Steinbedet i Oktober


"Steinbedet" mitt har jeg ikke vist dere så mye av? Ikke så rart kanskje, for det er i grunnen enda et "work in progress", men til gjengjeld er det et av stadig færre steder i hagen hvor det fortsatt er blomstring for tiden.


Mitt store "problem" på eiendommen vår er jo at det knapt nok finnes en eneste stein å oppdrive foruten dem som en gang har utgjort deler av grunnmur på huset, samt en mur som har vært bygget for hånd nedi elven langs hele elvebredden. Men den befinner seg jo under vann og utgjør en viktig funksjon for å sikre at ikke landjorden blir "spist opp" av elven over tid. 
Jeg har altså et særdeles dårlig utgangspunkt for å anlegge et steinbed...

Jeg kommer derfor, sakte men sikkert til å plukke med meg steiner når jeg er på tur. En etter en skal de være med å danne mitt steinbed som skal bygges på ruinene av en fabrikkbygning. Dette bed er altså ikke ferdigbygget det første året.....


Som jeg før har nevt er eiendommen vår ekstremt tørr. Jorden består stort sett av elvesand og det regner vanligvis ikke akkurat veldig ofte i denne delen av Sverige... Jeg ble derfor positivt overrasket over hvor godt de små steinbedsplantene jeg kjøpte på Zimtrade i vår har klart å vokse og etablere seg på usedvanlig kort tid!?


Nedenfor:
Jeg kan ikke nekte for at det er litt mer problematisk å holde ugress unna når det vil opp gjennomtakløk og krypplanter... Jeg gjorde nemlig en liten bommert når jeg startet plantingen i vår. I stedet for å dekke området med avispapir og bark og deretter vente et par år for at alle ugressvekser skulle dø, så laget jeg hull i dem og plantet med det samme. Til tross for dette er det faktisk ganske lite ugress som har tittet frem så langt. Får håpe det fortsetter slik. Jeg skal i hvert fall fortsette med å luke det jeg se, samt fylle på med gressklipp på alle åpne områder.

Så får vi se hvordan steinbedet mitt etter hvert vil utvikle seg. Suksess eller fiasko? Det vil tiden vise.

Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

 1. Hei Stein

  Jeg synes at steinbedet ditt ser veldig fint ut. Å få tak i stein vet jeg alt om, for her finnes det heller ikke stein. Jeg har måttet kjøpe store lass med det for å ha til å bruke i hagen. Dyrt, men nødvendig. Gleder meg til å se bedet ditt til neste år :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Å ikke ha stein tilgjengelig er ferment for meg her, men jeg er så enig at det gjør seg så godt i bed.
  Plantene trives vel også godt med de solvarme steinene på våren.

  Bedet ditt er kjempefint, masse fine farger og bladformer.

  Ha en fin dag.

  SvarSlett
 3. Hei! Kjempefint steinbed.Takløk og stein er utrolig fint sammen. De kler hverandre så godt.
  Kjøpte flere i høst og har noen planer til våren. Er så heldig at hver vår kan jeg gå på jordene rundt hagen å plukke stein. Noe ikke bonden har noe i mot.
  Å være steinsamler er et morsomt. Har plukket en del rundt om kring. Ikke bare på jordet.! Man får på en måte et personlig forhold når man velger, den vil jeg gjerne ha. God kveld! Anne

  SvarSlett
 4. Heuchera, som jeg først trodde var en skogbunnsplante, blir størst og finest i tørr sand og direkte sol her. Det passet meg bra :-) Skal man unngå de store plantedødene, og spare seg for mye vedlikehold, er jo cluet å plante plantene der de vil være! Det ser ut til at du har truffet bra i stenpartiet ditt - eller sandbedet, som Peter Korn kanskje hadde kalt det. (og gir du ham rett - trenger du ikke engang savne stenene.....)

  SvarSlett
 5. Ja, du måtte jo nesten ha et Steinbed :) Så fint det er, og de plantene du har fyller vel enda mer etter hvert. Ekstra flott den takløken i rødt og grønt!

  Jeg prøvde meg med noen Sedum varianter i en steinur for et par år siden, men bortsett fra én, tror jeg rådyrene gnafset i seg de andre. Har noen stakkars takløk også, men de blir gravd opp av dyr, så de får liksom aldri rotet seg skikkelig. Så du får være litt på vakt mot ubudne gjester i skogen...

  Nyt søndagen!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg