"Hagevandring" på en by-balkong

Nå har kveldene definitivt begynt å mørkne raskt og sommeren er på hell. Balkongen min har i grunnen ikke blitt slik jeg hadde tenkt meg det i år, men etter hvert har jeg kommet frem til at det ikke gjør så veldig mye. I motsetning til tidligere år har den hele tiden forandret forn, farge og uttrykk fordi hver gang jeg har reist til Sverige har jeg tatt med meg en mengde planter fra nettopp balkongen.
I løpet av noen dager har nye tatt de gamles plass og på den måten har balkongen hele tiden blomstret rikt med mengder av forskjellige planter og hagefigurer. Akkurat for øyeblikket ser det slik ut på balkongen min: Fontenedama har jeg ikke tenkt å frakte over til Sverige. Hun skal heller ikke bli stående utendørs i Oslo. Det har seg nemlig slik at mine foreldres hagedamfigur var gått i stykker på grunn av frostskader denne vinteren. Siden de har vært så snille og vært til usedvanlig stor hjelp i vår svenske hage denne sommeren ønsket jeg å gi dem en erstatning som gave.Nå bor jo de i Bergen, altså på andre kanten av landet, så frem til vi får fraktet den over dit har den blitt plassert ute på balkongen vår. Der står hun midt i et hav av planter som venter på å fraktes over til Sverige neste gang jeg skal dit.

Bildet til høyre; Asters og mini alpefioler står plantet i samme potte og jeg synes faktisk de komplementerer hverandre ganske bra? Alpefiol har jeg plantet flere av i skogen borte i skogen i Sverige; Hvite Cyclamen Hederifolium. Jeg er ikke så veldig overbevist om de kommer til å takle vinteren, men det er jo bare en måte å finne ut det på... - Jeg kommer nok til å ta noen av knollene til vinterlagning i kjelleren for å være på den sikre siden, men kommer til å informere dere her på bloggen om de jeg lar stå ute om vinteren klarer overvintring i sone 3...
Nedenfor: Hortensia har jeg plantet mange av både i skogen og på eiendommen forøvrig. Det første året klarte de seg fint og kom tilbake med mange blomster om høsten. Siste vinter var derimot veldig tøff - faktisk den tøffeste på 120 år, så noen av dem taklet ikke dette. De gjenlevende har fått fint bladverk i år, men har ennå ikke kommet med knopper. Jeg gir derimot ikke opp og planlegger å frakte over de pottene jeg har hatt stående på balkongen i sommer.
Så satser jeg heller på mildere vinter i år! Vi kan da ikke få en ekstremvinter for tredje året på rad???
Hortensiaen til venstre har vært usedvanlig blomsterrik i sommer med nydelige, rosa blomster med istenk av grønt. Den siste måneden har rosafargen forsvunnet og selv om blomstene er like friske, så er de nå gått over til grønt! Det er jo pent det også, så jeg lar den stå til blomstringen har tatt slutt for i år.
Ikke alle plantene på balkongen er utpregete hageplanter. Her en litt mer tropisk variant som likevel har storkost seg utendørs store deler av sommeren. Kanskje jeg tar den inn når det blir kaldere netter, men den kommer nok aldri til å fraktes over til Sverige. Kanskje hagen i Spania...?
Noen som kjenner til hvordan den hadde taklet et liv i Middelhavsklima?
Nedenfor: Dama vår står fortsatt her i Oslo og kommer nok til å få et permanent hjem her. Nå står hun omkranset av en hortensia og en orkide uten blomster. Jeg har denne typen orkideer både i Oslo og Sverige, for jeg synes bladverket er så vakkert etter at blomstene er borte!  Planten til venstre for bysten er en Camelia "Crimson Candles". Den må nok tilbringe vinteren innendørs skal den ha sjanse til å overleve... 

Nedenfor: Nå som kveldene har begynt å mørkne har vi igjen begynt å tenne stearinlys i lyktene på balkongen. Sensommer/høstmørket har jo også sin sjarme..!?
Ha en fortsatt riktig fin sensommer alle sammen!

Kommentarer

 1. Så koslig terrasse. Du har fått plass til mye.

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar Mari Anne. Det ser kanskje veldig fullt ut på balkongen, men vi har faktisk mulighet til å spise middag med gjester der ute, så den er heldigvis ikke så overfylt som bildene kan vise ;-)
  Ha en riktig fin dag Mari Anne :-)

  SvarSlett
 3. Takk for besøket for ei stund siden,treig sjø ;D
  For en koseplass du har i Sverige,og på verandaen din :)
  Hvordan går det med Lotusblomsten,syns den var spennende.
  Takk for titten:

  SvarSlett
 4. Hei!
  Bare helt praktfullt på terassen din, synes nå jeg! Fantastiske bilder!

  Ang. "stueplanten" din, så ville jeg prøvd ved middelhavet. Det er jo mange tropiske planter som overlever bare de slipper frost. Men det kan jo hende den tar en hvilepause med blomstringen på vinterstid...

  Heleneklem

  SvarSlett
 5. Hei Wenche.
  Min lotusblomst døde desverre sammen med en del andre vannliljer jeg hadde satt til "venting" i en stor krukke med vann. Jeg hadde jo tenkt å lage en hagedam, men fikk aldri tid, så krukken ble glemt og jeg mistet mine vakre vannplanter :-( MEN jeg har flere frø, så jeg kommer nok til å prøve igjen...!

  SvarSlett
 6. Hei Helene og takk for hyggelig kommentar :-D
  Ja, jeg tror jeg skal forsøke å ta med meg stueplanten til Spania sammen med en del planter som ikke kommer til å overleve vinteren utendørs her i Norge. Så får jeg bare håpe de overlever på balkongen frem til jeg reiser avgårde i Oktober!
  Ha en riktig fin hagedag!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg