Inn for vinteren

Så er den her igjen, tiden da middelhavsplantene igjen skal innendørs for vinteren.

Fikentre, trompetranke, laurbær, stammet drueplante, sarte roser, georginer og mye annet har blitt plassert mørkt og kjølig i kjelleren.
Oliven, sitron, appelsin, Bougenvillea, agaver, oleander, palmer og kaktuser har fått en plass i kjølige, men lyse rom innendørs. Huset i Sverige står jo stort sett tomt gjennom vinteren, men rommene holdes på en temperatur på minimum 10+ grader, altså perfekt for middelhavsplanter.

I år har vi valgt å ikke samle alle inne på vaskerommet. Citrusplantene har vi satt ut i glassverandaen. Det samme gjort med olivenplanter. Noen agave ble plassert i vinduskarmen på gjestetoalettet og en oleander fikk plass ved siden av en musikalsk kjerub på gulvet ved spisebordet.
Figuren er tiltenkt en plass på en sokkel ved døren til det nye drivhuset neste sommer. Oleander planten har etter hvert blitt ganske stor og har blomstret stort sett hele sommeren. Sitrontreet er fullt av frukter, selv om de ikke er blitt så veldig store ennå. Citrus planter pleier jo å modne sitronene i løpet av vinteren, så de blir nok større etter hvert. :-)Bildet nedenfor:
Vi måtte kjøre mange vognlass med planter som skulle innendørs denne gangen. Heldigvis fikk de fleste pottene plass i kjelleren, ellers hadde det blitt trangt i stuen denne vinteren... ;-)


Jeg er litt glad for at det faktisk er mulig å bruke planterommet også til vaskerom denne vinteren. Det har nemlig vært en utfordring tidligere år. Bedre plass skyldes både at vi bestemte oss for å kvitte oss med noen planter som etter hvert var blitt for store, men en Kiwi med store frukter ble dessuten plantet ved husveggen utendørs og vi har fått litt grønn glede i både stue og spiserom :-)
Så får vi se hvordan klarer seg innendørs ennå en vinter....

Ha en fortsatt riktig fin helg! 

Kommentarer

 1. Hei Stein.
  Ja nå er det over for i år og de plantene som skal se en ny vår må inn.
  Jeg har også sitron-tre og det vokser og blir større for hvert år, men sitronene har jeg aldri fått helt gule.
  Det er litt deilig med noen måneder hage-plante fri også, men om noen måneder klør det vel i så-armen min tenker jeg.
  Ha en strålende kveld.

  SvarSlett
 2. Du verden så mange planter dere har å ta inn! Her står fikenplantene og physalisen fremdeles i drivhuset og pelargonene får stå ute noen dager til. Det er fremdeles ganske varmt på nettene her så det går bra, men det gjelder så kalrt å følge med på værmeldingen:-)

  SvarSlett
 3. Perfekt att kunna bära in alla och så fint ljuset stilar in på vatendan. Mycket jobb med att ta hand om allt.
  Ha det så gott
  Anette

  SvarSlett
 4. Dette var ikke småtterier! Litt av en jobb, og så mye spennende! Men, kvitte seg med for store planter?? Det hadde jeg nok hatt problemer med, hehe..
  Skal bli spennende å se plantene dine neste år. Plutselig er våren her.
  Ha en fin fin dag:)

  SvarSlett
 5. Jeg kjenner meg igjen. Det har en tendens til å bli fullt foran vinduene ja :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg