Min spanske hage. Del 2.Siden jeg ærlig må inrømme det blir vanskelig å komme på blogginlegg siden sludd og snø fortsatt ser ut til å ha strupetak på min svenske hage, så drister jeg meg til å fokusere litt på hagen i Spania. Opprinnelig hadde jeg jo to atskilte blogger, men fant fort ut at jeg er for sjelden i syden til å kunne komme med jevnlige oppdateringer på den fronten ;-) Det betyr ikke at jeg har gitt opp min spanske hage. Tvert imot. Jeg bruker mye av min tid nå på vinteren til å se gjennom bilder og planlegge hva som kan gjøres.


Alt går riktignok mye tregere i min spanske hage enn jeg føler det skjer i Sverige. Ikke så rart kanskje. Jeg får jo bare mulighet å besøke sydligere breddegrader en til to ganger i året. Nesten alt utvendig, som terrasser, murer, bed, utekjøkken, utestue, utebad ++ har vi bygget selv, så egentlig har vi jo ikke fått til så lite som jeg mange ganger føler.
Uansett. Jeg drister meg til å vise deg litt rundt i min spanske hage i dag også.


I Spania leves livet stort sett utendørs. Vi har derfor, etter hvert innredet uteområdene slik at det skal være hyggelig og lettvint å feriere der. "Porchen", eller "utestuen" som det vanligvis kalles i Norge, er stort sett bygget for å gi sval skygge om sommeren. Vi har likevel glasset inn hele dette uterommet, for på sene høst- og vinterkvelder kan det faktisk bli riktig kjølig i Spania også. Dørene er et foldedørsystem, så de kan åpnes helt opp i den varme årstiden.
Som jeg før har nevnt er store deler av eiendommen fliselagt for å hindre fremvekst av ugress. Vi benytter derfor en god del krukker for å skape planteliv. Det er nemlig utrolig hvor mange sorter stauder, kaktus, sukkulenter og palmer som takler ekstrem tørke de månedene vi er bortreist!


Som før nevnt befinner eiendommen vår seg i en åsside. Husene og terrassene befinner seg på et høyere nivå enn innkjørsel og parkering. Vi har derfor bygget eiendommen slik at en kan ankomme terrassene fra sidene. En side kan man kjøre helt opp til huset. Den andre siden har vi bygget trapper som leder opp. Mellom huset og denne trappen har vi fått bygget en "carport" som siden er dekket med grønne klatrende eføy. På denne måten står bilen skyggefullt plassert i ly for sol og regn, mens vi får nyte gleden av plante- og fuglelivet. 


Bak huset som opprinnelig sto på eiendommen ved kjøp ender trappene opp i en spaservei. Vi har også her forsøkt å benytte oss av klatreplanter. Om du først får bougenvillea til å trives kan den nesten vokse opp mellom bergsprekker. Vi har i alle fall ikke mye jord å tilby plantene våre, siden hele eiendommen er hugget ut og terrassert i fjellsiden!


Når en hugger terrasser ut på denne måten ender en opp med massive vegger av fjell i terrassenes bakkant. Det har vist seg å være en stor fordel på mange måter, for klatreplanter stortrives med denne typen naturlig "klatrestativ". Ujevnhetene i fjellveggen gir nemlig rikelig med feste for planter som vil "opp og frem i livet" ! Siden vi har forsøkt å tilpasse oss mest mulig fjellets form har vi dessuten vært så heldige å få en eiendom med organiske linjer, noe som jeg føler skaper mer atmosfære.Jeg er ikke så veldig perfeksjonistisk i mine beplantningsmetoder i Spania. De få stedene vi har unnet oss luksusen å etablere bed, beplanter vi dem med ting vi liker- så får de selv slåss om retten til å overleve og vokse oppi der! Våre tettpakkete bed gjør at ugress har vansker med å få fotfeste. Terrassene ble sementert skikkelig før flisene ble lagt, så på de 12-13 årene vi har hatt disse har ugress faktisk nesten overhodet ikke vært et problem! Utrolig nok, siden vi er omgitt av skog og natur på alle kanter!?  :-D


Mer om min spanske hage i et senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Jeg sier det igjen, Stein. For et sted!!

  SvarSlett
 2. Det så ikke vondt ut nei : ) Her det så grått at jeg ikke ser mine egne tær, så det er bare å kommer med fler deilige sommerbilder : ) Ha en fin uke

  SvarSlett
 3. Det ser helt fantastisk ut hos dere=) Så kule fliser i trappa! Jeg synes det er en glimrende idé å skrive om hagen i Spania når det sludder og regner i Norge=) Leser gjerne mer om det=) Fiiiin uke til dere=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Kom gjerne med flere bilder! Nå kjente jeg at behovet for litt sol på kroppen tok helt av! Jammen bra det går mot de tider. Takker. :)

  SvarSlett
 5. Det er så vakkert! For et drømmested... Dere har gjort en formidabel jobb her også. Gleder meg å følge med på våren åpenbaringer både i Spania og Sverige. Klem.

  SvarSlett
 6. Fantastiske uterom. Liker så godt blomsterpassasjer. Trappa er nydelig. Ser at det er flere temmelige store steiner som har blitt løftet på. Imponerende byggverk. Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg