Vårlig vandring i Woodland hagen

Siden vi hadde både finvær OG langhelg i helgen som nettopp er over, benyttet jeg anledningen til å reise bort til svenskehagen.

Det ble tid til både hagearbeid, nyte sol og fri, samt å gå seg noen hagevandringer. Det er alltid woodland hagen som tiltrekker meg mest på denne tiden av året, for selv om ting, ved første øyekast kan virke som de er i ferd med å våkne av vinterdvale, er det også mye som nå er i full gang der inne.
Krokus, snøklokker og klosterklokker, våradonis og diverse andre løkplanter har stort sett fullført sin blomstring for i år. Nå er det mest Helleborus Orientalis, lungeurt (Pulmonaria), Blåveis (Hepatica Nobilis) og primula som briljerer med sine glade farger.
I Värmland har dagene vært fine den siste tidene, mens nettene kan være kalde. Noe som gjør at våren fortsatt nøler litt med å springe helt ut.
Da er det godt å se der likevel er planter som har bestemt seg for å glede oss med sin blomstring!


Nedenfor: Innerst i skogen finner vi fortsatt krokus som holder ut. Sorten nedenfor heter "Jeanne d´Arc" og kommer trofast tilbake hver eneste vår. Det gule gresset til venstre på bildet er japansk Hakone gress som snart vil ta over og skjule krokusenes løv når blomstringen er over.



Til høyre:
Rundt om i skogen har jeg ulike sorter Erythronium. Dette er noen  vinterherdige planter som klarer seg over store deler av landet. De er herdige til sone H6/H7. Hver vår danner de en litt større plante, men sprer seg ikke ut over de plassene jeg bevisst har plantet dem.
Jeg er desverre ikke sikker på hvilken variant dette er innenfor slekten, men vakker synes jeg uansett at den er.
Nedenfor blomstrer fortsatt en Julerose (Helleborus Niger) i skogen. De fleste plantene begynner sin blomstring i Desember måned hos oss, så de bærer virkelig navnet med rette.





Bildet nedenfor:
Blåveis, eller Hepatica Nobilis som den heter på latin, kommer nok alltid til å være min favoritt woodland vekst om våren. Den trives og sprer seg, blomstrer vakkert om våren for deretter å fremvise et dekorativt, blankt grønt bladverk som stort sett er grønt også vinteren gjennom. Heldigvis vokser denne planten vilt på vår eiendom. Men sakte men sikkert har jeg flyttet planter fra andre steder på eiendommen og over i woodland hagen.



Ha en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

  1. Så flott woodlandhage dere har! Herlig å se så mye fint som blomstrer nå. Jeg bar aldri lykkes med Erythronium, og lurer på hva jeg har gjort galt. En svensk dame sa til meg at de skal veldig dypt i jorden, så det er kanskje der forklaringen er. Hepatica er og blir en favoritt!

    Ha en fin dag, Stein!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit. Så synd at du ikke har lykkes med Erythronium. Det er jo desverre sånn at vi ikke lykkes med alt vi forsøker. Jeg har det sånn både med peoner og dagliljer. Jeg har ikke tall på alle jeg har plantet i årenes løp. Enten forsvinner de etter et par sesonger, eller så kommer de aldri i blomst. :-(
      Når det gjelder Erythronium har jeg ikke plantet mine dypt. De er plassert i halvskygge i tørr, sandholdig jord og ser ut til å trives med det.
      Jeg håper du knekker koden om du forsøker deg på dem igjen en gang.
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  2. Koselig woodlandhage! Jeg er i gang med å lage en miniutgave av en woodlandhage. Jeg leste om det i et hageblad at det gikk an å lage det selv med en liten hageflekk, så nå skal jeg forsøke.
    Erythronium har jeg bare en av, men det skal bli flere. De er vakre.
    Ha en fin maidag:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig melding Kathrine.
      Ja, det bør absolutt være mulig å lage en miniutgave av en woodlandhage! De fleste av oss har jo en skyggeplass i hagen, balkongen eller terrassen- og hvis ikke går det jo an å plante en busk og lage skyggehage under denne!? :-D
      Lykke til med woodland hage prosjektet ditt.

      Slett
  3. Hei. For en fin Woodlandhage. Flotte bilder du tar. Ønsker deg en fin dag.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise.
      Takk for hyggelig hilsen!
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  4. Det har vært veldig morsomt å se utviklingen i woodlandhagen. Liker veldig godt hvordan dere har laget "veier" innover. Skjønner godt at det er deilig å gå innover der.
    Himmelsk at våren har kommet. Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne. Ja, det er godt at våren har gjort sitt inntog - og å kunne se frem til en lang og fin sommer! :-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  5. Takk for titten i woodlandhagen. Skjønner godt at blåveisen er din favoritt :-) Det er vår!
    Har hatt en Erythronium i to år og den kommer fortsatt bare med en blomst. Skjønner nå at den må flyttes
    Her har vi hatt den første frostfrie nattten på lang tid, så vi håper det varer. Selv om vi bor i et mildt område, detter kulda ned her nede i vika. kaldere om vinteren , og varmere om sommeren.
    Nyt våren!

    SvarSlett
  6. Flott å spasere her, da! Ja, de vårlige woodland-vekstene er noen av de vakreste.,..

    SvarSlett
  7. Tror jeg må lage litt skogbunn for hundetennene. Vil jo så gjerne at de skal trives, for det gjør de ikke nå. Har en blomst på den rosa i år :-), ellers har det vært dårlig. Helleborus Orientalis var nydelig, samt de faste, vår-bringerne blåveis :-). Ha en fin dag!

    SvarSlett
  8. Der var det vår i deres vakre Woodland! Hundetann er fine og tøffe. De overlever godt hos meg også.
    God helg!

    SvarSlett
  9. Hei Stein

    Det ser supergodt ud, og jeg forstår at du har haft sommer idag,
    Din Erythronium er helt klart en dens canis. måske en navngivet selektion?

    Ha en dejlig helg

    SvarSlett
  10. Dere har virkelig lykkes med woodland-hagen! Et flott skue!
    God helg!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg