Balkonghaging i Juli.

Så langt kommer vel Juli måned ikke akkurat til å gå inn i historien som den varmeste og mest solrike perioden i Oslos historie... Faktisk er dettte en av de 3 verste somrene værmessig siden 1950. Vi koser oss likevel på balkongen for tiden. I den ene enden har vi plassert alle stemors blomstene som prydet balkongkassene våre tidligere i sommer. I neste uke planlegger jeg å klippe dem godt ned for å se om jeg kan få plantene litt tettere og finere enn for øyeblikket. Det blir nesten med tungt hjerte, for selv om de har blitt litt for lange og skrantete for tiden, så blomstrer de fortsatt med overdådig flor!?

Buddha ser jo ut til å trives omgitt av disse velduftende fargeklattene!?
Om plantene ikke klarer å ta seg opp igjen til vi er tilbake fra sommerferie, så får vi nesten bare "bite i det sure eplet" og bytte dem ut med noe annet. Vi nyter i hvertfall synet og duften av dem ennå noen dager, så får vi se hva vi bestemmer oss for.

Det kan kanskje se ut som vi bare her blomster og planter på balkongen, men det stemmer heldigvis ikke. Vi har faktisk klart å skvise inn to sittegrupper også.
Det fungerer faktisk veldig fint.
På solrike morgener inntar vi frokosten ute ved siden av fontenen som har fått sitt tilhold på balkongen denne sommeren.
Der ankommer solen nemlig allerede tidlig på morgenen. Vi har riktignok ikke sett så mye til den nå i det siste, men....
I balkongens andre ende har vi fått plass til to lenestoler i kurvmateriale. Disse bruker vi nesten daglig. Det er nemlig herlig for oss byboere å kunne sette seg ut, kjenne duftene fra fioler og roser mens vi nyter en stille sommerkveld.


Her på balkongen har jeg kommet frem til at en ikke trenger så mye plass for å kunne nyte et rikt blomsterflor. Vi har satset på veldig mange ulike planter som avløser hverandres flor. På den måten er det hele tiden noe å glede seg over. For at det ikke skal virke forferdelig rotete har vi forsøkt å holde oss til et par fargegrunntoner. I år er det rosa og lilla, med istenk av rosa.
Deretter kjøper vi planter litt etter innfallsmetoden, så lenge de harmonerer med de to ovennevnte fargene. På den måten blir det ikke så rotete at vi ikke klarer å leve med det. Riktignok har vi brutt det hele i balkongens ene ende hvor gule toner plutselig får en plass i det hele. Jeg har nemlig ikke så mye imot gult som mange andre ;-)
Som jeg har nevnt før er det jo Middelhavshager som stort sett har inspirert meg i år. I Spania og de fleste andre landene i syden spiller farger en avgjørende rolle i potter og bed. Der er det ofte ikke lagt så stor vekt på harmonier og pasteller.
Merkelig nok er ikke det særlig populært i norden, for her er det jo nettopp hvitt - og de sarte farger som får råde, til tross for at vi nesten hele året har mer enn nok av akkurat de tonene i snø og nakne marker. ;-)
Bildet nedenfor: En stor kurv med Spanske Margeritter "Osteospermum" i hvite, rosa og lilla toner pryder frokostbordet vårt. En skulle jo tro vi fikk nok av denne planten siden den mer eller mindre vokser vilt som ugress i vår spanske hage, men for meg gir også den assosiasjoner til Middelhavet.... ;-)

Ved den andre sittegruppen har vi som oftest en stor bukett roser i ulike farger stående. For å være ærlig kjøper vi disse bukettene stort sett til glede i stuen, men før de begynner å visne byttes de ut inne og får derfor et forlenget liv ved å glede oss noen ekstra dager på balkongen.Jeg ønsker dere alle en fortsatt fin sommer!

Kommentarer

 1. Det är ju som ett mini-paradis på balkongen!! Förstår att det är en härlig oas. Violerna är helt fantastiska. Fint att få dem att blomma så länge!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ruben.
   Takk for hyggelig melding :-)
   Ja, violene har vært blomsterrike i år. Kanskje på grunn av en ganske sval sommer så langt. Men nå må nok saksen frem for de begynner å bli veldig lange og skrantete.
   Ha en fortsatt riktig fin dag

   Slett
 2. Herlig blomstring på balkongen !!! Ja, eg er virkelig spent på å se ka som møter oss på vår veranda når vi kommer heim etter tre ukers ferie !! Sikkert drukna planter og fugleskit !!!! Ja, ja sonn e de når man reiser bort om sommeren ! Nyt den fine balkongen dokkas !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det :-D
   Ser ut som dere har en herlig ferie nordpå. Flotte bilder av kysten vår! :-D
   Ha en fortatt fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Hei! Så flott og frodig hos dere! Jeg blir blomstrende grønn av misunnelse :D Her i skyggen er det fremdeles mye grønt, men i år har jeg skjønt at noen kjøpeplanter må til for å få litt flere farger mens det ennå er sommer. De fiolene ser fine og frodige ut (for meg), forstår ikke hvorfor du må trimme dem når de står så fint, men kanskje de slenger seg mer utover så snart fotografen har snudd ryggen til :D

  Hvor mange m2 er balkongen? To sittegrupper og enda åpen plass midt på - *sukk*

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille! Takk for hyggelig melding. Er du kommet hjem igjen fra feriehagen nå? Ja, kjøpeplanter kan komme godt med når en driver med balkonghaging. Jeg må inrømme at alle mine balkongplanter er kjøpeplanter. De få frøplantene jeg hittil har odlet frem er stauder tiltenkt (og plantet ut i) feriehagen. Jeg hadde jo nesten tenkt å gi opp å så frø siden jeg følte jeg mislyktes helt med det i fjor, men i år ser jeg faktisk at en del av staudefrøplantene likevel hadde overlevd og begynt å blomstre, så nå føler jeg meg nesten som en stolt, nybakt far når jeg går rundt i vår svenske hage ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein
   PS: Balkongen er rundt 11-12m2 tror jeg.

   Slett
 4. Ja her var det sommerbalkong-kjempefint! -og den rosebuketten er den vakreste jeg har sett på lenge :) kjør på med gult, enig med du, gul ( og orange...) ER jo bare glade sommerfarger!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for det :-D
   Så godt å høre at jeg ikke er helt alene om å synes gult og oransje kan være fine sommerfarger :-)

   Slett
 5. Wow så flott ,ett blomster hav på ballkongen må jo gjøre det trivelig å sitte der.
  Så frodige Stemoren er helt lessa med blomster ,,imponerende,,

  Ha en fin sommer uke , Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit.
   Takk for hyggelig hilsen.
   Jeg må inrømme at farger og dufter fra krukkene faktisk har vært til hjelp for å føle det er sommer, selv når regnet har bøttet ned i Oslo i det siste! :-D
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 6. Vad trevligt det ser ut!!
  Penséerna har varit otroliga i år dom verkar gilla den svala sommaren.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana. Ja, aldri så galt at det ikke er godt for noe! ;-D

   Slett
 7. Veldig koselig balkong, som en liten oase :) Ser ut til at dere nyter sommeren tross manglende sommervarme?! Med ønsker om solrike dager framover!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Så lenge været er fint når jeg er på ferie skal jeg ikke klage ;-) Neida, vi nyter sommeren uansett, vi! Været kan en ikke gjøre noe med og de siste dagene har det vært riktig trivelig, så da glemmer vi jo fort det som har vært ;-)
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin sommer!

   Slett
 8. Heisan. Kjempeflott og godt utnytta balkong. Kjempeviktig for oss nordboere og kunne nyta litt uteliv sjølv om været ikkje er det beste. Her i vest har eg faktisk fått brunfarge på kroppen i år for første gang på lenge så kanskje vi i vest er dei heldige i år ?? Takk for kommentar på min blogg. Du spurde om Syrin og skygge..... Som eg skreiv trur eg , eg veit ikkje, om manglande bløming kom av for lite lys. Har hatt min busk i tre år. Andre året hadde den ein blom, i år ingen. Det er også mulig den fekk for lite rom til røttene sine, hadde i alle fall lite rotsystem når eg gravde den opp, og den stod også litt trangt. Så eg håper på meir bløming på ny plass. Håper det går bra med dine syriner !! Nyt hagen på balkongen !! Litt vått her i dag så det blir regnfull helsing herfra !! Go`helg !!

  SvarSlett
 9. Frodig og flott på balkongen din!
  En skikkelig oase har du laget:)
  Vi får nyte det beste vi kan...sommeren er ut til å bli som i fjor og før det...
  God sommer:)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg