Sommerlig hagevandring: MÅRBACKA
Vi er så heldige at der ligger noen riktig fine hager kort kjøring fra vårt svenske feriested, så I sommer fikk vi lyst til å besøke noen av dem. En av de fineste hagene er den som tilhører Mårbacka, forfatterinnen Selma Lagerløfs vakre hjem. Selma Lagerløf var den første kvinnen som fikk Nobelprisen i litteratur 1909. Hun skrev udødelige storverk som "Jerusalem", "Kejsaren av Portugalien", "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" og "Gösta Berlings Saga", samt mye annet. Men en litt mindre kjent side ved henne- i alle fall for mange nordmenn, var at hun hadde et lidenskapelig forhold til sin hage med påfugler, vanndam og prydplanter. Hun fikk også dyrket epler og pærer hun fikk solgt på torget i Sunne. Hun hadde også en stor kjøkkenhage til sin egen husholdning.
Drømmen var å starte en planteskole på eiendommen, men det ble desverre ikke fullført.
De senere årene har Mårbackas hager, kjøkkenhage og frukttrelund gjennomgått en kraftig renessanse og blitt en skikkelig inspirasjons kilde for hageglade over hele norden.
Jeg formelig suger inn inspirasjon over hele hagen, som både er elegant, sommerlig og herlig gammeldags.
Over alt er det naturens egne materialer som tas i bruk for å bekjempe insekter, støtte opp planter og merke dem med navn++ På bildet til høyre er det for eksempel benyttet oppkappet treflis i gangveiene mellom kjøkkenhagens beder. Trepinner fra hagen benyttes til å støtte opp "Linné tagaetesene" og en gråstein er benyttet som navneskilt. Enkelt, effektivt og veldig gjennomført!
Bildet til venstre:
Mårbacka sliter nok også med at rådyr og elg ødelegger barken på unge frukttrær. Men i motsetning til min løsning med hønsenetting, frem til nå, surrer de et lag med kvist rundt stammen. Dette ser jo mye finere ut og er sikkert mer skånsomt for treet! Jeg tror jeg kommer til å satse på noe lignende for mine trær i fremtiden...
Nedenfor: Bruk av krydderurter som kantplanter er også noe jeg godt kunne tenke meg å kopiere. Her er det en sort malurt (?) som danner bedkant i bedet med hvite phlox.
Noen steder har de latt stauder få vokse opp i små øyer i plenen rundt frukttrærne. Her er det Blodtopp: Sanguisorba Officinalis som skaper en middelhavslik stemning.
Liker du gammeldagse, romantiske hager, så er Mårbacka så avgjort verdt et besøk!
Ha en fortsatt riktig fin dag!
Tusen takk for ei flott hagevandring. Spennende å få se fra Selma Lagerløf sin hage. Hilsen fra Liv
SvarSlettHei!
SvarSlettFor noen år siden var vi rett i nærheten, Rottenros. Har tenkt så mange ganger, at på Mårbacka skulle vi ha vært. Bøkene hennes handler om drømmer og drømmer. (Jeg vet det er mer.)
Men til virkeligheten, hvordan klarer folk å dyrke kål uten lyter? Her blir de spist opp av utallige insekter.
I sommer har vi hatt et rådyr som har markert seg ettertrykkelig med å flerre av bark. TAKK for hvordan forsvarsarbeid mot rådyr kan gjøres.
God natt! Anne