Visst skal våren komme....


Vanligvis pleier vi å være på sydligere breddegrader på denne tiden av året. Men denne våren bestemte vi oss for å heller tilbringe påsken i Sverige. Full av vårstemning og optimisme dro vi avgårde. Med oss i kofferten hadde vi en mengde planter som skulle plantes ut i hagen. Vi gledet oss til å se krokus, narcisser, helleborus og masser av andre vårblomster i fullt flor. Det fikk vi faktisk også gjort... i et par dager. 
Først trodde vi det var en litt forsinket aprilsnarr værmeldingen spådde når de advarte om store snøbyger som var i vente, for her var det jo riktignok litt vindfullt de første dagene. Men solen skinte og temperaturen var jo ikke SÅ ille...? Jeg kan ikke påstå at stemningen sto i taket når vi tittet ut vinduet en tidlig morgen i påsken. 30cm nysnø hadde kommet i løpet av natten! Enda godt vi hadde rukket å få halvparten av de nyinnkjøpte plantene i jorden dagen i forveien. Nå lå de trygt under et fint dekke snø.
Restem fikk vi heller plante i diverse potter og kar rundt om i drivhuset og håpe på at de kommer til å bli plantet ut så fort våren har kommet for fullt....
Etter noen timers iherdig potting kunne vi gledelig konstatere at vi hadde plantet samtlige av barrotsplanter og knoller jeg hadde hatt planer om å plante ut.


Etter hvert smeltet snøen, men vi bestemte oss likevel for å beholde alle de nypottede plantene inne i drivhuset til våren har etablert seg mer.

Når snøen smeltet kom det jo også frem vårblomster rundt om i hagen. Som disse Eranthis Hyemalis knollene. De hadde tydeligvis ikke tatt skade av litt snø rundt føttene!

Våradonis, som vi kaller dem på norsk, blomstrer vanligvis i Februar- Mars. De blir omtrent 10cm høye og lyser mot oss med sine enkle, gule blomster. Denne løkplanten er fin til forvilling og er dessuten rådyr resistent! Ikke verst for en tilsynelatende liten og tander løkplante!Før snøværet rakk jeg å registrere at vi har veldig mye krokus i blomst rundt om på eiendommen denne våren. Desverre fikk jeg ikke fotografert blomstringen før de fikk en hvit dyne over seg, men her titter noen forhutrede planter frem etter å ha kvittet seg med sin hvite dyne.Inne i skogen har vi jo etterhvert fått ganske mange hundre narcisser til å vokse og gro de siste årene. Men etter hvert har det også kommet noen rundt om i hagen forøvrig. Som disse narcissene.  Om jeg ikke tar veldig feil tror jeg dette er sorten "Golden Harvest". De blir rundt 45cm høye og blomstrer vanligvis i Mars- April.
De skal være hardføre over hele landet.

Nedenfor:
Disse taklet ikke snøværet like godt enten det var fordi de har svakere stilk, eller rett og slett hadde vlomstret i lengre tid. Uansett klarte snøen å få dem til å knele, men om de ikke reiser seg igjen, så tar jeg ikke det så tungt. De kommer nok fint tilbake til neste vår :-)
Sorten heter "Salome". De er kremhvite med lakserosa "trompet".
De blir vanligvis 35-40 cm høye og dufter godt i vårhagen.Til venstre:
Flere av de viltvoksende seljetrærne hadde kledt seg i gult til påsken. Disse plukket vi kvelden før snøværet nådde oss. De var jo fine som påskepynt innendørs :-D
Det er jo alltid litt fint å kunne hente inn noe direkte fra naturen.

Til høyre:
Både klematis, vinranker og kiwi hadde begynt å spire godt  inne i drivhuset når vi var i Sverige denne gangen - så nå er det nok ikke lenge til våren er her for fullt - om vi bare holder ut en uke eller to til...!

:-DHa en fortsatt riktig fin dag!


Kommentarer

 1. Moro å lese om svenskehagen nå som våren nærmer seg igjen! Artig å følge deg og se hva en kan gjøre om en bare vil

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Alec :-)
   Du ser ut som du har reist litt rundt. Hadde vært spennende å lese om du blogget om japansk haging siden du har vært en stund i Japan! :-)

   Slett
 2. Hei. vi har fått snø her også. Det er ikke det vi forventer langt ut i april. Nå er det snart vår, vi får trøste oss med det. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, vi vil jo helst tro at våren nå er kommet for fullt og at snøen tilhører sesongen som var.. ;-) Ønsker deg også en fortsatt fin dag Hanne-Lise :-)

   Slett
 3. Ja, det været. Godt jobbet allikevel. Vi var på fjellet i påsken og måtte nøye oss med medbragte blomster på bordet selv om det ikke var noe særlig skiføre ute med bare flekkvis snø. Deilig å være hjemme i hagen her igjen selv om det i dager er regn og atter regn. Derfor skal jeg endelig få satt meg ned og lest mer på andres blogger. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg.
   Takk for hyggelig melding. Tenk om vi kunne byttet- Det passer liksom litt bedre med snø på fjellet enn i lavlandet midten av April ;-)
   Ja, det er godt å komme hjem, selv om det som oftest er veldig hyggelig å tilbringe litt tid på hytten :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Hej Stein!

  Ja, det blev en vintrig påsk med både kyla och snö. Men våren vinner alltid.. även om det tar längre tid ibland.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla.
   Ja, det er fortsatt ganske kjølig for årstiden selv om våren blir mer tydelig for hver dag som går.
   Fordelen er jo at hver enkelt plante blomstrer lenger, så våren kan nytes over lengre tid, men jeg skulle likevel ønske meg litt varmere vær snart... ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 5. Det været rår vi ikke helt med, men vi får ihvertfall en lang vår :-)
  Våradonisen er forlengst avblomstret her, og vi ser at den har begynt å spre seg som vi håpet.
  Spennende å følge dere i svenskehagen igjen.
  Eirin og Lars.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Eirin og Lars.
   Jeg tror dere bor i en litt gunstigere sone enn meg :-D Det hadde vært hyggelig å få mulighet å komme innom og se visningshagen deres en gang! :-)

   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 6. Jo, her er det snakk om å holde ut...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose.
   Ja, vi får bare holde ut en liten stund til, så er nok våren og varmen her for fullt :-)
   Håper det ligger en fin og lang hagesong foran oss alle snart :-)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg