Til tross for dette var det mye å glede seg over. Blant annet de mange Nerium Oleander buskene som vi har rundt om på eiendommen. De begynner sin blomstring i Mars og holder det stort sett gående til langt ut i November.
Buskene tåler ekstrem tørke, overraskende mye skygge og vokser like godt i krukker som i bed. De ser ut til å kunne takle det meste fra fet matjord til sand og grus! En utrolig tilpasningsdyktig plante med andre ord! Jeg har dem i de fleste farger- både enkle og fylte, som busker og som oppstammede trær! Det er forferdelig synd de ikke takler våre nordiske vintre!

Bildet nedenfor:
En fylt variant av nerium Oleander. OBS:
Alle deler av denne busken er veldig giftig, så pass på barna om de liker å prøvesmake på blomster i hagen!!


Bildet nedenfor:
I motsetning til de fleste andre typer blomstrende planter i Spania virker det som de fleste typer sukkulenter trives best i blomst nå på "vinteren".
Blomsten under tilhører en tuedannende variant jeg har flere stykker av i skråningen foran huset. Den kommer i farger fra rosa, hvit, oransje til rødt. Hele planten er dekket med blomster på denne årstiden og skaper et vakkert samspill med de tykke, kjøttfylte bladene. Desverre vet jeg ikke navnet på disse.Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

lørdag 6. oktober 2012

Hjem til vår spanske hage....


De siste gangene jeg har besøkt vår svenske hage har jeg vært travelt opptatt med å forberede vinteren der borte. Alle hagemøbler er forlengst tatt innendørs. Båten har kommet på land. Frostfølsomme planter har kommet innendørs og høstløken har fått en god jorddyne på seg der de er satt rundt om i hagen. Nå kommer jeg nok ikke tilbake dit før frosten har satt sitt grep.

Jeg reiser nemlig til vår spanske hage om noen dager.

For å være ærlig har jeg vært litt hagelei en stund denne høsten, men nå skal jeg altså ned for å forlenge sommeren. I kofferten har jeg for første gang med meg høstløk. Det er nemlig ikke så lett å få kjøpt i Spania. I mange år trodde jeg det skyldtes at de ikke ville klare den tørre, varme sommeren der nede, men i fjor våget jeg meg til å plante noen iris i "woodland delen" av hagen der. Det gikk over all forventning! Så nå prøver jeg meg selvfølgelig med mer. Ikke bare tradisjonelle planter som krokus, tulipaner, narcisser oa, men også orkideknoller og litt mer tropiske vekster jeg har hatt i potter i løpet av sommeren.
Bildene i dette innlegget er jo tatt fra hagen vår April i år, så blomstringen der nede er nok en helt annen nå. Likevel har jeg stor tro på en frodig og fin hage denne høsten også. :-)


Om noe er dødt får jeg bare luke det bort. Det fine i en etablert hage er jo at det alltid likevel er noe å glede seg over!
Uansett ønsker jeg dere alle noen riktig fine dager fremover! Jeg er desverre ikke sikker på om jeg kommer til å rekke å blogge under mitt fravær. Det blir noen hektiske uker, men jeg håper å kunne nyte litt sol og hage også!


 Ha en fortsatt fin høst!

mandag 1. oktober 2012

Høst i feriehagen...

Nå er det vel ikke lenger mulig å benekte at høsten har kommet for lengst. Snart vil hagen gå helt i dvale, men ennå er det noen planter som nekter å gi helt opp. Spesielt gjelder dette for rosene jeg har i hagen.
Både "Sandefjord" og Pink Fairy rosene begynte sin blomstring i slutten av Juli i min hage. De har siden holdt det gående helt til nå - og ennå er de sprekkferdige av knopper som forhåpentlig vil rekke å blomstre før frosten kommer...

Galtonia Candicans blomstrer ennå for fullt. Jeg er litt usikker på om disse tåler vintrene utendørs på våre breddegrader, så jeg har bestemt meg for å lagre dem i kjelleren over vinteren. En løk vil derimot måtte friste tilværelsen utendørs denne vinteren! Jeg har nemlig bestemt meg for å begynne å konsentrere meg om planter som ikke fryser på føttene den kalde årstiden. Det blir rett og slett for mye å frakte inn på denne årstiden! 
Bildet nedenfor:
Rosen "Zephirine Drouhin" er nok blitt årets favoritt siden den er blant de første til å blomstre i Juni- og som deretter blomstrer like rikt helt til frosten! Slik ser den ut nå for tiden.

Nedenfor:
I drivhushagen er rosen "Raubritter" frodigere enn noen gang før i sommer.


Nedenfor:
En del av sommerblomstene holder fortsatt koken. Blant annet denne blå som jeg desverre ikke husker navnet på. Den står under rosen "Adelaide Hoodless" som fortsatt er like frodig med sine rødrosa blomster. Også en av årets "vinnere"! Det meste av hagens "primadonnaer har nå flyttet innendørs for vinteren. Jeg regner nemlig ikke med å komme tilbake til Sverige før en gang i November.
Neste blogginlegg skal jeg prøve å skrive om hvordan jeg prøver å få plantene til å klare seg selv innendørs i alle disse ukene.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!