Rosesommer...

Det er merkelig hvordan været kan forandre syn på hageplanter. I fjor var rosen "Louise Odier"en av mine absolutte favoritter. Den blomstret nesten uavbrutt hele sommeren, hadde vakker form og farge- og duftet tilmed litt. Men i fjor var været varmt, tørt og stabilt. I år har det regnet mye og hardt. Da er den plutselig ikke så fin lenger. Blomstene blir tunge og våte og råtner ofte på planten!  Grenene henger slik at en må binde dem opp for å få øye på blomstene, men den kommer like rikt i år som i fjor!

Til tross for været denne sommeren har jeg likevel hatt en rosesommer av de store i år! Faktisk så mye at jeg tror jeg har fått meg en ny dille! Roser!
De er jo slett ikke så vanskelige og sære som jeg hadde forestilt meg før. I min feriehage må de jo stort sett klare seg selv. Jeg har nok ikke vært så flink å vanne dem som jeg burde siden vårparten. Vann har de fått mer enn nok av i perioder- og kanskje derfor bugner de fleste derfor med blomster!
Bildet ovenfor er av klatrerosen "New Dawn". Den har ikke vist tegn til problemer med for mye nedbør. Blomstene er sart rosa og blomstrer villig fra Juli til September. Planten kan bli mellom 2 og 3 meter høy. og dufter middels sterkt av citrus.
Bildet nedenfor er av en annen rosesort jeg oppdaget i år: "Adelaide Hoodless". Den har en overdådig blomstring fra  Juni til September. Blomstene kommer i klaser og har en dyp rosa/rød farge. Den erfaringen jeg har med den så langt tilsier at den bør plantes i store krukker eller lignende, siden grenene ikke holder de mange rosene oppe uten støtte. Jeg liker derimot veldig godt måten den henger ut over krukkekanten på. En skikkelig favoritt så langt!  Den er forresten herdig til H6.

Nedenfor:
Markdekkeren "The Fairy" er blitt et kjært innslag i drivhushagen i år. (NB: Jeg har nettopp blitt opplyst om at dette IKKE er The Fairy, men "Pink Grootendorst".  Jeg kjøpte 4 stykker av denne i vår, men kommer nok så avgjort å kjøpe flere! Den har ikke hatt noen som helst problemer med å takle regnbygene denne sommeren!
Vakker rose som blomstrer fra Juni- September. Den blir 60-70 cm og er herdig til H5. Den dufter desverre ikke.


Bildet nedenfor:
"Tommelise rosen" eller "Sandefjord" som den også kalles, er en annen markdekker jeg virkelig setter pris på å ha i drivhushagen. Jeg kjøpte 5 stykker av denne somrene 2010 og 2011. De har bare blitt finere nå som de har vokst litt! De blir 40-50 cm høy, herdig til sone H4 og blomstrer fra sent Juni, til August/September.

Nedenfor:
Buskrosen "Maria Renaissance" har jeg plantet i en stor krukke siden den er litt mindre herdig enn de fleste andre i min hage ( H3) Den skal altså egentlig tåle vinteren utendørs, men jeg har ennå ikke helt bestemt meg for om jeg skal våge dette. Vintrene de foregående årene har jo ikke akkurat vært ordinære!
Den har medium duft, er en sunn og kraftig liten buskrose som blir mellom 90-120 cm.

Ha en fortsatt riktig fin sommer!


Kommentarer

 1. Velkommen i "roseklubben" ;-)
  Louise Odier har vært kjempefin hos meg i to regnsomre. I år sliter hun litt mer, men har likevel overdådig roseprakt. Så utrolig fin Adelaide Hoodless er!
  Ja, uendelig mange flotte rosesorter. Jeg satser mer og mer på de enkle, og de fylte som tåler mer vær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fulgt med bloggen din og kommer nok til å "stjele" en del tips om rosesorter hos deg..! ;-)
   Rosene jeg har kjøpt hittil har vært på impuls, men fremover tror jeg at jeg skal sjekke i rosehager og på blogger for å få tips og inspirasjon!
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 2. Kjempeflotte roser , Stein.

  Jeg holder på å ta bilder av rosene i hagen min også - det kommer et blogginnlegg etterhvert. Jeg har vel 12 forskjellige roser - men vet vel bare navnet på de to jeg har kjøpt selv. Så jeg prøver hardt å lese meg på hagekunnskap.

  Klem Anne Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Karin. Da er vi omtrent i samme bås. Jeg prøver også å lese alt jeg kommer over for å øke kunnskapsnivået :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Klem Stein

   Slett
 3. Roser er fine, og bra at de tåler regn for det har vi hatt mye av i sommer! Jeg er ikke rammet av rosedillen ennå, men har da to: Lykkefund og buskrosen `Queen of Sweden`! Dessverre spiste hjorten opp alle blomsterknuppene, så jeg fikk såvidt se en rose blomstre! Jaja, sånn er det her hos meg!
  Rosene dine er nydelige! Flotte bilder!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Krepsemor. Så kjedelig at hjorten spiste opp alle blomsterknoppene! Jeg håper du kommer til å oppleve remontering på Queen of Sweden!
   Jeg har også Lykkefund. Hun er en fantastisk rose, både i drivhushagen og i skogen! Hun blomstrer jo like flott både i skygge og sol!
   Det er bare synd hun ikke remonterer :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 4. Du har virkelig mange fine roser, ja! Jeg har også fått rosedilla i år, så det er lett å få den dillen skjønner jeg ;-)
  Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Det var ikke verst- at vi begge har fått rosedilla samme år! :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 5. Hei Stein, Vakre roser! Helt enig med deg angående at været har alt å si for en roses uttrykk, og at det varierer fra år til år. Selv om det strengt tatt var en dårlig sommer i fjor her i Bergen var mine roser fantastiske. Antageligvis var det relativt tørt da de sto i knopp? I år er det motsatt. Det har pøsregnet i knoppefasen og de fleste Austinroseknoppene råtner før de springer ut. Kjedelig.

  Satser på en heftig og tørr remontering!

  Jeg har også New Dawn. I sin fjerde sesong er den nå blitt ca 3 meter høy og danner endelig en rosebue rundt hagedøren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Blomsterstjernen!
   Ja, vi får satse på tørr remontering begge to! :-D
   Det er merkelig med været i år- det ene øyeblikket skinner solen -for så å avløses av et skybrudd med regndråper så tunge at alle blomster slås til bakken. En halv time etter skinner solen igjen! Ikke rart at både roser og liljer blir litt frynsete i nervene ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag! - Og lykke til som hageblogger på Bergens interiørmesse! :-D

   Slett
 6. Hei!
  Dette har ikke vært sommeren for rosene. Jeg har klippet så mange rotne roseknupper, men samtidig så har jeg også hatt flott blomstring på dem som tåler regn!

  Du har kjempe flotte roser i hagen. Nyt blomstringen og kos deg!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi.
   Da er jeg altså ikke alene om å oppleve råtne roseknupper! :-( Likevel- når jeg ser bilder fra din hage virker det jo som om du har rikelig med blomstring å glede deg over :-D Nyt blomstringen du også!
   Ha en fortsatt riktig fin dag!
   Stein

   Slett
 7. Nydelige roser hos deg! Det er sannelig bra at det finnes noen som gjør det bra i regn også. Det er jo normalen her i Bergen.
  Den du har kjøpt som 'The Fairy', ligner mye mer på den som blir kalt for rosa nellikrose,'Pink Grootendorst'. Flott rose i allefall!
  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann.
   Ja, en får vel bare begynne å lete etter flere som tåler nedbør i bøtter og spann om vi skal tro fremtidsprognosene til metereologene.. :-)
   Du har forresten helt rett i at bildet viser "pink Grootendorst" og ikke "The Fairy" som jeg nevnte ovenfor! Jeg har begge sortene ved siden av hverandre - og har nok blingset litt når jeg har lest på skiltene! ;-) Mange takk for at du oppdaget feilen! :-D

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg