Vår i Woodland hagen

Jeg har sagt det mange ganger før, men gjentar det gjerne. Det er vel ingen deler av hyttehagen vår jeg setter mer pris på enn woodland delen. Spesielt når våren våkner der inne.


Nesten daglig opplever jeg nye planter i blomst, løvvekster som åpner sine blader og spirer som skyter frem. Ingen steder er vel fuglesangen så vakker som her inne heller. Det er som om de høye trærne og halvskyggen forsterker vårens lyder, dufter og farger. Nå om våren springer de orientalske helleborusene ut i en mengde ulike farger og former. Både enkle og fylte. Ovenfor er det H. "Double Ellen" jeg beundrer. Til høyre har "Erythronium Pagoda" begynt sin blomstring.
Disse plantene blir omtrent 20 cm høy og blomstrer i April- Mai.

Likevel er det uten tvil narcissene som roper med høyest stemmer i min skog, der de står i hundretalls planter med gule, hvite og oransje blomster.
Nedenfor er det sorten "Goldflake" som er foreviget. Disse blir omtrent 40cm høye og har gul blomst med oransje "trompet".På bildet nedenfor er det sorten "Carlton" som blomstrer sammen med hvitveis og hvite scilla.

Våren er også tiden når primula viser seg fra sin beste side i min skog. Jeg har dem i en mengde fargevarianter, stort sett fordi jeg liker å kjøpe dem i samplantinger i stuen når de varsler våren i våre hjem om vinteren. Jeg tar vare på plantene etter at blomstringen er over. Så fort frostrisken er forbi planter jeg dem ut i skogen. På den måten får jeg stadig flere og mer omfangsrike tuer med disse rundt om i skogen fra år til år.

På bildet er det en Primula Juliae som blomstrer. Denne deler jeg opp hver eneste vår og planter avleggerne rundt om i skogen.
Litt flere Helleborus som blomstrer rundt i skogen nå:Det fine er at veldig mange frøplanter nå har begynt å dukke opp, så om noen år kommer jeg til å ha flere hundre av dem. Jeg kan ikke si jeg synes det er en bakdel, for jeg er jo veldig glad i denne typen planter!

Den på bildet nedenfor er også en H. Orientalis. Den er nesten svart i virkeligheten, men når solen skinner på den blir den dypt burgunder. Vakker er den uansett!Nedenfor:
Uvularia er også en woodland plante jeg setter stor pris på nå for tiden. Sorten på bildet nedenfor er en Uvularia Perfoliata. Den har hengende, kremfargete klokker og sprer seg sakte, men sikkert i større tuer for hvert år. Plantene blir rundt 40-50cm høye, tilhører liljefamilien og kommer opprinnelig fra Nord Amerikas skoger. 


Flere Helleborus Orientalis


Blåveis, "Hepatica Nobilis"er en plante som virkelig trives i skogen vår. Vi får stadig flere tuer av dem rundt om, noe vi er veldig glade for, siden bladene er vintergrønne og blomstringen er overdådig om våren. Nå er den nesten over for i år alt, men det gjør ikke så mye, for det friske, kjøttfylte bladverket er en ypperlig bunndekker året gjennom! 


Ha en fortsatt riktig fin dag

Kommentarer

 1. Vakkert i woodland hagen deres nå ! Uvalaria Perfoliata er bare nydelig. Nyt sommeren mens den er her:-)
  Vi har fått kjøpt oss en ny rose, "Camelot"en slyngrose du anbefalte i fjor..
  Hos oss er det mye luking, såing og utplanting om dagen.
  Ha en fin uke.

  SvarSlett
 2. Jeg er imponert! Og det må være litt av et syn hos deg nå

  SvarSlett
 3. Utrolig mye flott hos dere. :)
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 4. Så mye fint det er i woodland-hagen deres nå!

  SvarSlett
 5. Hej Stein!

  Jag delar din beundran för woodlandet och dess växter, oslagbara i sin skönhet och så efterlängtade är de efter den långa vintern. Uvularia som heter sorgklocka på svenska är en favorit här.

  Nu njuter vi av allt som naturen bjuder på!

  SvarSlett
 6. Veldig vakkert i woodland hagen deres, så mange fine blomster!! God pinsehelg og enn riktig god 17.mai!

  SvarSlett
 7. Vidundelig vakkert i vårlige Woodland. Skjønner godt at den skaper ekstra glede hos deg. Litt av en verden dere har skapt der.
  Jannicke

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg