Drivhustrappen

Det er ikke mye som virker særlig fristende å ta bilde av i regnvær. Det ble derfor ikke så mange motiver fra vår svenske sommerhage sist helg. Vi hadde i grunnen nok med å plante mellom regnbygene :-)
Likevel fikk jeg da pliktskyldigst knipset noe denne gangen også. Mest for å kunne bruke bildene som referanse når jeg planlegger hva som må endres i hagen. På drivhustrappen har jeg plassert en mengde krukker alt, men siden de fleste pottene har vært henvist til en lang og trist vinter i kjellerens stummende mørke, så har de ikke rukket å bli så frodige ennå. Jeg håper ting vil endre seg når været stabiliserer seg....


De fleste pottene på trappen er av terracotta, til tross for at det ikke er særlig praktisk for planter i en feriehage som må klare seg alene i kortere og lengre tidsrom av gangen. Jeg har ingen problemer med å plassere kaktuser og sukkulenter på denne måten. De tåler godt med tørke, selv om de ikke er like fornøyde om det kommer lange perioder med regn...
I år bestemte jeg meg for å bruke pelargonium i mye større utstrekning på trappen også. I Spania klarer de seg jo i månedsvis av gangen uten så mye som synet av en hageslange, så jeg håper de vil like seg under våre forhold også. I noen av pottene har satt frøplanter som middagsblomster og lobelia. De er ikke store ennå, men jeg håper jo fortsatt på en fin sommer, så....

Andre potter er det forfallet som råder for tiden. Jeg satte nemlig løk i flere av disse på høstparten- og blomstringen er nå for lengst over. Ikke like vakkert med bladverket som er i ferd med å takke for seg...
Så fort jeg får litt bedre tid vil jeg erstatte disse med sommerblomster, men det ble ikke denne helgen jeg hadde den luksusen..

Bildet til venstre:
I de største pottene bakerst har jeg faktisk en klatrerose; Zephirine Drouhin og en bougenvillea som er i ferd med å danne nytt bladverk etter vinteren. Lenger foran til høyre, erteplanter som faktisk har overlevd vinteren i år!! en halvvissen pelargonium, som forhåpentlig vil ha godt av noen uker på trappa, samt ferdigblomstrete prydløk.
Ikke akkurat noe vakkert syn, men for meg er hver potte et løfterikt eventyr som venter på å ta til!

Jeg er forresten veldig usikker på hva jeg bør gjøre med selve trappen. Den er over hundre år gammel, laget i sement, men hadde en gang søyler og ledet inn til et stort, fint hus som tronet der drivhuset nå er plassert.
På en måte har jeg lyst å beholde dette stykket av eiendommens historie intakt- altså la trappen være litt loslitt og mosegrodd. På den annen side hadde den sikkert blitt enda finere om den ble kledt i skifer. Hva mener dere?


Uansett, ha en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Kontrastene mellom nytt og gammelt er fint synes jeg. Og siden trappen har en slik fin historie synes jeg du skulle beholde den som den er!

  SvarSlett
  Svar
  1. hei Ahn. Du har jo rett i det med trappens historie :-) Ha en fortsatt god dag :)

   Slett
 2. Så flott det var! Jeg er forresten helt enig i at det ikke er moro å ta bilder i regnet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Anne :-) Nei, regn skulle ideelt sett bare falle på nattestid ;-)

   Slett
 3. Frodig når det står så mange potter sammen. Riktig fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Furulunden. Takk for hyggelig kommentar :-)

   Slett
 4. Behold trappen som den er! Nydelig, og så fint å minnes det som en gang var der:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bente. Jeg er jo egentlig enig med deg i at en ikke skal slette alle spor etter det som en gang har vært. Jeg har derfor ikke fjernet de store steinene som viser omrisset av huset som en gang var- og beholdt trappen, så den skal nok alltid forbli, men er litt usikker på om jeg bør gjøre noe med den for å få den til å virke litt "renere" ;-)

   Slett
 5. Det første som slo meg, oi den trappa er helt nydelig, må aldri finne på å gjøre noe med den! Planter i Potter er ikke alltid like lette å tilfredsstille, spesielt ikke på feriestedet. I fjor hadde jeg bleiefyll i mine, en tabbe med den rekordregnsommeren. Hehe. Pelagoner høres ut som en god ide. Jeg liker også veldig godt den kontrasten med den gamle trappa og det stramme moderne drivhuset forresten. Flott!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei November- Symra. Takk for hyggelig melding. Nei, du har rett, det er ikke alltid like lett å tilfredsstille planter i potter på et feriested der en ikke er så ofte tilgjengelig. Jeg har faktisk også bleiefyll i mine. Får håpe det ikke blir så mye regn i år da... ;-)

   Slett
 6. Trappen er kjempefin, ikke gjør noe med den:-) Og det er så fint med alle pottene som er forskjellige på, blir nok kjempeflott når plantene blir litt frodigere! Leste i bloggen til Hageliv at man kan kle terracottapottene med plast inni når man potter om så holder de lenger på fuktigheten.
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Sunniva.
   Takk for hyggelig hilsen.
   Det var ingen dum ide å kle terracottapottene med plast inni! Det skal jeg sannelig teste ut! Jeg har lest et annet sted at det også går an å lakke pottene på innsiden. Jeg vurderte å gjøre det, men det får bli med nyinnkjøpte potter som ennå ikke er tatt i bruk ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.

   Slett
 7. Trappa MÅ du beholde! Innmari mange fine terrakottakrukker du har og de gjør seg veldig godt på akkurat den trappa. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at så mange liker trappa som den er! Kanskje jeg skal se på den med litt nye øyne og beholde den ubehandlet da :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.

   Slett
 8. Flott uansett! Og jeg tenker plantene setter pris på litt vann og kviterer med ekstra frodig vekst etterpå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten.
   Takk for hyggelig kommentar :-)
   Ja, vi får håpe at plantene blir litt mer frodige etter hvert nå. Det er jo fine temperaturer og jevnlig tilgang med vann for dem for tiden, så nå får de gjøre sin del av avtalen ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag

   Slett
 9. Så stort og flott drivhus!
  Og flott trapp med plass til masse planter, synes det er kjempefint jeg:)
  Likte spesielt godt det siste bilde, vakkert!
  Fin kveld til deg,og takk for titten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Alvas Hobby. Takk for hyggelig kommentar :-)
   Ja, trappen er stor med plass til en god del potter, så jeg setter egentlig stor pris på den. Kommer kanskje til å beholde den på som den er- om jeg kanskje ikke heller skulle "lute" den litt- om det er mulig ;-)
   Ha en fortsatt fin dag :-)

   Slett
 10. På denne trappa hadde det virkelig vært fint å kunne sitte og nyte!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi. Takk for hyggelig kommentar.
   Om du er over i Värmland mens vi er hjemme er du hjertelig velkommen til å ta en titt på hagen, og sitte på trappen ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag

   Slett
 11. Gillar trappan!! et bra ställe för krukor med!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 12. Very cute and colourful!

  SvarSlett
 13. Lekker trapp - med masse sjel! Jeg ville absolutt beholdt den..... Et godt alternativ til plast inni terracottapottene er å legge et lag med markduk langs sidene: Da beholder du materialets gode egenskaper, samtidig som du reduserer uttørringen. (Plast vil hindre terracottaen i å få den patinaen vi ofte ønsker, og som gir materialet særpreg - mens markduk slipper akkurat nok fuktighet gjennom til at "samspillet" mellom potte og jord fungerer.
  Jeg har også gode erfaringer med å bruke litt mer leire og kompost i jorden til terracottapotter enn til f.eks. potter av keramikk.
  Et siste tips: Oppklipte gelatinplater blandet i jorden. De har god evne til å holde på vann - samtidig som de ikke gjør jorden vasstrukken når det regner mye.

  SvarSlett
 14. Du må beholde den trappen som den er, den er jo nydelig :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg