En liten sopp...
Jeg blir alltid litt ekstra glad når jeg oppdager at mosen sprer seg og at sopp etablerer seg i skogen min. Det hadde jeg nesten ingenting av når jeg startet mitt skogsprosjekt for litt over tre år siden.
Ennå har jeg langt å gå, men jeg tester ut ulike teknikker for å få mosen til å spre seg. Det påminner meg om at jeg kanskje kan lage et blogginlegg om akkurat det temaet ved en senere anledning:
"Hvordan få mose til å vokse i din hage"...
Nå er det vel ikke så mange hageeiere som har så lyst på mose i sine bed, men jeg skulle gjerne hatt en skogsbunn full av den! Mose er frodig, vakkert grønn, myk å gå på. Den er stort sett vedlikeholdsfri og er et flott vekstmedium for bregner! - og den holder ugress unna. I alle fall er det min erfaring!
Denne helgen oppdaget jeg dessuten at det ser ut som sopp også trives med mose. Hva mer kan en ønske seg i en woodland hage!? :-)
Nedenfor:
Tellima Grandiflora mener jeg at jeg introduserte i skogen sommeren 2011. Da hadde jeg en plante. Den blomstret rikelig den sommeren, noe som resulterte i mange frø på høsten. Jeg lot dem være på planten og i år ser jeg plutselig mengder av små frøplanter rundt den! Jeg synes jo bladverket er veldig vakkert på denne planten, så foreløpig er jeg veldig glad for det, så får jeg heller ha et ekstra godt øye på utviklingen. Jeg vil jo ikke risikere å oppleve ugresstendenser hos den!
Er det noen av dere som har erfaring med Tellima Grandiflora? Er den litt i overkant spredningsvillig, eller trives den bare ekstra godt i mosebunnen rundt denne trestammen?
Jeg har fjernet en del småplanter og de var lette å luke, ingen rotskudd, så tror nok at den vil være til å leve med i fremtiden!?
Tellima Grandiflora er mest interressant for bladenes prydverdi. Selve bladverket minner sterkt om Heuchera (Alunrot) og planten danner en klase med tett, fint bladverk.
Den blomstrer med små, gulgrønne blomster som har burgunderfargete kanter. Blomstringen kommer i Juni- Juli.
Planten er rundt 25-30cm -og blir opp til 45cm under blomstring.
Jeg er usikker på herdighetssonen for denne?
Nedenfor: Et bed jeg prøver å få mosevekst i denne høsten/vinteren. Hovedfremgangsmåten min er at jeg fjerner alle døde kvister, tørt løv og alt annet som ikke er ønsket der. Deretter flatpakker jeg jorden ved å klappe den forsiktig.
Så tilfører jeg fuktighet og der har jeg bestemt meg for å prøve ulike "mosevekstmetoder. Forhåpentlig skal jeg skrive mer om resultatet til våren.
Ha en fortsatt fin kveld!
Jeg pleier å si at hagen her er en hver Japaners våte drøm :) Alt, og da mener jeg absolutt alt, er mosegrodd :) Kom og hent!
SvarSlettHa ha. Ja, jeg hopper i bilen og kjører til Bergen for å hente litt ;-) Nei, det blir desverre litt for langt for det, men du er heldig som har mye mose i hagen :-) Den er jo vakker året rundt! ;-)
SlettHa en fortsatt fin dag
Stein
Hehe Ranten! - også her er det meste etter hvert mosegrodd, noe har jeg tilført, men det meste kommer "sjøl seg". Som jeg selvfølgelig setter stor pris på! I anleggstarten henta jeg store,tjukke lag av mose og la ut der jeg ville den skulle bre seg-uten å gjøre noe som helst med underlaget. Med det fuktige klima vi har her på vestlandet har dette vært en stor suksess..så jeg anbefaler slike sysler i de svenske skoger på regnfulle dager :)
SvarSlettSå hyggelig at du også har ønsket mose velkommen inn i hagen din :-) Jeg tror vi nordboere overser for en skatt vi har i mose. Som Ranten nevner overfor har jo Japanerne lenge sett skjønnheten i dette materialet og har dedikert hele hager bare til mose. Der har vi nok litt å lære :-)
SlettHa,ha, Stein! Måtte le litt av innlegget. Du skulle gjerne fått litt mose fra plena vår, den vokser villig for å si det sånn=) Jeg trenger faktisk ikke å gjøre noe som helst for at den skal vokse. Jeg har forsøkt å få mose til å gro på ei potte uten særlig hell! Håper du får skogen din akkurat som du vil ha den=) Vibeke
SvarSlettHei Vibeke.
SlettTakk for hyggelig melding. Jeg hadde mose i plenen en stund jeg også, men den forsvant av seg selv når vi fikk tipset om å klippe plenen oftere og kortere, samt la bioavfallet fra gresset ligge igjen i plenen. Det har gjort underverker, men som sagt - i litt skyggefulle områder skulle jeg gjerne har MYE mer mose. Men den er av litt andre sorter enn på plenen ;-) Før trodde jeg jo at "mose er mose", men fant jeg jo fort ut ikke er tilfelle. Der finnes en mengde varianter med ulike egenskaper, farger og former, så ja til mer mose i norske hager! ;-)
Nydelig med den hvite soppen! Og mosen. Selv om disse vestlendingene ikke setter skikkelig pris på mosegullet...
SvarSlettJeg har en Tellima grandiflora, som ikke har invasive tendenser. Den er en gammel hageplante, vanlig også i Nord-Norge. Morsomt at den blir mer brukt igjen nå.
Hei Maria.
SlettSå hyggelig at du også setter pris på mose! :-)
Og godt å høre at din tellima ikke har vist noen tegn til å være invasiv. Da vil jeg kanskje driste meg til å spre frøplantene litt ut over andre steder i skogen, for den virker jo som en lettstelt og takknemlig plante som dessuten passer fint til bregner og hosta jeg allerede har rikelig av i skogen :-)
Godt å høre at den er herdig helt nord!
Ha en fortsatt riktig fin dag
Stein
Er det ikke så at man kan spraye med melk/yoghurt for å få fortgang på moseveksten? Mener å ha lest det... Jeg vil tro at mosen vil komme til deg uansett etterhvert, i og med at du har hagen ved en elvebredd.
SvarSlettDen Tellima grandiflora-planten din som har frødd seg, må jo være gull verdt i skogen. Der er det vel utmerket med teppedannende planter som kan holde annet ugress unna? Jeg fikk en slik plante i sommer, men har ingen erfaring med den enda. Er spent på hvordan den blir. Det kan hende at du ikke bør fjerne for mye løv, kvister og rusk fra skogbunnen din om du vil ha mer sopp. De liker jo råtnende treverk ofte.
Jeg liker bildene du viser fra skogen din, og selve idéen din kjempegodt. Det blir veldig fint der! Lykke til videre :)
Hei Fagertun. Jo, jeg har prøvd å blande surmelk og vann i mine skogsbed- og det er godt mulig det har gjort susen på moseveksten. ;-) Denne gangen tenkte jeg at jeg skal forsøke å gå litt mer "vitenskapelig til verks. Teste ut flere enn en metode og se om det er noe forskjell på dem. En av feltene i bedet vil kun bli fuktet med vann, ett med surmelksblanding o.s.v.
SlettDet skal bli spennende å se resultatet ;-)
Du har nok rett i at sopp liker råtnende treverk, så jeg har rikelig med det liggende rundt omkring i skogen... ;-) Bedene langs skogsstiene prøver jeg derimot å holde mest mulig fri for kvister, tørt løv og ugress. Det er lettere å lykkes med frøplanter og annet da har jeg merket meg. Jeg lar gjerne Tellima Grandiflora plantene danne bunndekkende områder i flere bed om jeg er sikker på at den ikke plutselig blir et ugress selv ;-) - Jeg har tilmed plantet et område med variegert kråkefot, men de ser ikke ut til å trives særlig godt i skogen min...
Ha en fortsatt fin dag.
Stein
Hei! Mose er vakkert på bakken, på trestammer og steiner +++. Liker det så godt og så lenge det ikke er snø, har mose nydelige grønne nyanser hele året. God kveld! Anne
SvarSlett