Høst er drivhustid!



Vel, kanskje ikke bare tid for å være i drivhuset, for det er rikelig av ting å gjøre i hagen også. Likevel er det ekstra hyggelig å ta med seg innsamlede frø inn i drivhuset, rense og sortere dem, vanne plantene her inne, ta seg en kopp kaffe, eller innta et måltid.


Selv om vi ikke bor på svenskehytta vår, så har vi jo likevel planter i drivhuset. De vannes godt før vi drar til Oslo- og som oftest klarer de seg fint noen uker alene- om solen ikke har vært for sterk over lengre tid da.... Det er i grunnen bemerkelsesverdig få planter vi har mistet i drivhuset de årene vi har hatt det.


Visst har vi av og til opplevd at jorden har vært så tørr at enkelte planter mistet bladverket, men som oftest har de likevel overlevd og blitt fine og grønne igjen.
Etter hvert har vi jo også lært oss å satse på tørketålende planter, som sukkulenter, oliven, sitron og appelsin, laurbær, bougenvillea og konglepalme "Cycas Revoluta".
Men vi drister oss noen ganger også til å la paprika, tomater, roser og pasjonsblomster få bo der inne. Det har gått veldig fint så langt.


Bildet nedenfor:
Pasjonsblomster har trivdes veldig godt i år. De har blitt så store at de snart dekker drivhusets ene hjørnevegg og har opp til 50 knopper og blomster av gangen! De trives  godt i harmoni med klatrerosen "Rosenholm Courtyard", foredlet av Poulsen roser. Sistnevnte kan bli opp til 3 meter høy, gjenblomstrer flittig, men har desverre nesten ingen duft. Den trives i soner opp til H4.


Det hjelper nok godt for plantene at vi har en vannfontene som gjør luften litt fuktigere i drivhuset. Før var vi noen ganger plaget med at luften kunne bli litt i tørreste laget.
I fontenedammen har vi to sorter vannliljer, samt Vannhyasinter (Eichornia Crassipes) og Liten Andemat (Lemna Minor) (de to sistnevnte er ettårige planter) Vannliljene senkes ned i elven som renner langs eiendommen vår. Det skal sikre dem en trygg vinteroppbevaring.
På våren skal de igjen hentes opp og tilbringe sommeren i drivhusets "dam".


Nedenfor:
I den ene enden av drivhuset har vi laget en spisekrok. Den blir ofte brukt nå som kveldene er litt mørkere og kjøligere. Det er vel ingenting som føles så hyggelig som å spise et godt måltid innendørs mens regner sildrer utendørs?













Bildet til høyre:
Vår Nerium Oleander busk har vært helt utrolig i år. Den har blomstret kontinuerlig fra Mai til September - og det ser ikke ut til at den har tenkt å gi seg med det på en god stund ennå. Riktignok er den ikke like frodig som tidligere på sommeren, men den har så mange knopper at jeg mistenker den kan holde det gående stort sett gjennom hele vinteren.
Vår Konglepalme var begynt å bli litt gulaktig på bladene, men etter å ha gitt den en skje epsom salt blandet med 10 liter vann et par ganger, så er den blitt bemerkelsesverdig mye friskere i bladverket!



Til høyre:
Sitrontreet har også fått seg et par omganger med epsom salt oppløst i vann. Det hadde nemlig også begynt å få gule blader. Det er ganske interressant å se hvordan bladene raskt begynte å bli mørkgrønne langs nervesystemet. Nye blader har fått den rødaktige fargen som viser at de tilhører en sunn og frisk plante. Heretter kommer jeg nok til å vanne med epsom salt i vann med jevne mellomrom.
Du kan lese mer om Epsom salt i dette tidligere blogginlegget.





Ha en fortsatt riktig fin dag



Kommentarer

  1. Hej Stein!

    Ert drivhus är så fantastiskt vackert och det måste vara en fröjd att vistas där sensommarkvällar när skymningen faller. Kanske är det och fyllt av dofter från alla växter som ni odlar - och myggfritt!

    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gunilla. Takk for hyggelig kommentar :-) Drivhuset dufter veldig godt når sitrustrærne blomstrer. Ellers dufter desverre ikke Rosenholm rosene, Oleander busken eller pasjonsblomstene, men jeg pleier å drysse et lag med kanel oppå jorden til potteplantene for å hindre maur i å bosette seg der. Det dufter jo veldig godt synes jeg da :-) Ellers er vi så heldige å ikke ha mygg på eiendommen. Jeg tror det skyldes flere faktorer. Vi har satt opp rikelig med fuglekasser og flaggermusbo. Fluesnappere, svaler og flaggermus er jo utrolig mye flinkere til å fjerne mygg enn de aller beste, menneskeskapte apparatene på markedet :-)
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  2. Ja i dette drivhuset går det an å kose seg med både det ene og det andre! Nesten utrolig at det kan være så frodig.
    Epsom salt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Villrose. Takk for hyggelig kommentar. Ja, Epsom salt er egentlig ikke et salt, men en kombinasjon av Magnesium og sulfat. Navnet har det etter Epsom kilden i Surrey, England hvor det har vært utvunnet fra kildevannet siden middelalderen.
      Jeg har skrevet et blogginlegg om det tidligere:
      http://sommerhagen.blogspot.no/2016/01/epsom-salt-for-hagen.html
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg